13
juli
2023
|
11:25
Europe/Amsterdam

Zorggenoot helpt mantelzorgers balans te vinden

Medewerkers die ook mantelzorger zijn melden zich twee keer zo vaak ziek.

Nationale-Nederlanden intensiveert de samenwerking met start-up Zorggenoot: een hulplijn en platform voor werkgevers en mantelzorgers. Voor beide groepen is op het platform informatie te vinden over bijvoorbeeld mantelzorgmakelaars en zijn er workshops beschikbaar. Via de collectieve zorgverzekering van Nationale-Nederlanden maken werkgevers en -nemers tot 1 januari 2024 gratis gebruik van Zorggenoot.

Ruim 5 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg aan een naaste. 25% van de werknemers is mantelzorger. 45% van alle werknemers in Nederland verwacht binnen afzienbare tijd mantelzorg te (moeten) verrichten. Uit de monitor van Werk en Mantelzorg uit september 2022 blijkt dat medewerkers die ook mantelzorger zijn zich twee keer zo vaak ziek melden. 

Mantelzorgen: een nobele en zware taak
De helft van de 5 miljoen mantelzorgers ervaart het zorgen als zwaar. Medewerkers durven hun privésituatie vaak niet te delen met hun leidinggevende maar hebben wel behoefte aan een luisterend oor. Ook zien ze door de bomen het bos niet meer, door alle vragen en regels over mantelzorg. Zorggenoot helpt hierbij.

Zorggenoot voor jou
Zorggenoot is in 2022 gestart als een online platform rondom mantelzorg. Van tips, oplossingen en achtergrondinformatie (onbeperkt toegang) tot een hulplijn met mantelzorgmakelaars. Het neemt alle mantelzorg regeltaken uit handen (onbeperkt gebruik). Zo helpt Zorggenoot bijvoorbeeld bij het aanvragen van een indicatie bij het juiste loket. Of begeleiding bij het vinden van de juiste hulpmiddelen en woningaanpassingen. Hierdoor wordt de mantelzorger ontlast en ontstaat er vertrouwen. De balans tussen mantelzorg en werk kan op deze manier herstellen.

“Ik bel heel blij met de hulp van Zorggenoot. Het is warm, laagdrempelig en daarnaast heel concreet en doortastend als dat nodig is. Precies wat ik nodig had.” - Karin, gebruiker Zorggenoot

Ook voor leidinggevenden
Zorggenoot biedt ook tools en workshops voor leidinggevenden, bijvoorbeeld voor het begrijpen en bespreekbaar maken van mantelzorg bij werknemers. Zo komt overbelasting door zorg voor naasten op de werkvloer regelmatig voor. Leidinggevenden kunnen ter ondersteuning contact opnemen met de Zorggenoot Hulplijn voor suggesties en concrete oplossingen.

Gratis voor organisaties met een collectieve zorgverzekering
Tot 1 januari 2024 maken alle organisaties met een collectieve zorgverzekering van Nationale-Nederlanden gratis gebruik van Zorggenoot. Ook als een werknemer niet collectief verzekerd is via Nationale-Nederlanden. Heeft een werkgever een collectief zorgcontract met Nationale-Nederlanden, maar is een werknemer elders verzekerd? Dan kan deze alsnog gebruik maken van Zorggenoot, net als een collega die wél een collectieve zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden heeft afgesloten.

Zorggenoot is een initiatief van Nationale-Nederlanden.

Deel dit nieuws op

Gerelateerde onderwerpen

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 11 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).

Contact

Bas Kuik
Woordvoerder
+31 (0)6 20 89 39 66