03
april
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

Onderzoek naar de rechtsvoorgangers van NN Group

Onderzoek slavernijverleden rechtsvoorgangers NN Group

De directe rechtsvoorgangers van NN Group (NN) zijn vanaf 1845 opgericht. In eerdere onderzoeken naar de geschiedenis van NN zijn geen slavernij gerelateerde activiteiten aangetroffen. Echter, NN heeft in de afgelopen jaren verschillende bedrijven overgenomen, waaronder Delta Lloyd in 2017.

Daarom heeft NN in 2021 het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) de opdracht gegeven een vooronderzoek te starten om te achterhalen of rechtsvoorgangers van geacquireerde bedrijven betrokken zijn geweest bij slavernij gerelateerde activiteiten. Dit vooronderzoek richtte zich op alle rechtsvoorgangers inclusief samenwerkende assurantiekantoren, gevolmachtigden en verzekeringsmakelaars van voor 1880.

Slavernij gerelateerde activiteiten bij twee rechtsvoorgangers

De conclusie van het vooronderzoek is dat er bij twee rechtsvoorgangers van Delta Lloyd (de Assurantie Compagnie van 1771 en de Hollandsche Societeit van Levensverzekeringen) sprake is geweest van slavernij gerelateerde activiteiten zoals investeringen in plantages of het verzekeren van slavenschepen.

Op basis van de uitkomsten van dit vooronderzoek heeft NN besloten een aanvullend, diepgaand wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten met als doel om meer inzicht te krijgen in de omvang van deze activiteiten. We vinden het belangrijk om deze periode van onze rechtsvoorgangers te kennen. Zo kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen in de huidige maatschappelijke discussie over het Nederlandse slavernijverleden en een bijdrage leveren aan het Nederlandse kennislandschap op het gebied van de slavernij geschiedenis. Tevens stelt het ons in staat een breder en inclusiever verhaal te vertellen over onze geschiedenis, en hier open over te kunnen communiceren met belanghebbenden of geïnteresseerden.

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

In overleg met het IISG is besloten om het wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar een van de twee rechtsvoorgangers: de Assurantie Compagnie van 1771. Er is van deze verzekeraar veel en compleet archiefmateriaal beschikbaar. Hierdoor kan onderzocht worden in welke mate en op welke wijze de Assurantie van Compagnie van 1771 en haar individuele firmanten betrokken waren bij slavernij gerelateerde activiteiten, en welke gevolgen deze betrokkenheid had voor de tot slaafgemaakten, de Compagnie en firmanten.

Omdat het hier gaat om een nieuw onderzoek op grotendeels onbekend terrein, en met een grote complexiteit, zal dit in de vorm van een promotieonderzoek worden gedaan door een promovendus. Het IISG voert dit onderzoek onafhankelijk uit. Op 3 april zal het promotieonderzoek starten voor een periode van vier jaar, resulterende in een openbaar proefschrift.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 11 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).

Deel artikel

Contact

Sophie Wandzilak
Spokesperson NN Group
HR, Branding & Sponsoring, Arts & Culture and Community Investment
+31 (0)6 47 62 19 30