5 km hardlopen: zo doe je dat

Je hoeft echt niet als doel een marathon te hebben om je hardloper te voelen. Voor veel lopers is de 5 km de perfecte afstand. Dan willen de meeste hardlopers de 5 kilometer ook nog in een goede tijd lopen. Het kan, voor velen is het haalbaar. Het vergt doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding.

Hardloopschema 5 km

Het doel bereiken wordt groter door een schema bij te houden. Dat kun je zelf doen op papier maar er zijn online genoeg hardloopschema's te vinden. Iedere keer dat je een doel behaalt geeft je dat zelfvertrouwen en motivatie om door te gaan. Het blijft wel belangrijk elke nieuwe afstand goed en in een rustig tempo op te bouwen.

Goede tijd voor de 5 km

Dit hangt onder andere af van je ervaring, leeftijd en conditie. Probeer er zelf achter te komen wat haalbaar is. En niets moet. Je bereikt meer als je lekker in je eigen tempo rent dan dat je het gaat forceren. Ook scheelt het als je gewoon voor jezelf loopt of aan een hardloopwedstrijd gaat meedoen. Dan wil je natuurlijk niet als laatste over de finish komen. Kijk eens bij uitslagen van voorgaande jaren. Die eindtijden kun je proberen te verbeteren. Maar dan nog is het belangrijk dat je het plezier in het lopen blijft behouden en dat je doet wat je op dat moment aankunt!

Maak gebruik van handige apps

Een handig app kan je helpen bij het bereiken van je doel. Ook een loophorloge is een handige tool ter ondersteuning.

Een langere afstand hardlopen?

Kun je inmiddels al 5 km hardlopen maar ben je van plan om de volgende keer mee te doen aan een 10 of 15 km run? Dan hebben we een aantal hardloopschema's voor je.

Van 5 naar 10 km (trainen voor de NN Egmond Halve Marathon)
Van 5 naar 10 km (trainen voor de NN CPC Loop Den Haag)
Van 5 naar 15 km (trainen voor de NN Zevenheuvelenloop)


Meer hardlooptips