Ga direct naar inhoud

Tijdens pandemie een sterk immuunsysteem

2 juli 2020

Het leven tijdens een pandemie is allesbehalve eenvoudig. We kunnen niet meer bouwen op onze dagelijkse routines van vroeger. Veel atleten hebben nu een heel ander ritme van trainen, eten en slapen en dit kan een weerslag hebben op het immuunsysteem. We leggen dit voor aan Armand Bettonviel van het NN Running Team. Hoe kunnen we juist in deze tijd zorgen voor een sterk immuunsysteem?

Wat moet een atleet doen voor een goede weerstand en een sterk immuunsysteem? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Het immuunsysteem is een complex systeem dat uit veel verschillende soorten cellen bestaat met verschillende functies. Dit betekent dat er een 'brede' behoefte is aan specifieke voedingsstoffen. Maar concreet is het van groot belang dat je let op de volgende drie punten: voldoende energie, zodat de biologische systemen in het lichaam niet in een spaarstand gaan en optimaal kunnen functioneren. Voldoende vitaminen en mineralen, omdat die een belangrijke rol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. En tot slot draagt ook een ''gezonde'' darmflora bij aan een goede weerstand.

Welke voedingsproducten adviseer je voor een goed immuunsysteem?

Het is vooral belangrijk om veel verschillende soorten fruit en groente te eten. Houd als regel aan dat je alle kleuren van de regenboog moet eten. Hierin zitten de vitaminen en mineralen die ik eerder noemde. Volkoren producten zijn ook belangrijk.

Welke diëten kunnen een negatief effect hebben op je weerstand en mogen atleten dus juist niet volgen?

Er zijn 2 dingen die je zeker niet moet doen:

1. Een energiebeperkt dieet volgen, omdat de systemen in het lichaam dan niet optimaal kunnen functioneren. Op dit moment is intermittent fasting heel populair, maar in feite krijg je daardoor ook te weinig energie binnen. Het lichaam reageert daarop en wordt gedwongen om zich aan te passen.

2. Een te eenzijdig dieet volgen. De kans is dan groot dat je inname van vitaminen en mineralen, die je nodig hebt voor een goed functionerend immuunsysteem, onvoldoende gevarieerd is. Ook is er een risico dat je te weinig vezels binnenkrijgt en dit heeft indirect gevolgen voor je immuunsysteem.

Waarom adviseer je atleten om het Weerstand Pakket van Virtuoos in te nemen?

Van verschillende voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld zink en vitamine D, is aangetoond dat die een positief effect hebben op het immuunsysteem. De samenstelling van het Weerstand Pakket van Virtuoos biedt de beste ondersteuning voor de specifieke behoeften van het immuunsysteem.

Virtuoos, de officiële leverancier van supplementen aan het NN Running Team, zegt hierover het volgende:
“Wondermiddelen die je weerstand een boost geven, bestaan niet, maar een gezonde levensstijl en extra supplementen kunnen wel bijdragen aan een goede weerstand. Als je een goede weerstand hebt, is je lichaam beter beschermd tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Bovendien zorgt een sterk immuunsysteem ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller herstelt.”

“Een goede weerstand begint met een goede levensstijl: een gezond dieet, een goede nachtrust, minder stress en regelmatig bewegen. Als je daarnaast een goede hygiëne in acht neemt, heb je minder kans om ziek te worden.”

Ter ondersteuning van je gezonde levensstijl hebben we het ‘Weerstand Pakket’ samengesteld, dat bijdraagt aan een goede weerstand.


Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.