18
september
2023
|
13:08
Europe/Amsterdam

Ontdek de kracht van kunst tijdens het NN Kunstfestival

Van 28 september t/m 8 oktober in meer dan 20 Nederlandse musea

Uit ruim 900 internationale onderzoeken blijkt dat kunst goed is voor je mentale gezondheid. Kunst zorgt voor ontspanning en is een effectieve manier om stress aan te pakken. Om heel Nederland op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de kracht van kunst introduceert Nationale-Nederlanden: het NN Kunstfestival. Een 11-daags evenement van 28 september t/m 8 oktober waarin je bij meer dan 20 musea door het hele land terecht kunt om de kracht van kunst te ontdekken. Zo is Hanna Verboom voor één avond directeur van het Mauritshuis, een avond waarin de relatie tussen kunst en psyche centraal staat, en opent Kunsthal Rotterdam de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei in Nederland ooit.

Kunst verlaagt stresshormoon cortisol 
Uit de onderzoeken komt naar voren dat een bezoek aan een museum de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol verlaagt. De eerste positieve effecten zijn al na een bezoek van 35 minuten meetbaar. Ook voelen mensen die regelmatig een museum bezoeken, zich gemiddeld 12 procent gezonder1. Deze inzichten worden volgens Nationale-Nederlanden nog te weinig benut in Nederland. Zeker omdat uit onderzoek van Markteffect2 blijkt dat het ziekteverzuim vorig jaar op 5,6 procent lag, het hoogste percentage sinds de eerste metingen in 1996. Een belangrijke oorzaak hiervan is psychische klachten. Daarom organiseert Nationale-Nederlanden het NN Kunstfestival: kunst ontdekken als stimulans voor de mentale gezondheid.

Kunst kijken is voor iedereen
Met kortingen op museumtickets en een gevarieerd programma wordt de drempel om een museum te bezoeken zo laag mogelijk gemaakt. Door heel het land nemen musea deel aan het NN Kunstfestival. Zo kun je bij het Centraal Museum in Utrecht terecht voor de workshop 'De stoel als AI-experiment', leer je kijken en tekenen zoals grote meesters dat doen tijdens de tekentour in het Dordrechts Museum of ga je mee met een rondleiding door een dove gids in het Teylers Museum. Bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam ontdek je tijdens het Kunst(k)uurtje met Ageeth de Waal, arts-docent aan de faculteit geneeskunde van de VU, hoe gezond kunst voor je is. Het maakt niet uit of je ervaring hebt met kunst kijken, veel kennis hebt van kunst of helemaal niet. Iedereen kan kijken.

NN Kunstfestival - Ontdek de kracht van kunst - YouTube

-------------------------------
1 Cuypers, K. et al. Patterns of receptive and creative cultural activities and their association with perceived health, anxiety, depression and satisfaction with life among adults: the HUNT study, Norway. J Epidemiol Community Health 66, 698–703 (2012)
2 Onderzoek van Markteffect voor Nationale-Nederlanden, mei 2023

Deel dit nieuws op

Gerelateerde onderwerpen

Contact

Bas Kuik
Woordvoerder
+31 (0)6 20 89 39 66
Sophie Wandzilak
Spokesperson NN Group
+31 (0)6 47 62 19 30