10
januari
2024
|
17:31
Europe/Amsterdam

Sekswerkers kunnen vanaf vandaag zakelijke schadeverzekeringen afsluiten bij Nationale-Nederlanden

Den Haag, 10 januari 2024 - Sekswerkers kunnen, als  zzp’er werkzaam en ten minste 21 jaar oud, vanaf vandaag zakelijke schadeverzekeringen afsluiten bij Nationale-Nederlanden. Het gaat in eerste instantie om de Aansprakelijkheidsverzekering en de Inventaris- en Goederenverzekering. Voorwaarde is dat de sekswerker ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Dit is volgens De Sekswerk Alliantie Destigmatisering (De “SWAD”) opnieuw een belangrijke stap in het de-stigmatiseren van sekswerk.

Irina Hornstra, coördinator bij SWAD
“Wij zijn heel blij met deze stap van Nationale-Nederlanden. Doordat sekswerkers zich nu net als andere ondernemers kunnen verzekeren, kunnen zij hun leven beter plannen en zich beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. Dat is belangrijk voor elke ondernemer en zeker ook voor sekswerkers. Sekswerkers die in controle zijn over hun leven zijn ook veel beter beschermd tegen uitbuiting en mensenhandel.”

Belang van een zakelijke verzekeringen
Sekswerkers lopen dezelfde risico’s op schade als elke andere ondernemer. Die schade kunnen verzekeren is cruciaal om de continuïteit van het bedrijf van de sekswerker te borgen in geval van schade. Niet verzekerd zijn brengt die continuïteit in gevaar en maakt het voor sekswerkers lastig om hun bedrijfsmatige activiteiten goed te kunnen plannen. Daarnaast is het feit dat ook sekswerkers toegang hebben tot dit soort zakelijke dienstverlening een duidelijke en belangrijke vermindering van het onterechte stigma dat er op sekswerk rust.

Stigma sekswerk nog steeds groot probleem
De SWAD zet zich sinds 2021 in om het stigma op sekswerk te doorbreken. Sekswerkers ervaren veel stigma in Nederland en dat is een groot probleem. Stigma heeft een negatieve impact op de maatschappelijke positie van sekswerkers, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor geweld en uitbuiting. Ook draagt stigma bij aan verminderde toegang tot zorg of politie, en uitsluiting van diensten zoals hypotheken, bankrekeningen, en verzekeringen. Elke stap die ertoe leidt dat sekswerkers minder worden buitengesloten reduceert voor hen het risico om slachtoffer te worden van uitbuiters of mensenhandelaren.

Eric van der Burg, Staatsecretaris Justitie en Veiligheid
“Sekswerkers worden te vaak niet behandeld zoals andere werkenden. Dit leidt tot schrijnende situaties zoals sekswerkers die onverzekerd zijn. Daarom ontzettend goed nieuws dat ook zij vanaf nu zakelijke verzekeringen kunnen afsluiten. Een belangrijke, noodzakelijke stap naar gelijke rechten voor sekswerkers.”

Edwin Grutterink, directeur Schade Intermediair van Nationale-Nederlanden
“De mogelijkheid voor sekswerkers om een zakelijke schadeverzekering te kunnen sluiten is een belangrijke stap voor de branche om gezien te worden als ondernemer. Dit helpt bij het versterken van de financiële positie van de groep sekswerkers die uit zo’n 20.000 ondernemers bestaat. Vanaf nu is het voor zelfstandig werkende sekswerkers mogelijk om zich via een verzekeringsadviseur bij ons te verzekeren. In eerste instantie kunnen een Aansprakelijkheidsverzekering en Inventaris- en Goederenverzekering afgesloten worden. Voor de toekomst kijken we of dit kunnen uitbreiden met andere schadeverzekeringen, zoals een Geld- en Rechtsbijstandverzekering.”

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars
“Het Verbond van Verzekeraars is positief over het besluit van Nationale-Nederlanden om sekswerkers verzekeringen aan te bieden. Naast de Vereende is er nu gelukkig ook een regulier alternatief voor brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Dat draagt hopelijk bij aan het wegnemen van het stigma waar deze beroepsgroep last van heeft. Ik verwacht dat nu meer verzekeraars overgaan tot het accepteren van sekswerkers voor schadeverzekeringen.”

Deel dit nieuws op

Gerelateerde onderwerpen

Contact

Bas Kuik
Woordvoerder
+31 (0)6 20 89 39 66
Boilerplate

Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 11 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).