Ga direct naar inhoud

Nederland kiest energiebesparing boven luchtkwaliteit in huis

Dit onderzoek hoort bij Duurzamer wonen

Negen op de tien Nederlanders met een koopwoning is gemotiveerder om energie te besparen dan voorheen. Bijna de helft (48%) van de huiseigenaren is ook actief bezig met het verduurzamen van hun huis, zo blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank. Isoleren staat stipt op één als belangrijkste verduurzamingsmaatregel. Hierbij houdt ruim een kwart (27%) echter niet bewust rekening met de gevolgen van isolatiemaatregelen voor de luchtkwaliteit in huis.

Sterker nog, veel huiseigenaren (52%) houden ramen en ventilatieroosters vaker dicht om energie te besparen, wat kan leiden tot ongezonde lucht in huis.

“Met de stijgende energieprijzen en klimaatverandering is het logisch dat Nederlanders meer bezig zijn met verduurzaming. Het is verstandig om hierbij ook het binnenklimaat mee te nemen”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Ik ben momenteel actief bezig met het verduurzamen van mijn huis
Huishouden: ik ben momenteel actief bezig met het verduurzamen van mijn huis.

Ventilatieroosters meer dicht en open haard vaker aan

Veel Nederlanders proberen minder energie te verbruiken en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Sommige maatregelen, zoals het dichthouden van ramen en ventilatieroosters, kunnen echter slecht zijn voor het binnenklimaat. Onvoldoende ventileren vergroot de kans op schimmel en kan ervoor zorgen dat fijnstof langer in huis blijft hangen. Langdurige blootstelling hieraan kan leiden tot bijvoorbeeld hart-, vaat- en longaandoeningen.

Verder geeft bijna één op de vijf (18%) woningbezitters aan vaker te verwarmen met een open haard, houtkachel of pelletkachel om energie te besparen. Hierdoor komen stoffen als fijnstof en koolmonoxide vrij. Dit is slecht voor het milieu en de gezondheid.

Win-win: duurzaam én gezond wonen

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders niet precies weten wat goede ventilatie inhoudt. 82% van de huiseigenaren denkt dat het af en toe openzetten van ramen de beste manier van ventileren is. Dit betreft echter luchten, waarbij binnen een half uur na het sluiten van een raam de frisse lucht alweer weg is. Met ventileren zorg je dat er continu verse lucht de woning in komt, bijvoorbeeld door het gebruik van ventilatieroosters.

Zeker bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen als isoleren is het belangrijk om ook aan ventilatie te denken; 27% doet dat nog niet bewust. Bij huiseigenaren tot 30 jaar is dit percentage zelfs 37%. Bijna driekwart van de huiseigenaren (73%) vindt een duurzame woning bovendien belangrijker dan een gezonde woning.

Bij het isoleren van mijn woning houd ik bewust rekening met de gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis

Sitske Mauritsz: “Het is goed nieuws dat we meer bezig zijn met verduurzaming en energiebesparing. Door hierbij rekening te houden met gezonde lucht in huis, kan je direct twee vliegen in één klap slaan. Daarom hebben we samen met partners als Longfonds en Gezond Binnen het platform Duurzaam en Gezond Wonen gelanceerd.”

“Met een speciale check ontdek je eenvoudig hoe energiezuinig je woning is en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in en om je huis. De check is al door 40.000 mensen ingevuld, een goede stap richting meer bewustzijn. Op het platform vind je praktische informatie en tips hoe je duurzamer kunt wonen én kunt zorgen voor een beter binnenklimaat. Zo willen we een bijdrage leveren aan een nog fijner thuis.”

Energie besparen zonder binnenklimaat te belasten

Energiebesparing, verduurzaming en een gezonde luchtkwaliteit kunnen zeker hand in hand gaan. Zo is koken op inductie niet alleen duurzaam; er komen ook minder schadelijke stoffen vrij vergeleken met koken op gas. Bijna de helft (49%) van de huiseigenaren geeft aan al op inductie te koken.

Van koken op gas naar koken op inductie.

Ook zet ruim negen op de tien Nederlanders (92%) de verwarming lager. Belangrijk daarbij is dat de temperatuur in huis niet onder de 15°C komt, want dan kan condensatie en schimmelvorming ontstaan. Andere populaire manieren om energie te besparen zijn: minder lang (warm) douchen (87%) en tochtstrips bij deuren en ramen (73%).

Meer opvallende onderzoeksresultaten* op een rij:

  • 90% van de huiseigenaren is gemotiveerder om energie te besparen dan voorheen door de stijgende energieprijzen. Bij eenpersoonshuishoudens ligt dat percentage het laagst (83%).
  • 48% is bezig met het (verder) verduurzamen van hun huis. Huiseigenaren onder de 30 jaar zijn nog meer bezig met verduurzaming; bij hen is het percentage 61%.
  • 64% wil hun woning (verder) verduurzamen door zelf energie op te wekken. Bij gezinnen met jonge kinderen is dit zelfs 77%.
  • Eén op de tien respondenten denkt onterecht dat ventileren niet bijdraagt aan gezonde lucht in huis.
  • 8% geeft aan minder te zullen ventileren deze winter om kosten te besparen.
  • Slechts 15% van de huiseigenaren doet het goed: ventileert dagelijks en snapt dat dat meer inhoudt dan het openzetten van ramen.

*Het onderzoek is in oktober 2022 verricht door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden Bank. In totaal hebben 2.075 Nederlanders die eigenaar zijn van een koopwoning deelgenomen.

Bij het isoleren houd ik bewust rekening met de luchtkwaliteit in mijn woning.

Isoleren versus ventileren
Ik wilder verduurzamen door zelf energie op te wekken.
Voorzieningen om zelf energie op te wekken vind ik...

Over het Duurzaam en Gezond Wonen-platform
Nationale-Nederlanden Bank vindt het belangrijk dat iedere Nederlander fijn, betaalbaar en gezond kan wonen en leven. Met het platform Duurzaam en Gezond Wonen van Nationale-Nederlanden Bank kun je zien hoe duurzaam je huis is en hoe het zit met de luchtkwaliteit in en rond je huis. Ook worden er praktische tips gegeven. Zo geeft Nationale-Nederlanden Bank huiseigenaren support om duurzamer én gezonder te wonen. Nationale-Nederlanden Bank is partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van onder andere Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Longfonds en TNO. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat.

Over Nationale-Nederlanden Bank
Nationale-Nederlanden Bank N.V. (NN Bank) biedt ongeveer één miljoen voornamelijk Nederlandse klanten financiële diensten op het gebied van sparen, banksparen, beleggen, hypotheken en kredietverlening. NN Bank is een dochtervennootschap van NN Group N.V., een internationale financiële dienstverlener, actief in 11 landen, met een sterke aanwezigheid in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).


Wil je meer weten?

Meer gezond wonen

Wie gezonder wil leven, eet gezond, beweegt voldoende en haalt regelmatig een frisse neus. Maar wist je dat het klimaat ín je woning ook grote invloed heeft op je gezondheid?

Meer weten over gezond wonen