Ga direct naar inhoud

Pensioenopbouw: 3 generaties vertellen hoe zij tegen pensioen aankijken

Heb jij je pensioen al geregeld? Of is het nog een ver-van-je-bed-show? Hoe je tegen pensioen aankijkt, hangt sterk af van de levensfase waar je in zit. En van de tijd waarin je leeft.

De afgelopen decennia is het Nederlandse pensioenstelsel flink veranderd. Het gevolg: voor millennials is een goed pensioen minder vanzelfsprekend dan voor babyboomers. Wat er zoal veranderde? De AOW-leeftijd steeg, pensioenpremies werden verhoogd en de eindloonregeling maakte plaats voor een middelloonregeling. En in 2020 is er een nieuw pensioenakkoord gesloten.

In deze serie vragen we drie generaties hoe zij tegen pensioen aankijken. Wanneer dacht de 57-jarige Sylvia voor het eerst na over pensioen? Hoe ziet de pensioenopbouw van veertiger Bas eruit? En hoe kijkt Arleen (26) naar de toekomst: verwacht ze met een ruim pensioen op zak de wereld over te reizen of denkt ze een leven lang door te moeten werken? Drie generaties blikken terug, kijken vooruit en delen hun persoonlijke visie op pensioen.

Extra pensioen opbouwen

Wil je later een comfortabel leven blijven leiden? Begin met Aanvullende PensioenOpbouw. Spaar en/of beleg voor extra pensioen met mogelijk belastingvoordeel.

Naar Aanvullende PensioenOpbouw

Arleen Lahnstein (26) nam het heft in eigen handen

Omdat het bedrijf waar Arleen werkt geen collectieve pensioenregeling heeft, moest ze zelf over haar pensioen nadenken. Ze koos ervoor zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Een fijn idee, vindt ze. “Voor mijn gevoel heb ik het heft in eigen handen. En ben ik minder afhankelijk.” Ontdek hoe Arleen aanvullend pensioen opbouwt.

Voor Bas Boerman (42) leek pensioen lange tijd ver weg

In het begin van zijn carrière was Bas niet zo bezig met zijn pensioen. Ook toen hij voor zichzelf begon, dacht hij zelden over het onderwerp na. Tot hij een nieuw huis kocht en een afspraak maakte met een financieel adviseur. Nu spaart hij aanvullend voor zijn pensioen. Dat kan hij iedereen aanraden. Lees welke pensioentips Bas voor anderen heeft.

Sylvia Heemskerk (57) is pas net begonnen met banksparen

“Pensioen, dat zie ik later wel”, dacht Sylvia lange tijd. Ze wilde eerst van het leven genieten. De reden daarvoor? Toen Sylvia 28 was, overleed haar moeder. Zij heeft nooit een pensioen gehad. Een paar jaar geleden begon Sylvia’s pensioenklok toch te tikken. Lees hoe Sylvia’s pensioenopbouw er nu uitziet.


Wil je meer weten?