Ga direct naar inhoud

Provisieverbod

Vanaf 1 januari 2013 betaalt Nationale-Nederlanden de adviseur niet meer

Vanaf 1 januari 2013 is het voor Nationale-Nederlanden bij sommige producten wettelijk niet meer toegestaan om de adviseur te betalen voor zijn werkzaamheden. Wij zullen deze maatregel uitvoeren conform de geldende wet- en regelgeving. Als gevolg hiervan betaalt u de kosten voor advies apart aan de onafhankelijk adviseur. Dit staat los van de premie die u betaalt voor het product.


Veelgestelde vragen

Wat houdt het provisieverbod in?

Met provisie wordt iedere beloning of vergoeding van de bank of verzekeraar aan adviseurs bedoeld. Als gevolg van het provisieverbod betaalt u vanaf 1 januari 2013 afzonderlijk voor financieel advies bij complexe financiële producten. De advieskosten kunnen dus niet meer via de premie of inleg betaald worden. Nationale-Nederlanden stuurt u een aparte rekening voor advies-werkzaamheden. Als u advies via een onafhankelijke adviseur heeft ingewonnen, ontvangt u van hem voor deze werkzaamheden een aparte rekening.

Wat wordt verstaan onder provisie?

Met provisie wordt iedere beloning of vergoeding van de bank of verzekeraar aan adviseurs bedoeld. Als gevolg van het provisieverbod betaalt u vanaf 1 januari 2013 afzonderlijk voor financieel advies bij complexe financiële producten. De advieskosten kunnen dus niet meer via de premie of inleg betaald worden. Nationale-Nederlanden stuurt u een aparte rekening voor haar advies-werkzaamheden. Als u advies via een onafhankelijke adviseur heeft ingewonnen, ontvangt u van hem voor deze werkzaamheden een aparte rekening.

Hoe hoog zijn de advieskosten bij Nationale-Nederlanden?

Het eerste oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend. Zodra u kiest voor persoonlijk advies betaalt u advieskosten. U krijgt dan ook een adviesrapport.

Informatie over persoonlijk financieel advies van Nationale-Nederlanden en de kosten hiervan vindt u op de pagina Financieel advies. Informatie over persoonlijk hypotheekadvies van Nationale-Nederlanden en de kosten hiervan vindt u op de pagina Hypotheekadvies.

Betaal ik voor mijn bestaande contract minder premie in verband met het provisieverbod?

De premie van de bestaande contracten blijft als gevolg van het provisieverbod gelijk. De afspraken over premie en kosten die gemaakt zijn in bestaande contracten blijven van kracht zolang het contract loopt.

Waarom moet ik advieskosten betalen?

U betaalt advieskosten voor onder andere een Hypotheekadvies of een Financieel Advies van Nationale-Nederlanden. Dit advies is een advies dat past bij uw persoonlijke wensen en financiële situatie. U krijgt dan ook een adviesrapport.

Informatie over persoonlijk financieel advies van Nationale-Nederlanden en de kosten hiervan vindt u op de pagina Financieel advies. Informatie over persoonlijk hypotheekadvies van Nationale-Nederlanden en de kosten hiervan vindt u op de pagina Hypotheekadvies.

Bij welke producten moet ik Nationale-Nederlanden of mijn onafhankelijk adviseur zelf betalen voor het advies?

De onderstaande producten van Nationale-Nederlanden vallen onder het provisieverbod:

  • Aanvullende PensioenOpbouw
  • Aanvullende PensioenUitkering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Hypotheken
  • Banksparen Ontslagvergoeding
  • Pensioen