Ga direct naar inhoud

Spaardoelen: Jacco maakte carrièreswitch door corona

Hoe ziet jouw ideale later eruit? Wil je verhuizen naar een groter huis? Op wereldreis of een sabbatical nemen? Of toch die carrièreswitch maken? Begin dan alvast met sparen, net als Jacco (43). Hij gebruikte zijn spaargeld om zich om te scholen van horecamanager tot schilder. “Ik heb mijn roeping gevonden.”

Schilder Jacco aan het werk

“De horeca zit in mijn bloed. Maar na 23 jaar gooide corona roet in het eten. De horecasector viel helemaal stil. Ik wilde niet wachten tot betere tijden, maar iets dóen. Meteen meldde ik me aan bij een uitzendbureau.

Schilderen heb ik altijd leuk gevonden en er is veel werk in die sector. Zo kwam ik op het idee me te laten omscholen tot schilder. Een flinke investering in tijd en geld. Ook verdien ik nu een stuk minder. Toch ben ik blij dat ik deze stap heb gezet.”

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap.

Politie, zorg of toch schilder?

“Op mijn vijftiende begon ik in de horeca. Ik ben er nooit meer weggegaan. Van afwasser klom ik op naar verschillende leidinggevende functies. Ik werkte pas een paar maanden als vestigingsmanager bij een horeca-uitzendbureau, toen de coronacrisis uitbrak. Het werk viel stil en ik kwam thuis te zitten. Wat nu?

Wil je ook van baan veranderen?

Bij Nationale-Nederlanden kun je Doelsparen. Je koppelt verschillende spaarpotten aan je rekening. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een omscholingstraject of loopbaancoach.

Lees meer over Doelsparen

Jacco investeerde zijn geld in een carrièreswitch

Dat ik me wilde laten omscholen, wist ik al snel. Toch twijfelde ik nog over het beroep. Politieagent worden was een jongensdroom van me, maar dan moest ik twee jaar lang fulltime studeren. Ambulanceverpleegkundige leek me ook wel wat, maar ook daarvoor zou ik de schoolbanken weer in moeten. Ik wilde juist snel aan het werk.”

Talent voor het schildersvak

“Schilderen deed ik als klein jongetje al. Van huis uit kreeg ik mee dat je iets met je handen moet kunnen. Mijn moeder schilderde vroeger alles zelf: muren, stoelen en tafels. Ook mijn vader was handig.

Later hielp ik familie en vrienden met het schilderen van deuren en kozijnen. Soms had ik een opdracht. Ik had talent voor het schildersvak, merkte ik. Ik werk precies, netjes en schoon. Kwaliteiten die ik ook in de horeca nodig had.”

Vijf dagen werken, één dag school

“Toen ik de knoop had doorgehakt, meldde ik me aan bij een uitzendbureau voor mensen in de bouw. Daar bekeken ze mijn cv en moesten ze in eerste instantie hard lachen. Van de horeca naar de bouw? Maar al snel kon ik een proefdag meelopen bij een schildersbedrijf. Dat beviel me goed. Ook het bedrijf had vertrouwen in mijn kunnen.

Inmiddels volg ik een vakopleiding in Amersfoort. Ik werk vijf dagen per week en ga één avond naar school. Dat is best zwaar. Er komt veel kijken bij schilderen. Ik moet allerlei technieken beheersen en alles weten over materialen, ondergronden en gereedschap. Na twee jaar doe ik examen en tussendoor haal ik certificaten.”

Jacco gebruikte zijn spaargeld voor een carrièreswitch

Omscholingssubsidie van overheid

“Vanwege de coronacrisis heeft de overheid extra potjes voor bij- en omscholing. Een deel van mijn opleiding kan vergoed worden, net als boekengeld en sommige veiligheidscertificaten. Opgeteld is dat zo’n € 800,- per jaar. Ik heb niet op dat hele bedrag aanspraak gemaakt. Ik heb een goede buffer en denk dat andere mensen het geld harder nodig hebben dan ik.


Het is fijn om geld achter de hand te houden voor als je het onverwacht nodig hebt, zoals nu.


Bovendien investeert het uitzendbureau in mijn veiligheidsschoenen en helm. En mijn werkgever stelt kleding beschikbaar. Zelf was ik zo’n € 1.800,- kwijt aan de opleiding en mijn gereedschap. Daarnaast betaal ik de reiskosten zelf.”

Spaardoelen: Jacco maakte een carrièreswitch

Veel minder salaris

“Qua salaris moest ik flink wat inleveren. Als leerling-schilder verdien ik netto zeker € 500,- minder per maand dan als horecamanager.

Het ligt eraan in welke sector je gaat werken, maar een teruggang in salaris kan een gevolg zijn van omscholing. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over zo’n stap. En dat je gemotiveerd bent. Anders houd je een nieuw vak niet lang vol.”

Spaarinzichten door corona

Benieuwd tot welke spaarinzichten corona nog meer leidde? Lees dan de andere verhalen uit onze driedelige serie. Zo gaf Linda haar spaargeld uit aan een racefiets voor een triatlon. Vera verruilde haar appartement in de stad voor een boerderij in Friesland.

Goede spaarbuffer

“De tijdelijke teruggang in salaris is voor mij geen ramp. Over een jaar of twee ben ik klaar met mijn opleiding en zit ik hopelijk weer op mijn oude niveau qua loon. Volgens mijn werkgever leer ik snel. Ik denk graag mee en zie mezelf wel in een managementfunctie waarbij ik projecten begroot, plan en aanstuur.

In de loop der jaren heb ik een goede spaarbuffer opgebouwd. Ik begon al vroeg met werken en heb altijd geld opzijgezet. Ik vind het belangrijk om geld achter de hand te hebben. Voor als je het onverwacht nodig hebt, zoals nu.

Daarnaast haal ik voldoening uit geld besparen. Ieder jaar stap ik over van zorgverzekering, zodat ik de scherpste prijs betaal. Ook kijk ik kritisch naar mijn autoverzekering, telefoonabonnement en energiekosten. En als ik boodschappen doe, let ik goed op aanbiedingen.”

Door corona schoolt Jacco zich om tot schilder

Nieuwe spaardoelen

“Omdat ik nu minder verdien, kan ik minder sparen. Gelukkig houd ik nog wel wat over. Het afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld geld bespaard op etentjes, borrels buiten de deur en reizen. Ook werkt mijn vriendin fulltime en verdient ze goed. Dat is fijn, want we sparen nog voor onze bruiloft, een huwelijksreis naar Amerika en ons eerste koophuis. Het geld voor de bruiloft en huwelijksreis hebben we al bijna bij elkaar.”

Roeping gevonden

“Spijt van mijn overstap heb ik geen moment gehad. Elke dag is anders, ik ben veel buiten en verleen mensen nog steeds een service, net als in de horeca. De coronacrisis is vervelend, maar ik wilde niet bij de pakken neerzitten. Ik heb van de nood een deugd gemaakt.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Moet jij door de coronamaatregelen ook noodgedwongen van baan veranderen? Of ben je erachter gekomen dat een kantoorbaan toch niets voor jou is? Dan komt een financiële buffer goed van pas. Fauzia kon haar vaste baan opzeggen dankzij haar spaarbuffer. En er zijn nog meer redenen waarom het verstandig is te sparen voor een carrièreswitch. Begin meteen en open een gratis internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?