Ga direct naar inhoud

Wat is huishoudgeld en hoeveel heb je nodig? (+ bespaartips)

Beter met geld / Besparen op je uitgaven

Huishoudgeld is een belangrijk onderdeel van je budget en wordt gebruikt voor huishoudelijke uitgaven. Je geeft geld uit aan boodschappen, schoonmaakartikelen, tandpasta en bijvoorbeeld huisdieren. Kun je daarop besparen? Lees verder en kom erachter.

Wat is huishoudgeld?

Huishoudgeld gebruik je voor huishoudelijke uitgaven. Dat zijn kosten waar je niet omheen kunt - je 'moet' hier geld aan uitgeven. Denk aan de boodschappen, schoonmaakmiddelen, naar de kapper en shampoo en tandpasta. Let op: je vaste lasten zoals de huur of hypotheek en verzekeringen vallen niet onder huishoudgeld.

Wat kosten de boodschappen?

Boodschappen nemen bij veel mensen de grootste hap uit het huishoudgeld. Weet jij wat het dagelijks kost om gezond en gevarieerd te eten? Het Nibud rekende uit wat je daar aan boodschappen voor nodig hebt.

Wat betalen anderen gemiddeld per maand?

Huishoudgeld gaat over meer dan boodschappen om te eten en drinken. Dit is wat je volgens het Nibud ongeveer kwijt bent per maand in drie verschillende situaties:

1. Huishoudgeld voor een stel dat samenwoont, zonder kinderen

 • Eten en drinken (boodschappen): € 250,-
 • Was- en schoonmaakmiddelen: € 7,-
 • Persoonlijke verzorging (inclusief kapper): € 40,-
 • Andere huishoudelijke kosten (zakgeld, cadeaus, identiteitsbewijs, etc.): € 68,-

Je hebt dan maandelijks € 365,- huishoudgeld nodig.

2. Huishoudgeld voor een gezin met één jong kind

 • Eten en drinken (boodschappen): € 315,-
 • Was- en schoonmaakmiddelen: € 9,-
 • Persoonlijke verzorging (inclusief kapper): € 50,-
 • Andere huishoudelijke kosten (zakgeld, cadeaus, identiteitsbewijs, etc.): € 85,-

Je hebt dan maandelijks € 459,- huishoudgeld nodig.

3. Huishoudgeld voor een gezin met twee oudere kinderen

 • Eten en drinken (boodschappen): € 600,-
 • Was- en schoonmaakmiddelen: € 16,50
 • Persoonlijke verzorging (inclusief kapper): € 96,-
 • Andere huishoudelijke kosten (zakgeld, cadeaus, identiteitsbewijs, etc.): € 163,-

Je hebt dan maandelijks € 875,- huishoudgeld nodig.


Tip: wil je zelf berekenen hoeveel huishoudgeld je per maand nodig hebt? Gebruik het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Hoe staat het met jouw huishoudgeld?

Nu je weet wat een gemiddeld gezin uitgeeft, is natuurlijk de grote vraag: doe jij het maandelijks beter? Dat gaan we uitzoeken:

Bekijk de inzicht-functie van je bank-app. De meeste grote banken hebben die tegenwoordig. Tel de kosten op voor boodschappen (en eten en drinken buiten de deur), voor was- en schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en zakgeld, cadeaus en andere huishoudelijke kosten.

Blijf jij onder de aangegeven gemiddelden? Heeft jouw bank-app deze functie niet? Pak dan je bankafschriften van afgelopen maand en tel de kosten handmatig op. Als je merkt dat je niet uitkomt met het huishoudgeld, kun je besparen op de huishoudelijke kosten.

Besparen op huishoudgeld: zo houd je meer over

Wil je graag meer geld overhouden? Dit zijn vijf handige tips om iedere maand goedkoper uit te zijn:

1. Bespaar op je boodschappen

Door slim boodschappen te doen, kun je flink wat geld in je zak houden. Maar dat is niet de enige manier om te besparen op boodschappen. Kijk ook altijd eerst wat je nog in de kast hebt staan. Streep die producten alvast af van het boodschappenlijstje. Probeer ook minimaal één keer per week te koken met wat je nog gewoon in de kast hebt staan.

2. Gebruik de 50-30-20-regel

Met een goed budget voor huishoudgeld wordt het makkelijker om te besparen. Gebruik de 50-30-20-regel. Daarbij verdeel je je inkomsten in drie categorieën:

Geef je meer dan 30 procent van je inkomen uit aan huishoudgeld? Kijk dan eens of er kosten zijn waarop je kunt besparen.

3. Koop verzorgingsproducten in de aanbieding

Shampoo, tandpasta, wasmiddel en andere verzorgingsproducten zijn vrijwel elke week wel ergens afgeprijsd. Dus is het einde van je fles of tube in zicht? Houd dan alvast de aanbiedingen in de gaten, zowel in de supermarkt als bij de drogisterijen. Grote kans dat je een 1 + 1 gratis actie tegenkomt.

4. Neem eten en drinken mee

Eten en drinken buiten de deur is hartstikke leuk, maar het kan ook best prijzig zijn. Een paar bespaartips:

 • Zorg dat je altijd een flesje water en een snack bij je hebt voor onderweg. Dat scheelt je een dure stop bij de benzinepomp.
 • Neem zelf lunch mee naar je werk. Dat is misschien even wennen, maar met deze gewoonte ga je echt geld besparen.
 • Ga je een dagje uit? Neem dan eten en drinken mee van huis. Zelfs als je kiest voor luxe(re) broodjes en lekker beleg, ben je veel goedkoper uit.

5. Geef aandacht cadeau

Cadeaus voor vrienden en familie kosten vaak veel geld. Dat kan ook anders. Bak bijvoorbeeld een appeltaart en nodig iemand uit voor een gezellige boswandeling. Of plan een filmavondje met zelfgemaakte popcorn in plaats van uit eten gaan. Op deze manier geef je niet alleen een cadeau, maar ook een fijne herinnering. En dat is vaak nog veel meer waard dan een duur cadeau.

Extra: hoeveel kosten huisdieren?

Heb je een hond, kat of ander huisdier? Ook dat kost natuurlijk geld. Je betaalt bijvoorbeeld voor de voeding. Volgens het Nibud betaal je maandelijks € 23,- voor de voeding van een kat en € 50,- voor de voeding van een hond. De kosten voor jouw huisdier kunnen variëren, bereken het hier op de site van het Nibud. Ook betaal je voor de aanschaf, chippen en registreren, cursussen, spullen, castratie, inentingen, hondenbelasting en eventueel een uitlaatservice en de dierenarts. Huisdieren hebben daardoor veel invloed op het huishoudgeld dat je betaalt.

Wil je besparen? Denk dan eens aan:

 • Koop tweedehands spullen
  Een nieuwe voerbak of bench nodig? Kijk eens of je het tweedehands kunt kopen.

 • Maak zelf speelgoed voor je huisdieren
  Met een beetje creativiteit kun je zelf leuk speelgoed maken voor je huisdieren. Even timmeren, zagen of lekker knutselen met de kinderen: leuk om samen te doen én een stuk goedkoper.

 • Ga samen op een gezond dieet
  Geef niet te veel snoepjes, daar wennen huisdieren aan. Het is nog gezonder ook, dus waarom doe je zelf niet meteen mee?

Meer geldtips?

Werken met huishoudgeld is een goede manier om meer grip te krijgen op je uitgaven. Wil je stap voor stap nog beter met je geld worden? Lees dan ook de tips en verhalen van anderen en laat je inspireren.

Bekijk alle geldtips


Wil je meer weten?