Ga direct naar inhoud

Fauzia durfde haar baan op te zeggen omdat ze een financiële buffer had

Je vaste baan opzeggen, zonder nieuw werk in het vooruitzicht? Zou je dat nou wel doen? Die vraag kreeg Fauzia Mahomed Radja vaak te horen, toen ze negen jaar geleden de deur achter zich dichttrok bij haar laatste werkgever. De inmiddels 36-jarige ondernemer durfde de stap toch te zetten. Ze had immers een goede financiële buffer opgebouwd. Hoe is dat haar gelukt? Wat moest ze er destijds voor laten? En hoe ziet haar situatie er nu uit? Fauzia vertelt.

Baan opzeggen zonder nieuwe baan. Fauzia durfde het.

Fauzia ontvangt ons in haar kantoor in Rotterdam, waar ze werkt als directeur van drie bedrijven: een adviesbureau voor strategisch management, een HR-bureau en een educatieplatform. Haar boekenkast springt meteen in het oog. Op de planken staan kleurrijke management- en motivatieboeken en kaartjes met inspirerende quotes erop. Maar de kast staat er niet alleen ter decoratie. Nee, in samenwerking met uitgeverijen neemt Fauzia iedere week een video op over een managementboek. Daarin vat ze het boek samen en beoordeelt ze het. Ook schrijft ze recensies over de boeken. Zo houdt ze haar eigen kennis up-to-date en hoopt ze kijkers te prikkelen. Het moge duidelijk zijn: dit is het domein van een hardwerkende en ambitieuze jonge vrouw.

“Ik weet nog dat een docent op de basisschool tegen me zei dat ik alleen maar luchtkastelen aan het bouwen was”, lacht Fauzia. “Op jonge leeftijd had ik al grote dromen. Een leven vol vrijheid, waarin ik alles zelf kon bepalen, zag ik al vroeg voor me.” Toch werkt ze de eerste jaren van haar carrière in loondienst. Na een studie management, economie en recht belandt ze in het bedrijfsleven.

De deur achter me dichtdoen was spannend, maar ook bevrijdend.

Baan opzeggen zonder nieuwe baan

Voordat ze voor zichzelf begint, werkt ze bij een beveiligingsbedrijf. Al snel maakt ze promotie en wordt ze manager Accounts Marketing en Sales. “Dat was leuk werk. Een mannenbolwerk, maar ik wist me goed staande te houden tussen alle kerels.” Haar mening geven? Daar had Fauzia geen moeite mee. Maar dat werkte niet altijd in haar voordeel, merkte ze. “Als je eigen ideeën hebt die afwijken van de visie van het management, kom je op een gegeven moment niet meer goed tot je recht. Ik kon mijn creativiteit niet meer kwijt.”

Sommige mensen denken op zo’n moment: ik zoek eerst een nieuwe baan en zeg daarna mijn huidige baan op. Fauzia niet. “Tegenwoordig wordt iedereen zzp’er, tien jaar geleden was dat nog helemaal niet zo”, blikt ze terug. “Om zonder baan in het vooruitzicht de deur achter me dicht te doen, was dus best spannend. Maar het voelde ook heel lekker. Bevrijdend.” Fauzia, dan 27, besluit zichzelf een jaar de tijd te geven om uit te zoeken of ze kans van slagen heeft als freelancer.

Vast inkomen opzeggen

Fauzia komt er snel achter dat er een markt is voor haar kwaliteiten. Ze begint met het geven van marketing- en salesadviezen en merkt dat de vraagstukken groter worden. Dat besef leidt uiteindelijk tot drie eigen bedrijven: FM Consultancy, FM Professionals en een educatieplatform. Ze adviseert mkb-bedrijven en andere ondernemers. Fauzia heeft geen vaste werknemers in dienst. Ze werkt met een vaste schil van zo’n tien freelancers. “Een fijne, flexibele werkwijze, waardoor ik ieder jaar toch kon groeien.”

Haar onderneming zit al vrij snel in de lift. Toch vond ze het op haar 27e best spannend om de stap te zetten. “Je zegt toch een vast inkomen op”, noemt Fauzia. “Als ondernemer weet je in het begin nog helemaal niet of je nu € 100,- of € 1.000,- kunt gaan facturen. In het begin heb ik zeker paniekaanvallen gehad. Neem ik wel een goede beslissing? Ga ik geen spijt krijgen? Maar doorzetten is belangrijk. Dan is het geruststellend als je een financiële buffer hebt. Voor je gevoel kun je dan toch meer risico lopen.”

Dan is het geruststellend als je een financiële buffer hebt. Voor je gevoel kun je dan toch meer risico lopen.

Geen zorgen om geld

Hoe Fauzia die financiële buffer opgebouwd heeft? “Ik ben altijd spaarzaam geweest. Dat kregen we vanuit huis mee.” Al toen ze een jaar of 16 was en zakgeld kreeg, zette ze kleine beetjes opzij. Dat bleef ze doen tijdens haar studie. Je weet immers maar nooit wat er kan gebeuren, was haar gedachte, op deze manier kun je ergens op terugvallen.

Toen Fauzia begon met werken, zette ze zo’n € 200,- per maand op een spaarrekening. Daar haalde ze niets vanaf. Op sommige momenten was dat best moeilijk. In de zomer, als ze wel zin had in een luxe reisje, maar toch voor een budgetvriendelijke vakantie moest kiezen. Of als ze een dure tas zag staan. “Ik houd wel van mooie dingen”, lacht ze.

Sparen voor een carrièreswitch

Wil je ook een financiële buffer opbouwen? Begin net als Fauzia met sparen.

Open een spaarrekening

Dankzij die financiële buffer kon de consultant het eerste jaar zonder vast inkomen goed doorkomen. “Dat gaf zo’n rust. Ik hoefde me geen zorgen te maken om geld, kon helder nadenken en beslissingen maken die niet gebaseerd waren op angst.”

Een financiële buffer geeft rust.

Financiële buffer voor de toekomst

Nog steeds heeft Fauzia een financiële buffer. Ze is nooit gestopt met het opzijzetten van geld en denkt veel na over haar financiële toekomst. Een specifiek spaardoel heeft ze nu niet. “Ik spaar vooral om wat achter de hand te hebben, voor het geval dat er iets kapotgaat. En ik spaar voor mijn pensioen. Ik ben alleen, heb momenteel geen partner op wie ik kan terugvallen. Dus ik moet mijn financiën op orde hebben.”

Stop je kleingeld in een spaarpot. Het zal je verbazen hoeveel daar na een jaar uitkomt.

Haar huidige financiële buffer zorgt er ook voor dat Fauzia vaak op reis kan. Daar heeft ze de tijd, het geld en de vrijheid voor. Zo is ze onlangs naar Suriname geweest, waar ze ook een lezing gegeven heeft. “Ik ben daar geboren en heb daar veel volgers. Mijn opgedane kennis wil ik graag met hen delen. Toch een beetje een rolmodel zijn.” De lezing is gratis. “Dat is ook vrijheid”, beseft ze. “Dat je niet alles hoeft te declareren.”

Lol krijgen in sparen

Klein beginnen, dat is wat ze mensen adviseert die moeite hebben met opbouwen van een financiële buffer. “Je hoeft niet elke maand € 200,- apart te zetten. Misschien kun je wekelijks € 5,- missen. Of je kleingeld in een spaarpot stoppen. Het zal je verbazen hoeveel daar na een paar jaar uitkomt.” Andere tips: “Probeer lol te krijgen in sparen. Beloon jezelf af en toe. En neem een concreet doel in gedachten.” Een eigen bedrijf bijvoorbeeld. Dat kan Fauzia iedereen aanraden.

Speel jij ook met het idee om je huidige baan op te zeggen? Een financiële buffer kan je de vrijheid en rust geven om zo’n nieuwe stap in je carrière te zetten. Bouw de buffer op door te sparen. Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Heb jij een ander doel met vermogensopbouw? Bijvoorbeeld wat extra pensioen later, of een schenking aan je kinderen? Dan kun je ook vermogen opbouwen door te beginnen met beleggen. Wees je er wel van bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Ook is het goed om je te realiseren dat het opzeggen van je vaste baan consequenties heeft voor je pensioenopbouw. Daarnaast verlies je het recht op een werkloosheidsuitkering. Voor je zo’n grote stap zet, is het dus verstandig op de hoogte te zijn van alle gevolgen en risico’s van het opzeggen van je baan.


Wil je meer weten?