Ga direct naar inhoud

9 handige hittetips voor een warm festivalweekend

Kijk je ook zo uit naar een heerlijk festivalweekend? Met deze tips houd je het hoofd koel tijdens warme festivaldagen. Kom maar op met die fitte festivalzomer!

#1 Ga voor een slimme festivaloutfit

Zonnebril? Check. Zonnehoed of pet. Check! Maar waar moet je eigenlijk nog meer op letten op warme dagen? Een inkoppertje: draag luchtige, lichte kleding. Denk aan katoen en linnen. En stop op extreme hittedagen een extra outfit in je kluisje, zodat je fris aan het avondprogramma kan beginnen. Let ook op je schoeisel: afknellende schoenen of hakken zijn nooit een aanrader tijdens het dansen, maar op een hete dag zeker niet.

#2 Neem kleine tubes zonnebrand mee met een hoge factor

Zonnebrand is een must tijdens een zomers festival. Maar mocht je zijn vergeten die tube in je tas te stoppen: geen paniek. Veel festivals hebben op zonnige dagen een smeerteam of een speciale insmeerbar waar je terecht kan voor de hoognodige zonbescherming. Neem een niet al te grote verpakking mee, want grote tubes mogen bij de tassencontrole niet altijd mee naar binnen. Tip! Download nu de SkinVision app. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan zit de app standaard in jouw pakket. Via de app check je verdachte huidplekjes en raadpleeg de uv-index als je nieuwsgierig bent naar de zonkracht op jouw festivallocatie.

#3 Drink voldoende water en minder met alcohol

Heel welkom: veel festivals plaatsen extra watertappunten tijdens warme dagen. Maak daar goed gebruik van. Zeker als je volop aan het dansen bent. En hoe zit het met alcohol? Alcohol werkt vochtafdrijvend. Niet helemaal wat je zoekt op een warme dag. Misschien vind jij het een makkie om te minderen met alcohol. Misschien vind je dat een wijntje erbij hoort tijdens een festival. Wat je ook vindt, probeer eens af te wisselen met water of een alcoholvrij drankje. Sommige festivalbars maken er een sport van om de beste mocktails of smoothies te serveren. Drugs zijn zeker geen aanrader op warme dagen, want die gooien je temperatuur nog eens extra omhoog.

#4 Wissel de zonnige mainstage af met schaduwrijke podia

Brandend in de zon bij de het hoofdpodium? Wissel het af met een dansje in de schaduw. Veel festivalorganisatoren houden gelukkig rekening met de hitte en plaatsen extra veel schaduwdoeken tijdens hete dagen. Ook kiezen festivalorganisatoren vaak een locatie aan de bosrand, zodat jij, zo nodig, je schaduwmomentje kan pakken.

#5 Blijf regelmatig en gezond eten

Tijdens warme dagen en inspanning is het nóg belangrijker om gezond te eten. Gelukkig kun je bij festivals vandaag de dag meer scoren dan alleen een frietje of een ongezonde snack. Er zijn steeds meer gezonde foodtrucks waar je uit kunt kiezen. Laat vooral groente en fruit niet aan je voorbijgaan, want die bevatten veel vitamines en zouten die op een warme dag extra handig zijn om binnen te krijgen.

#6 Neem een waternevelspray of draagbare ventilator mee

Niks is verkoelender dan water! Koop dus een waternevelspray of stop een kleine draagbare ventilator in je broekzak. Gegarandeerd succes. Ook onder je mede-festivalgangers.

#7 Houd je tent koel

Weekender gekocht en pak je een overnachting op het festivalterrein? Houd je tent dan hittevrij. Ga extra goed voorbereid op pad met een miniparasol of een schaduwdoek. Kies voor een grote tent, zodat de kans op je eigen sauna iets kleiner wordt. Of zet je eenpersoonstent vlak naast een grotere tent, voor wat extra schaduw.

#8 Check het hitteplan van de festivalorganisatie

Veel festivalorganisatoren maken een hitteplan en passen het festival aan bij extreme temperaturen. Denk aan meer schaduwplekken, meer waterpunten en insmeerbars. Soms worden grote acts ook verplaatst naar een later tijdstip, buiten de zonpiekuren. Check dat even voor je gaat.

#9 Sluit je festivaldag af met een watergevecht

Hoe sluit je een warme festivaldag nou beter af dan met een verfrissend watergevecht? Precies. Koop dus snel nog even een waterpistool bij de speelgoedwinkel voor je door de festivalpoorten wandelt.


Ook interessant voor jou:

Buiten sporten? Zo houd je het hoofd koel in de zomer

Of je nou kiest voor een bootcamples, hardloopsessie, rondje mountainbiken of een kanotocht in de hitte: we sommen negen tips voor je op. Zodat jij die wekelijke sportsessies de hele zomer volhoudt. Ook tijdens een hittegolf.

Kom maar op met die fitte sportzomer

Veilig in de zon met je kind doe je zo

Heb je (bonus)kinderen? Dan is het extra belangrijk je eens te verdiepen in veilig zonnen. Waarom is de kinderhuid eigenlijk zo kwetsbaar? En wat kun je doen om je kind optimaal te beschermen tegen de zon?

8 gouden zontips voor je kind

Met deze 6 tips houd je sporten wél vol

Sporten is gezond voor je. Toch raak je soms je motivatie kwijt. Of je nu buiten sport, thuis of in de sportschool. Hoe kun je sporten wél volhouden? En je doelen bereiken? Met deze tips gaat het dit keer wél lukken.

Kom maar op met dat fitte leven