Ga direct naar inhoud

Stormschade en een zonnepanelenverzekering

Een paar keer in het jaar raast er een goede storm over ons land. Stormschade aan je huis komt dan weleens voor. Zonnepanelen op je dak krijgen tijdens een storm ook veel te verduren. Hoe zit het met stormschade en je zonnepanelen verzekeren?

Schade zonnepanelen door storm

Een typische herfststorm of een flinke hagelbui? Je zonnepanelen zijn daardoor losgeraakt. Of ze hebben een flinke schade, zoals kabels of bouten zijn los. Misschien heeft je dak zelf schade door de zonnepanelen. Wat kun je dan doen? Zijn zonnepanelen verzekerd tegen stormschade? Gelukkig kun je zonnepanelen verzekeren. En nog beter, zonnepanelen zijn vaak standaard meeverzekerd bij je opstalverzekering.

Zonnepanelen vast of los op het dak?

Zonnepanelen kunnen vastgeschroefd aan het dak zitten of niet. Bij schuine daken worden de zonnepanelen vaak vastgeschroefd aan het dak. Op platte daken worden zonnepanelen vaak neergezet met stellages.

De stellages zorgen ervoor dat de zonnepanelen schuin en gunstig liggen ten opzichte van de zon. Deze stellages worden vaak niet vastgezet, maar blijven door het zware gewicht op het dak staan. Bij een goede storm kan de wind de zonnepanelen los waaien. Op platte daken is dit risico het grootst. Zonnepanelen laten installeren door een erkende installateur verkleint dit risico.

Zonnepanelen financieren?

Liggen er nog geen panelen op je dak? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van je zonnepanelen.

Ontdek meer

Zijn zonnepanelen verzekerd tegen stormschade?

Vaak zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je opstalverzekering. Controleer of jouw verzekering ook natuurrampen dekt. En welke voorwaarden er gelden. Vaak heb je wel een eigen risico. Niet alle schade door wind wordt vergoed. Wist je dat verzekeraars spreken van een storm vanaf windkracht 7 en meer?

Stormschade zonnepanelen voorkomen

Stormschade zorgt soms voor gevaarlijke situaties. In het ergste geval kunnen ze van je dak waaien. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Wil je stormschade aan je zonnepanelen voorkomen? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen.

  • Laat je zonnepanelen alleen door erkende installateurs bevestigen en onderhouden. Let ook op een goede garantie.
  • Kies kwalitatief goede zonnepanelen. Bij zonnepanelen geldt ook vaak 'goedkoop is duurkoop'.
  • Heb je zonnepanelen op platte daken? Controleer of het gewicht van de zonnepanelen zwaar genoeg is om een goede storm te weerstaan. Of is het toch mogelijk de zonnepanelen vast te zetten aan je dak (te ‘aarden’).
  • Het is mogelijk om zonnepanelen ín je dak te plaatsen. Zo kan de wind er minder snel onder komen. Het is wel een grotere ‘klus’. Je gaat namelijk ook aan je dak verbouwen.
  • Heb je zonnepanelen? Meld dat bij je verzekeraar en neem je bestaande verzekering goed door. Zo weet je dat je goed verzekerd bent.
  • Is er een storm geweest? Dan is het verstandig om je zonnepanelen te controleren. Zitten ze nog goed vast? Zien de kabels en bouten er nog goed uit? Twijfel je? Bel dan een specialist die het voor je kunt controleren. En waar nodig kan helpen met herstellen.

Zonnepanelen verzekering afsluiten?

Heb je nog geen verzekering voor je zonnepanelen? Bij de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je standaard jouw zonnepanelen mee. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat. Door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Je verzekert je niet voor schade door verkeerde installatie, zogenoemde “microcracks” en kosten voor onderhoud.

Ontdek de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning