Ga direct naar inhoud

Art Rotterdam

Vanaf 2017 is NN Group partner van de kunstbeurs Art Rotterdam. Afgelopen juli vond de 22e editie van deze beurs plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam. De beurs richt zich op de nieuwste ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst en heeft een internationale focus, bijna de helft van de galeriehouders komt uit het buitenland.


NN Art Award

Tijdens Art Rotterdam reikt NN Group een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Art Award. Deze award is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs.

De award is een geldbedrag van € 10.000,-. NN Group koopt daarnaast werk van de genomineerden voor de eigen bedrijfscollectie. Deze prijs, bedoeld als aanmoediging en stimulans, zet de schijnwerpers op de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies te vinden. Zij krijgen er de kans om het beste uit zichzelf te halen en om kennis te maken met andere kunstenaars en met andere culturen.

De Rijksakademie en De Ateliers in Amsterdam, De Van Eyck Academie in Maastricht en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam behoren tot de beste postacademische instellingen ter wereld. Hun invloed op de ontwikkeling van de beeldende kunst is van internationale betekenis. Van de op Art Rotterdam vertegenwoordigde kunstenaars hebben dan ook velen hier in Nederland aan een kunstacademie of postdoctorale kunstinstelling een opleiding gevolgd.


Erik Mattijssen wint NN Art Award en NN Art Award Publieksprijs 2021

Tijdens Art Rotterdam 2021 vierden we het vijfjarige bestaan van de NN Art Award. Vanwege het jubileum van de NN Art Award konden liefhebbers en bezoekers van de beurs ook stemmen op hun favoriete kunstenaar. Degene met de meeste stemmen ontving de publieksprijs en een bedrag van 5.000 euro. Erik Mattijssen (1957, Veenendaal) ging uiteindelijk met beide prijzen naar huis!

In zijn werken richt Mattijssen zich graag op zaken die makkelijk over het hoofd worden gezien. Door de jaren heen heeft hij afbeeldingen van duizenden objecten en materialen verzameld. Van poppenkastpoppen tot behangsoorten, en van gestapelde plastic emmers tot kanten kleedjes. Mattijssen werkt met gouache, potlood en pastelkrijt op papier van allerlei formaten.

Erik Mattijssen is constant in zijn oeuvre en zijn thema’s blijven kloppen in een veranderende tijdsgeest. Ongeacht zijn constante kwaliteit, blijft hij in beweging en ontwikkeling. Hij roept gevoelens van nostalgie op en zuigt de kijker in zijn werken door zijn minutieuze aandacht voor detail.

De genomineerden voor de NN Art Award 2021 waren:

 • Priscila Fernandes, Division of Labour, London
 • Lilian Kreutzberger, CINNNAMON, Rotterdam
 • Claudia Martínez Garay, GRIMM, Amsterdam
 • Erik Mattijssen, Cokkie Snoei, Rotterdam

De jury bestond dit jaar uit: Imara Limon (curator, Amsterdam Museum), Reyn van der Lugt (verzamelaar), Suzanne Swarts (directeur, Museum Voorlinden), Koen Taselaar (kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020), Els Drummen (conservator CODA Apeldoorn), en Elisah van den Bergh (curator en kunstadviseur NN Kunstcollectie).


Ana Navas wint NN Art Award 2020

Op 5 februari 2020, tijdens de feestelijke opening van de beurs, werd de vierde winnaar van de prijs bekend gemaakt: Ana Navas.

Ana Navas (1984, Ecuador) is een multi-talent. Zij kan alles aan. Navas gebruikt verschillende media, zoals video, performance, fotografie, sculpturen en installaties. Haar werk slaat bruggen tussen kunst, mode, politiek en macht, en gaat vaak over ‘female empowerment’.

Haar werk bevat tal van tegenstrijdigheden, zoals hoge en lage kunst, design en decoratie, en traditie en vernieuwing. De jury beoordeelt dat als een grote kracht; je moet en wilt als toeschouwer twee keer kijken. Navas’ werk spreekt voor zichzelf, met haar sterke en originele uitdrukkingskracht.

Maak kennis met de vier genomineerde kunstenaars van 2020 via een persoonlijke video.

De jury bestond dit jaar uit; Sofia Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With), Sietske van Zanten (directeur LAM museum), Katja Mater (beeldend kunstenaar), Jan Pieter Ekker (chef kunst Het Parool) en Els Drummen (conservator NN Group Art Collection).


NN Art Award 2019 gewonnen door Katja Mater

De vier genomineerde kunstenaars waren:

 • Femmy Otten – Fons Welters Galerie
 • Harm van den Dorpel – Upstream Gallery
 • Katja Mater – Galerie Martin van Zomeren
 • Matea Bakula – Lumen Travo Gallery

De jury bestaat dit jaar uit; Eelco van der Lingen (conservator Fries Museum en aankomend directeur Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator KRC kunstcollectie), Lieneke Hulshof (hoofdredacteur Mr. Motley magazine), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar), en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).


NN Art Award 2018 gewonnen door Pauline Curnier Jardin

De jury bestond in 2018 uit: Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Anna van Leeuwen (kunstrecensent De Volkskrant), Iris Kensmil (beeldend kunstenaar), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) en Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie). Na zorgvuldige afwegingen heeft de jury de genomineerde kunstenaars geselecteerd.

De vier genomineerde kunstenaars waren:

 • Sam Samiee - (re)D. gallery, Antwerp
 • Pauline Curnier Jardin - Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam
 • Salim Bayri - SIGN, Groningen
 • Rafaël Rozendaal - Upstream Gallery, Amsterdam

De winnaars van 2017 waren Florian & Michael Quistrebert

Florian en Michael Quistrebert ontvingen op 8 februari 2017 de award en cheque uit handen van Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship bij NN Group (links) en Fons Hof, Directeur van de Art Rotterdam (rechts).

Florian & Michael Quistrebert, 'Beer Splash 2', 2013

Beer on red fire iridescent, bronze pigment and primer gesso 170 x 200 cm