Ga direct naar inhoud

Podcast: Het geheim van... (seizoen 2)

Nederland brengt al eeuwenlang wereldberoemde kunstenaars voort. Maar wat is hun succes? In het nieuwe seizoen van de podcastserie 'Het geheim van...' gaat Splinter Chabot op onderzoek uit. Hij praat met kenners en liefhebbers. Ontdek in 5 compacte afleveringen de geheimen van Mondriaan, Escher, Iris van Herpen, Rembrandt en Erwin Olaf.

Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.


Het geheim van Mondriaan

Nachtenlang danste hij de boogie woogie in de nieuwste clubs in New York. Overdag schilderde hij zwarte lijnen en gekleurde vlakken. In Parijs werd hij voor gek verklaard maar in Amerika vonden ze hem fantastisch. Wat was Piet Mondriaan voor persoon? En wat is het geheim achter zijn extreem abstracte, maar toch ook dynamische werk? Caro Verbeek, conservator van Kunstmuseum Den Haag, vertelt erover.

Met: Caro Verbeek.

Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Het geheim van M.C. Escher

Vissen die veranderen in vogels, handen die zichzelf lijken te tekenen en trappen die op een onmogelijke manier in elkaar verweven zijn. Escher was een kunstenaar van optische illusies. Escher-kenner en -liefhebber Judith Kadee gaat samen met Splinter Chabot op zoek naar het geheim van de kunstenaar die het onmogelijk, mogelijk laat lijken. Want wat is het geheim van M.C. Escher?

Met: Judith Kadee

Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Het geheim van Iris van Herpen

Fantastisch in de letterlijke zin van het woord. Dat vindt Arno Kantelberg, stijlpastoor des Vaderlands, van de couture van modeontwerpster Iris van Herpen. Haar jurken zijn futuristisch, organisch en technologisch, bijna alsof ze uit de toekomst komen. Ze wordt in één adem genoemd met Dior en Louis Vuitton. Maar wat maakt haar werk zo wereldberoemd? Wat is het geheim van Iris van Herpen?

Met: Arno Kantelberg.

Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.


Het geheim van Rembrandt

Misschien is hij wel de beroemdste Nederlandse kunstschilder aller tijden. Rembrandt van Rijn. Elke Nederlander kent zijn naam. Maar niemand kent hem echt. Epco Runia staat elke dag oog in oog met de 17e eeuwse kunstenaar en kent hem daardoor waarschijnlijk het beste. Hij neemt ons mee in de geheimen van de ietwat gekke Rembrandt.

Met: Met: Epco Runia.

Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.


Het geheim van Erwin Olaf

Het is niet voor niks dat zijn werk in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie hangt. Hij werkt precies, en vaak heeft zijn werk een maatschappelijke boodschap. In deze aflevering hoor je fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun over het bijzondere werk van zijn Nederlandse collega-fotograaf Erwin Olaf. Samen met Splinter probeert hij het geheim van Erwin Olaf te ontrafelen.

Deze podcast is opgenomen vóór 20 september 2023, de dag waarop bekend werd gemaakt dat de legendarische fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf is overleden.


Met: Marwan Magroun.

Vond je dit leuk?

Luister ook naar seizoen 1 van de podcast Het geheim van...


Nationale-Nederlanden en Kunst & Cultuur

Nationale-Nederlanden zet zich ervoor in om kunst toegankelijk te maken voor een brede groep mensen ten bate van ieders mentaal welzijn. Daarom is ze partner van het Mauritshuis, het Nederlands Fotomuseum, Kunstmuseum Den Haag, Kunsthal Rotterdam en het Nationaal Archief. Ook geeft zij talenten een kans en een podium om anderen te inspireren, bijvoorbeeld met de NN Art Award. Nationale-Nederlanden heeft een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring, met een focus op beeldende kunst, musea en muziek.

Ontdek meer