Ga direct naar inhoud

Ontmoet NN Art Award genomineerde Vytautas Kumža

Betekenis geven aan alledaagse objecten

Vytautas Kumža’s (Litouwen, 1992) foto’s laten je zijn obsessie zien: zijn zoektocht naar betekenis. Hij geeft daarin objecten - die normaliter niet kunnen spreken - een stem. Bekijk de video en maak kennis met Vytautas en zijn werk.

Nieuwe realiteit creëeren

De manier waarop Vytautas de foto’s presenteert, zorgen voor een ongemakkelijk gevoel wanneer je ervoor staat. Hij bewerkt het glas, dat de fysieke grens vormt tussen de kijker en de kunstwerken.

Vytautas Kumža gebruikt daarvoor bijvoorbeeld glas-in-lood, of hij verwerkt voorwerpen in het glas. Daarmee nemen zijn beelden de ruimte in, letterlijk, maar ook in illusie. Zo creëert hij een nieuwe realiteit met alledaagse objecten.

Luister naar de gesprekken van objecten"

Audiotour Art Rotterdam

Op de kunstbeurs Art Rotterdam zijn kunstwerken van Vytautas Kumža te zien. Beluister dit fragment terwijl je kijkt naar de werken. Hij legt je uit waar je naar kijkt.

Breng jouw stem uit voor de NN Art Award Public Choice

Van 19 t/m 22 mei vindt Art Rotterdam plaats. De vakjury maakt dan bekend welke kunstenaar de winnaar is van de zesde NN Art Award. En daar heb jij ook invloed op. Vorige editie introduceerden we namelijk een publieksprijs. Is Vytautas Kumža jouw favoriete kunstenaar? Breng dan nu je stem uit en wie weet wint hij €5.000,- van de NN Art Award Public Choice!

Stem op Vytautas Kumža

NN voor kunst en cultuur

NN Group, waar Nationale-Nederlanden onder valt, is sinds 2017 partner van Art Rotterdam. Zo helpen we talentvolle kunstenaars verder in hun carrière. Dit jaar reiken we voor de zesde keer de NN Art Award uit: een stimuleringsprijs van € 10.000,- voor talentvolle kunstenaars. Naast Vytautas Kumža zijn Inez de Brauw, Thierry Oussou en Jennifer Tee genomineerd. Daarnaast reiken we de NN Art Award Public Choice uit: een publieksprijs van € 5.000,-. Stemmen kan online tot en met 22 mei.

Meer over NN Art Award Public Choice