Ga direct naar inhoud

Vitaal met pensioen

Iedereen wordt op een andere manier ouder. Hoe we ook verschillen, na het pensioen zijn er veel manieren om gezond te leven en zo vitaal en fit te blijven. We hebben een paar tips voor je.

Vitale surfer

Blijf bewegen

Hoeveel beweeg je? Beweging zorgt voor een goede doorbloeding, wat bijvoorbeeld ontstekingen voorkomt. Dit betekent niet dat je iedere dag intensief moet gaan sporten: ook wandelen, fietsen of zelfs sjoelen helpt.

Hou sociaal contact en blijf positief

Omgaan met anderen geeft energie en een vrolijk gevoel. Gezamenlijk iets doen is goed voor je gezondheid en je sociale leven. Nieuwe mensen ontmoeten, of iemand na lange tijd weer eens zien, geeft een fijn gevoel. Positieve mensen voelen zich beter en bereiken een hogere leeftijd. Lachen is gezond!

Eet bewust, maar blijf genieten

Met een evenwichtig dieet krijg je voedingsstoffen binnen die je lichaam ondersteunen. Maar eet vooral wat goed voelt en geniet! Dat wijntje bij het eten? Moet kunnen. Benieuwd wat goed eten voor iemand van jouw leeftijd is? Het voedingscentrum geeft tips voor gezonde voeding na je 50e.

Vind evenwicht tussen structuur en afwisseling

Structuur geeft rust en heeft een goed effect op je lichaam. In je werkend leven ga je iedere dag naar je werk. Je zit in een ritme, waardoor je rond dezelfde tijd eet, naar bed gaat en weer op staat. Als je met pensioen gaat, valt deze structuur weg. Probeer voor jezelf een nieuw ritme op te bouwen, maar het moet niet gaan vervelen. Zorg voor afwisseling. Ga eens naar een andere supermarkt of stap in een bus met bestemming onbekend. Geniet van alles om je heen en ontdek nieuwe dingen.

Neem genoeg rust

Naast slaap is het ook belangrijk om rust te nemen. Wat je vroeger nog makkelijk afging, kost nu misschien meer energie. Je lichaam heeft momenten nodig van herstel. Pauzes en momenten van rust zorgen voor een gezond lichaam. Van te veel stress of te lang doorwerken ga je je minder fit voelen. Geniet eens van de stilte en neem tijd voor mooie dingen. De manier waarop je rust neemt is persoonlijk. De één vindt het in kleuren of knutselen, de ander in een wandeling in de natuur.

Een half uurtje slapen doet al veel goed

Willem (68) vertelt hoe hij zich vitaal blijft voelen

“Ik sport eigenlijk nog meer dan vroeger. Drie keer in de week ga ik fietsen met een groep uit de buurt. Niet zo snel meer als vroeger hoor, maar het houdt me op de been. Daarnaast zit ik op Tai Chi. Dat geeft me rust. Ik doe ook een dutje in de middag. Ja, je wordt toch ouder hè. De ene dag voel ik me net 20. Maar de andere dag voel ik toch wel dat ik de 60 al gepasseerd ben. Een half uurtje slapen doet al veel goed: daarna voel ik me vaak weer fit.”

Hulp nodig? Of nog vragen over je pensioen?

Daar zijn we voor! Bel ons op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur. Het nummer is 088 663 60 00. We helpen je graag!


Wil je meer weten?