Ga direct naar inhoud

Minder geld uitgeven: 7 tips om vanaf morgen te besparen

Je wilt minder geld uitgeven: waar begin je? Misschien bespaar je al met de verwarming een graadje lager en neem je zoveel mogelijk de fiets. Dat zijn natuurlijk goede eerste stappen. Maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer kostenposten waarop je kunt besparen. Wij helpen je op weg.

Weet wat je uitgeeft

Wil je minder geld uitgeven, dan moet je eerst weten waar het blijft. Het meeste gaat waarschijnlijk naar de huur of hypotheek en je vaste lasten, maar hoe geef je de rest uit? Pas als je jouw uitgavenpatroon kent, kun je daarop besparen. Kijk daarom eerst jouw banktransacties van de afgelopen maand na. Of beter nog, van de afgelopen zes maanden. Schrijf op wat je maandelijks uitgeeft aan:

  • Boodschappen
  • Eten en drinken buiten de deur
  • Uitjes en extra's
  • Kleding
  • Nieuwe spullen voor in huis
  • Cadeaus voor anderen

7 tips om minder geld uit te geven

Tijd voor actie! Want nu je weet wat je uitgeeft, kun je aan de slag. We geven je 7 tips om vandaag nog van start te gaan.

1. Bespaar op eten en drinken

Op eten en drinken kunnen de meeste mensen flink geld besparen. Door slim boodschappen te doen en minder weg te gooien, geef je tientjes minder per maand uit. Maar kijk ook eens kritisch naar je uitgaven aan eten en drinken buiten de deur.

Is het echt nodig om dat broodje op het station te halen? Of die koffie in een koffietent? En bedenk je dat de snacks bij het tankstation veel duurder zijn dan in de supermarkt. Eten en drinken buiten de deur is vaak niet nodig. Neem een (thermos)fles drinken mee en smeer thuis een paar broodjes. Dan kom je de dag veel voordeliger door.

2. Winkel altijd met een plan

Voorkom dat je gaat winkelen zonder plan. Als je vooraf niet weet wat je wilt hebben, ben je kwetsbaar voor verleidingen. Winkeliers weten precies hoe ze jou meer artikelen laten kopen dan je eigenlijk wilt.

Bepaal daarom vooraf wat je nodig hebt als je naar een winkel gaat. Maak een lijstje en stel een plan op. Zorg dat je weet waar het aan moet voldoen en wat het maximaal mag kosten. Als je doelgericht winkelt, is de kans veel kleiner dat je spullen koopt die je niet nodig hebt.

3. Doe het zelf

Bespaar kosten van reparaties en repareer zelf wat er kapot is. Dat is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je dit laat doen. Een band plakken? Of een gaatje in je trui herstellen? Het is echt niet zo moeilijk.

Niet alleen reparaties, maar ook sommige andere klussen kun je prima zelf doen. Het huis schilderen of meubels in elkaar zetten: door het zelf te doen, houd je een hoop geld in je zak.

4. Koop niet altijd nieuw

Bijna alles wat je nodig hebt, is er waarschijnlijk te vinden. En vaak voor een stuk lagere prijs dan in de winkel. Kijk voordat je gaat winkelen dus altijd even of het ook tweedehands beschikbaar is. Zo kun je minder geld uitgeven, terwijl je toch iets (voor jou) nieuws koopt. Let er wel op dat je goed checkt wat de staat is van het product, want er zit natuurlijk geen garantie op.

Koop op die manier bijvoorbeeld ook cadeaus voor de kinderen. Het maakt hen niet uit dat anderen er al eerder mee speelden. Voor hen is het nieuw, dus net zo leuk als iets dat je in de winkel koopt. Tweedehands bespaar je makkelijk de helft of meer. Dat is wel de moeite waard, toch?

Winkel ook tweedehands voor nieuwe kleding, of ga eens naar een kledingruil. Dat is heel duurzaam, en veel beter voor jouw portemonnee. Zo trek je iedere keer iets nieuws aan, zonder dat het veel hoeft te kosten.

5. Bespaar op abonnementen

Zeg abonnementen op die je niet nodig hebt. En controleer of de abonnementen die je hebt wel passen bij hoe je die gebruikt. Kun je bijvoorbeeld bellen via internet? Dan heb je veel minder belminuten nodig binnen jouw mobiele abonnement. Kijk je televisie via een streamingdienst? Dan kun je het televisieabonnement misschien ook opzeggen. En heb je een abonnement op de sportschool? Misschien kun je eens kijken naar goedkopere manieren om te sporten.

Deel abonnementen ook als dat mogelijk is. En wissel bijvoorbeeld gelezen tijdschriften uit met vrienden of buurtgenoten. Dan bespaar je op heel veel dure abonnementen.

6. Zorg dat je niet rood staat

Een kostenpost die veel mensen over het hoofd zien: rood staan. Vaak sta je er niet bij stil, maar rood staan is eigenlijk een schuld aan je bank. En over elke dag die je rood staat, betaal je rente.

Vaak is dat maar een klein bedrag per dag, maar op jaarbasis kan dit flink oplopen. Daarom is het aan te raden om zo min mogelijk - of het liefst: niet - rood te staan. Bij veel banken kun je de mogelijkheid om rood te staan, uitzetten.

7. Start met budgetteren

Vind je het lastig om grip te krijgen op je uitgaven? Start dan eens met budgetteren. Daarbij maak je aan het begin van de maand potjes voor verschillende soorten uitgaven. Hoeveel je in elk potje stopt, is aan jou. Het doel is om niet meer uit te geven dan er in het potje zit. Op deze manier zie je precies hoeveel je nog over hebt, zodat je minder geld uitgeeft.
 

Bonustip: zet het apart

Besparen wordt natuurlijk pas leuk als je ziet wat het oplevert! Daarom is onze bonustip: zet (een deel van) het geld dat je bespaart apart. Doe het bijvoorbeeld in een speciaal spaarpotje en bewaar het voor de vakantie. Of spaar totdat je genoeg hebt om ein-de-lijk die jas te kopen die je al zo lang wilt. Een mooie manier om jezelf te belonen voor je goede gedrag.

Meer geldtips?

Minder geld uitgeven is een goede manier om stap voor stap beter te worden met geld. Wil je meer tips? Lees dan ook onze andere artikelen en laat je inspireren. Zo kun je zelf kiezen welke manier van besparen het beste bij jou past.

Bekijk alle tips


Wil je meer weten?