Ga direct naar inhoud

Top 5 kunstinspiratie vanuit huis

Nog even nagenieten van het NN Kunstfestival 2023 of heb je het gemist? De meeste deelnemende musea hebben wel een of meer online activiteiten om lekker vanuit huis te doen. Wij hebben een top 5 voor je op een rijtje gezet.

Shortdocu over Vytautas Kumža en de totstandkoming van tentoonstelling ECHO

CODA Museum Apeldoorn | 24.09 t/m 10.12.2023 | www.coda-apeldoorn.nl/echo

Herinneren we ons de spullen en gebruiksvoorwerpen om ons heen zoals ze daadwerkelijk zijn of vervormen we ze in ons hoofd tot nieuwe beelden en andere verhalen? En wat doen die beelden en verhalen met onze beleving van de werkelijkheid? Beeldend kunstenaar en fotograaf Vytautas Kumža is gefascineerd door ons kwetsbare en soms onbetrouwbare geheugen en door de alledaagse dingen om ons heen. Vervormde hamers, gedragen brillen, kettingen, schoenen, lange blonde haren en roze bowlingballen; Kumža haalt ze uit hun oorspronkelijke context en geeft met zijn fotografie en installaties een ander perspectief op onze ervaring van de wereld. ECHO – fotografie en installaties van Vytautas Kumža, van 24 september tot en met 10 december te zien in CODA Museum Apeldoorn, is zijn eerste museale solotentoonstelling.

Vytautas Kumža is de winnaar van de NN Art Award 2022.

Gigapixelmuseum

Virtueel wandelen door het Mauritshuis

Een unieke ervaring op je beeldscherm: het gigapixelmuseum van het Mauritshuis! Het is mogelijk om door het museum rond te lopen en elk kunstwerk te bekijken alsof je er met je neus bovenop staat. Zonder naar Den Haag af te hoeven reizen. Als eerste museum ter wereld is het Mauritshuis namelijk geheel in gigapixel-formaat gedigitaliseerd.

Van de kleinste penseelstreken tot de mooiste kleuren: in het gigapixelmuseum kun je elk detail van de collectie haarscherp bekijken. Stap vanuit huis het Mauritshuis in; wij heten je van harte welkom!

Ateliermuziek Jan Worst

Verhullen en verbergen In de afgelopen 40 jaar schilderde Worst een rijk, complex en schitterend oeuvre, waarbij de nadruk ligt op pracht en esthetiek. Zijn onderwerpkeuze is consistent en herkenbaar. Achter de spiegel van schijnbare schoonheid gaat een mysterieuze wereld schuil die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Hoe verhouden de verschillende personages zich tot elkaar? Wat is het verhaal in het schilderij? Waarom zit de vrouw in Verschijning (1997) bijvoorbeeld óp een antiek dressoir voor een immens wandtapijt? Wat houdt ze in haar hand? Naar wie kijkt ze? Pracht en praal overheersen, en de mensen op de schilderijen lijken vaak alleen maar passieve decorstukken. Maar dat is de essentie van de schilderijen: niets is wat het lijkt. Welke muziek inspireerde de kunstenaar? Of wil je alvast in de stemming komen? Luister dan op Spotify naar de muziek die Jan Worst inspireert.

Webexposities Nederlands Fotomuseum

nederlandsfotomuseum.nl

Het Nederlands Fotomuseum beheert op dit moment een collectie van meer dan 5 miljoen foto’s uit meer dan 174 archieven van historische en eigentijdse fotografen en heeft daarmee een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland in handen. Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys zijn enkele voorbeelden van beeldbepalende fotografen uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het museum de complete archieven beheert. Ook werk van eigentijdse fotografen als Bertien van Manen, Vincent Mentzel, Hans van der Meer, Viviane Sassen en Mieke Van de Voort zijn in de collectie vertegenwoordigd. Door schenkingen, nalatenschappen en aankopen blijft de collectie zich ieder jaar verrijken. Optimale zichtbaarheid van de collectie en het betrekken van een zo’n breed mogelijk publiek zijn even vanzelfsprekend als reflectie, verdieping en kijkplezier.

Al die foto’s vertellen verschillende verhalen. Deze verhalen vertelt het museum in exposities in het museum, maar ook online. Ontdek de rijke collectie en de verhalen achter de foto’s vanuit huis in 7 webexposities.

Ontdek het Noordbrabants Museum online

Het Noordbrabants Museum

Alvast even binnenkijken? Ontdek het Noordbrabants Museum vanuit je huiskamer! Theatermaker en kunstliefhebber Lucas de Man neemt je mee door het museum en vertelt je verhalen zoals die over Brabant, de ontdekking van de hedendaagse kunst en de voetsporten van Vincent Van Gogh in Brabant, zijn geboorteprovincie.

Meer over NN en kunst en cultuur