Wat doe je als je schade aan je auto hebt?

Een aanrijding wil je liever niet meemaken. Toch is de kans aanwezig dat het gebeurt. Weet jij hoe je moet handelen als je schade aan je auto hebt? Lees wat je kunt doen.

Blijf rustig en praat met de betrokkenen

Ben je tegen een ander voertuig aangereden, kijk dan eerst of iedereen ongedeerd is. Waarschuw bij voorkeur de politie, in ieder geval altijd bij sprake van letsel bij een van de betrokken partijen. Van een aanrijding kun je best schrikken. Probeer vooral rustig en beleefd te blijven tegen de andere betrokkenen. Ben je in staat om er pen en papier bij te pakken, begin dan alvast met het noteren van elkaars naam. Noteer ook als je tegen een stilstaand object bent gereden, zoals een lantaarnpaal, naam- en adresgegevens van getuigen op straat.

Noteer de namen van de betrokkenen

Zorg voor een veilige situatie

Het allerbelangrijkste onderdeel bij het checken op schade is dat je dit op een veilige manier doet:

  • Vormt je auto hinder of gevaar voor andere weggebruikers? Probeer je auto dan op een vluchtstrook of parkeerplek te rijden. Maak wel eerst foto’s van de situatie op de weg.
  • Lukt het niet om je auto te verplaatsen, zet dan je waarschuwingslichten aan en zet een gevarendriehoek neer. Trek bij voorkeur ook een reflecterend veiligheidsvestje aan, zo val je goed op bij andere weggebruikers.
  • Staat je auto veilig en heeft het verkeer minimale last van de situatie, begin dan met het controleren op schade.

Controleer de schade aan de auto(’s)

Het controleren op en melden van de schade is erg belangrijk bij een ongeluk. Zorg er daarom voor dat je de situatie zo duidelijk mogelijk in kaart brengt, zodat je verzekeraar kan onderzoeken of je recht hebt op een schadevergoeding:

  • Houd je smartphone bij de hand, zodat je foto’s kunt maken van de situatie en van de schade.
  • Neem foto’s vanuit verschillende hoeken van de beschadigde delen van jouw auto en van de eventuele andere betrokken voertuigen. Fotografeer ook remsporen en andere beschadigingen aan de weg die van belang kunnen zijn. Voor je eigen beeldvorming mag je ook een video maken, maar voor je verzekering zijn foto’s genoeg.
  • Zorg dat je altijd een schadeformulier in je auto hebt liggen. Dit pak je er nu bij om in te vullen.
Met een reflecterend veiligheidsvestje val je goed op bij andere weggebruikers

Vul het schadeformulier in

Het schadeformulier vul je samen met de tegenpartij in. Hierop staat precies aangegeven wat je moet invullen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, maar erken geen aansprakelijkheid. Dat is aan je verzekeraar om uit te zoeken.

Tip: Bij een aanrijding ben je misschien erg geschrokken en kun je je moeilijk concentreren op het formulier. Lees daarom het schadeformulier thuis eens door. Sommige basisonderdelen kun je al invullen, zoals persoonsgegevens, je verzekeringsmaatschappij en informatie over je auto.

De Autoverzekering van Nationale-Nederlanden

Heb je je verzekering afgesloten via nn.nl of telefonisch bij NN? Dan kun je 24/7 schade melden via mijn.nn en de NN App.

Heb je je schadeverzekering via een adviseur afgesloten? Dan kan je je schade alleen bij je adviseur melden.

Heb je met spoed hulp nodig, bijvoorbeeld omdat je niet kunt verder rijden? Bel dan de NN Alarmcentrale op +31 (0) 26 400 23 90.

Onze Autoverzekering biedt 24/7 hulp bij schade

Schade rijden in het buitenland

Is er schade aan je auto ontstaan in het buitenland? Ook dan staat Nationale-Nederlanden 24/7 voor je klaar. Als er gewonden zijn of bij een noodsituatie bel je altijd 112 of een ander lokaal noodnummer van het land waarin je bent. Daarna bel je het alarmnummer van onze Autoverzekering, die je op je internationaal verzekeringsbewijs vindt. De schademanager helpt in geval van een ongeluk in het buitenland met vervangend vervoer en indien nodig ziekenhuisopname.

Meer artikelen