Ga direct naar inhoud

De geschiedenis van Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is het bekendste verzekeringsmerk van Nederland. En dat mag ook wel met een geschiedenis die meer dan 170 jaar teruggaat en haar oorsprong kent in de rechtsvoorgangers De Nederlanden van 1845 en de Nationale Levensverzekering-Bank.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

De roots van Nationale-Nederlanden

De roots van Nationale-Nederlanden liggen in het Nederland van de 18e eeuw waar regionale fondsen werden opgericht om mensen van bepaalde dorpen, beroepsgroepen, maar ook weduwen- en wezen te verzekeren tegen tegenspoed. Vele hadden een zinspreuk in hun naam zoals het Begrafenisfonds ‘Mijn glas, loopt ras’ en het Schoenmakersfonds 'Het Einde bekroont ons Doel'. Vele, kleine, maatschappijen zijn in de loop van de 19e en 20e eeuw overgenomen door Nationale-Nederlanden. Zoals bijvoorbeeld de brandverzekeraar de Haagsche van 1805 en de Hollandsche Societeit van Levensverzekeringen (de eerste maatschappij die gebruik maakte van wetenschappelijk berekende sterftetafels en premies, in 1807).

Oprichters

Twee bedrijven hebben Nationale-Nederlanden gevormd: De Nederlanden van 1845, een brandverzekeraar uit Zutphen en de Nationale-Levensverzekering-Bank, opgericht in 1863 in Rotterdam. In 1963 fuseerden deze twee, waarbij de combinatie van een stevige binnenlandse positie en een grote internationale ervaring maakte dat Nationale-Nederlanden de grootste verzekeraar van Nederland werd.

Maar het nieuwe bedrijf moest zich voorbereiden op de toekomst en blijven wapenen tegen de concurrentie. Ondanks buitenlandse overnames, met name in de Verenigde Staten was versterking op de binnenlandse distributiemarkt noodzakelijk. Die werd gevonden in 1991 toen Nationale-Nederlanden fuseerde met de NMB Postbank Groep om een geheel nieuwe vorm van financiële dienstverlener te creëren: Internationale Nederlanden Group (ING). In de eerste jaren werden internationale banken overgenomen, later volgden ook verzekeraars. In korte tijd had ING een sterke positie verworven met internationaal aanzien. Nationale-Nederlanden bleef onder haar eigen naam actief.

NN Group

Tijdens de kredietcrisis kreeg ING in 2008 onder meer een lening van de Nederlandse staat. Mede hierdoor dwong de Europese Commissie een splitsing af van de, in haar ogen te grote, ING in een bank en een verzekeraar en vermogensbeheerder. Begin 2011 werd deze splitsing operationeel geëffectueerd. Sinds 2 juli 2014 is het nieuwe bedrijf NN Group N.V. beursgenoteerd aan Euronext in Amsterdam.
In 2017 nam NN Group Delta Lloyd over en zijn de activiteiten in Nederland en België samengegaan. NN Group is met de merken Nationale-Nederlanden, NN, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank en OHRA actief.