Ga direct naar inhoud

Pas op voor cyberaanvallen

Dit artikel valt binnen Financiën

Door de coronacrisis piekt het internetverbruik in Nederland. We videobellen met collega's, streamen video's en surfen over het hele web.

Voorkom extra zorgen

In tijden van onzekerheid overstemt onze informatiedrang ons niet-pluis-gevoel. E-mails die we normaal naar de prullenbak verplaatsen, bekijken we nu toch eens aandachtig. Internetcriminelen misbruiken deze onzekerheid rondom het coronavirus. Voorkom extra zorgen en blijf ook nu waakzaam. Hieronder lees je de gesignaleerde cyberaanvallen.

1. Phishing en smishing

Of het nu gaat om een aanbieding voor mondkapjes of een verzoek van je bank om je inloggegevens achter te laten voor een antibacteriële bankpas… het zijn allemaal nep e-mails en sms'jes. Maar voor internetcriminelen een snelle truc waarmee ze in één klap honderdduizenden mensen bereiken. En hoewel je de scherpe aanbieding nog naar de prullenplak verplaatst, wordt het vervelender als deze 'neppers' uit bronnen zoals het RIVM lijken te komen. Surf daarom altijd zelf naar de website van betrouwbare bronnen voor informatie. Lees meer over phishing en smishing.

2. Nep webshops

Door de schaarste in hygiëneproducten hebben we onze voorzichtigheid opzij gezet en bestellen we op webshops waar we dat normaal gesproken niet zouden doen. Helaas is deze bestelling er één van 'wel betalen, niet leveren'. Volg daarom altijd je gevoel en laat je ook niet verleiden om voor het dure aanbod op bekende marktplaatsen zoals Bol.com, EBay en Amazon te gaan. De aanbieders op deze platformen vragen momenteel astronomische prijzen voor hygiëneproducten. Controleer de echtheid van een webshop op de website van de Politie.

3. Besmettingsgraad op wereldkaart

Een malafide website met een wereldkaart die het aantal verspreidingen laat zien. Het verloop van de virus-verspreiding vinden veel mensen een interessant gegeven en daar maken criminelen graag gebruik van. Bij het bezoek van deze website zoekt de geïnstalleerde malware naar inlogcodes die je in je browser heeft opgeslagen. Update je browser daarom altijd naar de meest recente versie. Deze versie is de veiligste.
Deze wereldkaart komt ook in de uitvoering applicatie, die je kan downloaden op (onbetrouwbare) websites. In de applicatie zit een ransomware virus verstopt, klaar om alle bestanden op je telefoon te versleutelen zodra je deze opent. Downloadt alleen applicaties via de officiële appstores van Apple en Android. Blijft op de hoogte van de coronaverspreiding via het RIVM.

4. Doorgestuurde WhatsApp berichten

En ook in deze crisis zijn social media in een hoofdrol gecast. Bijzondere nieuwsfragmenten en corona-gifjes houden ons deze dagen op de been. Maar deze media worden ook gebruikt om nepnieuws, angst en malware te verspreiden. En vooral WhatsApp wordt gebruikt om malafide berichten te delen. Wanneer je het linkje in het bericht opent, infecteert een virus je apparaat. Klik dus niet op doorgestuurde berichten uit onbekende bron. En anders: uw telefoon scannen met een virusscan-app. En ook even opletten bij het gebruik van WhatsApp Web.

5. Corona / Covid-19 handleidingen

Hoe oefen je 'goede' hygiëne en hoe bescherm je je gezin? Vragen waarbij wat extra informatie niet ongelegen komt. Deze handleidingen ontvang je per e-mail of kom je toevallig tegen in een online advertentie. Het openen van zo'n handleiding vereist een klikje op een link. Waarna een stukje malware chaos creëert op je apparaat.
En ook op je zakelijke e-mailadres is het opletten. De komende weken kan je meer e-mails ontvangen om een verbinding tot stand te brengen met je bedrijf. E-mails die je in werkelijkheid doorsturen naar een webpagina die lijkt op Gmail of Office 365. De gegevens die je daar achterlaat komen direct bij de internetcrimineel terecht. En alle inloggegevens die zij ontvangen gebruiken zij om eens flink de boel te verstoren.

Alle linkjes in dit artikel zijn gecontroleerd en veilig.


    Wil je meer weten?

    Meer inzicht in jouw financiën

    Meer weten rondom je financiën en je financiële situatie? We zetten alles voor je op een rij. Bekijk ons overzicht.

    Ontdek meer over jouw financiën