Ga direct naar inhoud

Art Rotterdam

Vanaf 2017 is NN Group partner van de kunstbeurs Art Rotterdam. Van 6 t/m 9 februari 2020 vond de 21e editie van deze beurs plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam. De beurs richt zich op de nieuwste ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst en heeft een internationale focus, bijna de helft van de galeriehouders komt uit het buitenland.

NN Art Award

Tijdens Art Rotterdam reikt NN Group een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Art Award. Deze award is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs.

Deze prijs, bedoeld als aanmoediging en stimulans, zet de schijnwerpers op de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies te vinden. Zij krijgen er de kans om het beste uit zichzelf te halen en om kennis te maken met andere kunstenaars en met andere culturen. De Rijksakademie en De Ateliers in Amsterdam, De Van Eyck Academie in Maastricht en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam behoren tot de beste postacademische instellingen ter wereld. Hun invloed op de ontwikkeling van de beeldende kunst is van internationale betekenis. Van de op Art Rotterdam vertegenwoordigde kunstenaars hebben dan ook velen hier in Nederland aan een kunstacademie of postdoctorale kunstinstelling een opleiding gevolgd.

Ana Navas wint NN Art Award 2020

Op 5 februari 2020, tijdens de feestelijke opening van de beurs, werd de vierde winnaar van de prijs bekend gemaakt: Ana Navas.

Ana Navas (1984, Ecuador) is een multi-talent. Zij kan alles aan. Navas gebruikt verschillende media, zoals video, performance, fotografie, sculpturen en installaties. Haar werk slaat bruggen tussen kunst, mode, politiek en macht, en gaat vaak over ‘female empowerment’.

Haar werk bevat tal van tegenstrijdigheden, zoals hoge en lage kunst, design en decoratie, en traditie en vernieuwing. De jury beoordeelt dat als een grote kracht; je moet en wilt als toeschouwer twee keer kijken. Navas’ werk spreekt voor zichzelf, met haar sterke en originele uitdrukkingskracht.

Maak kennis met de vier genomineerde kunstenaars van 2020 via een persoonlijke video.

De award is een geldbedrag van € 10.000,-. NN Group koopt daarnaast werk van de genomineerden voor de eigen bedrijfscollectie.

De jury bestond dit jaar uit; Sofia Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With), Sietske van Zanten (directeur LAM museum), Katja Mater (beeldend kunstenaar), Jan Pieter Ekker (chef kunst Het Parool) en Els Drummen (conservator NN Group Art Collection).


NN Group Art Award 2019 gewonnen door Katja Mater

De winnaar werd bekendgemaakt door Lard Friese, CEO van NN Group, tijdens de officiële opening van Art Rotterdam, waar het werk van alle genomineerden wordt tentoongesteld.

De jury is onder de indruk van het intelligente en gelaagde werk van Katja Mater met altijd onvoorspelbare uitkomsten. Fotografie ligt ten grondslag aan dit onderzoekende werk, waarbij ruimte en tijd centrale focus punten zijn. Ruimte wordt door Katja Mater vertaald naar het platte vlak en in diverse media. Haar fotografie wordt uitgesneden in vlakken en opnieuw herschikt en gaat moeiteloos over in videokunst.

De genomineerde kunstenaars voor de NN Group Art Award 2019 waren:

  • Femmy Otten – Fons Welters Galerie
  • Harm van den Dorpel – Upstream Gallery
  • Katja Mater – Galerie Martin van Zomeren
  • Matea Bakula – Lumen Travo Gallery

De jury bestaat dit jaar uit; Eelco van der Lingen (conservator Fries Museum en aankomend directeur Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator KRC kunstcollectie), Lieneke Hulshof (hoofdredacteur Mr. Motley magazine), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar), en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).


NN Group Art Award 2018 gewonnen door Pauline Curnier Jardin

De jury bestond in 2018 uit: Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Anna van Leeuwen (kunstrecensent De Volkskrant), Iris Kensmil (beeldend kunstenaar), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) en Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie). Na zorgvuldige afwegingen heeft de jury de genomineerde kunstenaars geselecteerd

De vier genomineerde kunstenaars waren:

  • Sam Samiee - (re)D. gallery, Antwerp
  • Pauline Curnier Jardin - Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam
  • Salim Bayri - SIGN, Groningen
  • Rafaël Rozendaal - Upstream Gallery, Amsterdam

Juryrapport over Pauline Curnier Jardin

De jury is van mening dat het werk van Pauline Curnier Jardin (Marseille, 1980) de gangbare ontstaansgeschiedenis van de wereld herschrijft, en hiervoor feministische alternatieven biedt die vaak dwars en opstandig zijn. Tegelijkertijd, zo staat in het juryrapport, laten haar films, performances en installaties zien dat haar werk wordt gekenmerkt door humoristische en filosofische elementen en verrassende wendingen. Daarnaast waardeert de jury dat Curnier Jardin de harde tegenstellingen in haar thematiek altijd op een poëtische manier verbeeldt. In 2017 heeft Pauline Curnier Jardin zichzelf internationaal op de kaart gezet door haar deelname aan de 57e Biënnale Venetië, met een filminstallatie over een zoektocht naar de oorsprong van het leven.


De winnaars van 2017 waren Florian & Michael Quistrebert

In het juryrapport van 2017 viel te lezen dat deze kunstenaars een passie voor de huid van een schilderij hebben. De twee Franse broers maken hiermee hun eigen vertaalslag naar de hedendaagse commerciële beeldcultuur, waarin vooral verleid wordt met decoratieve elementen. Ze gebruiken materialen als autolak en bier, en smeren modelleerpasta over het jute uit. Ook worden zagen, beitels en vijlen gebruikt; we zien ‘sculpturale schilderkunst’. De jury geeft aan dat de kunstenaars hun ideeën over de huid van een schilderij heel consequent toepassen.

Florian en Michael Quistrebert ontvingen op 8 februari 2017 de award en cheque uit handen van Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship bij NN Group (links) en Fons Hof, Directeur van de Art Rotterdam (rechts).

De werken hebben hun wortels in de traditie van de geometrisch-abstracte kunst, pop-art en optische kunst. Het werk lijkt enerzijds een duidelijke link te hebben met de moderne kunstgeschiedenis, zoals met het werk van Jackson Pollock en Mark Rothko. Anderzijds zoeken ze de grenzen van de schilderkunst op en rekken die uit. Het licht speelt hierbij vaak een cruciale rol. De kleur van het oppervlak van sommige werken verandert als je als kijker van positie verandert. Sommige toeschouwers vinden het hallucinerend. De jury is het er over eens dat er een lineaire ontwikkeling te zien in dit visueel aantrekkelijke werk.

Florian & Michael Quistrebert, 'Beer Splash 2', 2013

Beer on red fire iridescent, bronze pigment and primer gesso 170 x 200 cm