Ga direct naar inhoud

Samen voor een duurzame toekomst

In de videoserie ‘Samen voor een duurzame toekomst’ laten we zien hoe Nationale-Nederlanden en NN Group omgaan met klimaat en klimaatverandering. Als investeerder, verzekeraar en bankier maken we impact en streven we bij te dragen aan een duurzame toekomst.

We zetten daarom onze middelen, kennis en relaties in voor het beschermen van het milieu. Dat doen we op meerdere manieren, bijvoorbeeld door verantwoord te beleggen. Maar ook door klanten bewust te maken van klimaatrisico’s en hen te stimuleren om duurzamer te wonen.

Annemieke Visser-Brons

Volgens Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen Services, zijn duurzaamheid en klimaatverandering complexe uitdagingen. Het is niet iets waar we van vandaag op morgen alle oplossingen voor hebben.

Verder gaat Annemieke in op de volgende klimaat gerelateerde onderwerpen:

  • Nationale-Nederlanden investeert de pensioenpremies van klanten op een verantwoorde manier. Hierin hebben we oog voor mens, milieu en maatschappij.
  • Onze klanten vinden duurzaam beleggen steeds belangrijker en dit past perfect bij onze strategie. We zien dat het maken van rendement hand in hand gaat met onze focus op duurzaamheid.
  • We maken werkgevers en adviseurs bewust van de invloed van hun pensioenbeleggingen. In de Human Capital Planner staat het ‘Duurzaamheidsdashboard’ waarin de impact op CO2 vermindering te zien is.

“Het is belangrijk om goed over duurzaamheid en klimaatverandering na te denken zodat we een mooie en leefbare wereld achterlaten voor volgende generaties.”

“Ik zorg ervoor dat er in de gehele organisatie aandacht wordt besteed aan klimaatverandering en dat het geïntegreerd is in al onze eigen beleggingsprocessen.”

Jelle van der Giessen

Als geoloog heeft Jelle van der Giessen, Chief Investment Officer bij NN Group, een sterke affiniteit met alle processen die zich afspelen rondom de aarde. Hij ziet klimaatverandering als een grote en zichtbare bedreiging.

Het doel van NN is om de CO2-uitstoot van ons beleggingsportfolio te verlagen tot netto-nul emissies in 2050. Hiermee willen we bijdragen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.

In de video geeft Jelle aan hoe we daar binnen NN Group aan bijdragen door:

  • te investeren in groene beleggingen zoals groene obligaties en stappen te zetten tegen de meest vervuilende industrieën, waaronder thermische kolen;
  • onze invloed als institutionele belegger te gebruiken om partijen waarin we investeren te overtuigen om hun CO2-uitstoot te reduceren;
  • transparant te zijn over wat we doen, bijvoorbeeld door op jaarlijkse basis onze CO2-voetafdruk te rapporteren.


Patricia Plass

Voor Patricia Plass, CEO bij Woonnu, kwam het besef dat we echt iets aan klimaatverandering moeten doen toen zij met haar gezin de gletsjer op de Mont Blanc bezocht. Daar wordt namelijk door middel van markeringen aangegeven tot waar de gletsjer in welk jaar kwam. Volgens Patricia is het tempo waarin het ijs smelt echt confronterend.

Als zelfstandige dochter van Nationale-Nederlanden Bank wil Woonnu duurzaam wonen voor iedereen mogelijk maken. In de video bespreekt Patricia dat:

  • Duurzaam wonen loont vanwege rentekorting, meer wooncomfort , een hogere woningwaarde, een lagere energierekening én het betekent dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld
  • Verduurzamen van de woning niet ingewikkeld hoeft te zijn. Bij een energielabel B of C kun je met relatief eenvoudige ingrepen een labelsprong maken naar A.
  • Woonnu één van de initiatieven is waarmee we als Nationale-Nederlanden en NN Group ons commitment laten zien aan het Nederlandse klimaatakkoord.

"Als je kijkt naar de huidige woningmarkt dan heeft slechts 20% van de bestaande woningen een energielabel A label of hoger. Als Woonnu willen we dat tenminste 85% van onze portefeuille energielabel A of hoger heeft.”