11
januari
2021
|
07:30
Europe/Amsterdam

Acht op de tien huizenbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

Samenvatting

Huizenbezitters kunnen besparen op hun maandlasten door hun hypotheek over te sluiten. Dat blijkt uit de Hypotheek OversluitCheck van Nationale-Nederlanden.

Nationale-Nederlanden verwacht dat vraag naar hypotheek oversluiten ook in 2021 groot blijft

 

Nog steeds kunnen veel huizenbezitters door de lage hypotheekrente besparen op hun maandlasten door hun hypotheek over te sluiten. Dat blijkt uit de resultaten van de Hypotheek OversluitCheck van Nationale-Nederlanden. Deze rekentool is sinds de lancering in september 2020 zo’n 10.000 keer ingevuld. In 82% van de gevallen levert het oversluiten van de huidige hypotheek lagere maandlasten op. ‘Hypotheeklasten zijn vaak de grootste maandelijkse kostenpost. Het is dus slim om te kijken of je daarop kunt besparen. Waarbij het natuurlijk wel belangrijk is dat de hypotheek past bij je persoonlijke situatie’, aldus Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank.

Eén op de vier nieuwe hypotheken is voor oversluiten

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Dat is één van de belangrijkste redenen voor de groei van de oversluitmarkt. Inmiddels wordt één op de vier hypotheken afgesloten door mensen die in hun huidige woning blijven wonen, maar wel hun hypotheek verhuizen naar een andere bank. Zo hebben in 2020 ca. 160.000 huizenbezitters ervoor gekozen om hun hypotheek over te sluiten om daarmee hun maandlasten te verlagen. Sueters: ‘Dat is meer dan ooit te voren. Maar op het totaal aantal lopende hypotheken is dit slechts 3%. Dat betekent dus dat er een grote groep is die zich misschien nog niet verdiept heeft in de hypotheek, maar voor wie oversluiten ook lagere maandlasten kan opleveren. Wij verwachten daarom dat de markt voor het oversluiten van hypotheken ook in 2021 nog groot blijft.’

Besparing kan oplopen tot honderden euro’s per maand

Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk om klanten bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om te besparen op woonlasten en biedt daarom de Hypotheek OversluitCheck. Deze tool berekent of het voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Uit de ingevulde Hypotheek OversluitChecks blijkt dat het bedrag dat bespaard kan worden op de hypotheeklasten varieert van een paar tientjes tot wel honderden euro’s per maand. Een belangrijke reden hiervoor is natuurlijk de lage rente van dit moment. Sueters signaleert ook een andere oorzaak. ‘Daarnaast hebben veel mensen de afgelopen jaren afgelost op hun hypotheek en is de waarde van hun woning vaak gestegen. Hierdoor kan de hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komen met een lagere hypotheekrente, wat voor extra voordeel zorgt.

Naast het oversluiten van je hypotheek zijn er ook andere mogelijkheden om te besparen op je maandlasten. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je woonverzekeringen of naar het energiezuiniger maken van je huis.’

Over de Hypotheek OversluitCheck

De Hypotheek OversluitCheck van Nationale-Nederlanden (nn.nl/OversluitCheck) geeft een indicatie of het oversluiten van de huidige hypotheek voordelig is. Na het invullen van de actuele hypotheekgegevens en woningwaarde berekent de OversluitCheck of de maandlasten omlaag kunnen. Hierbij worden de kosten voor oversluiten, zoals de eventuele boeterente en de kosten voor advies, notaris en taxatie, meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. Als het volgens de OversluitCheck mogelijk is om te besparen, dan wordt erbij ook vermeld binnen hoeveel maanden deze kosten zijn terugverdiend. Het oversluiten van je hypotheek is een belangrijke financiële beslissing. Voor een persoonlijk advies over oversluiten verwijst Nationale-Nederlanden daarom altijd door naar een hypotheekadviseur.

Meer informatie is te vinden op nn.nl/oversluiten.

 


Over Nationale-Nederlanden Bank

Nationale-Nederlanden Bank N.V. (NN Bank) biedt ongeveer één miljoen voornamelijk Nederlandse klanten financiële diensten op het gebied van sparen, banksparen, beleggen, hypotheken en kredietverlening. NN Bank is een dochtervennootschap van NN Group N.V., een internationale financiële dienstverlener, actief in 18 landen, met een sterke aanwezigheid in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).