29
februari
2024
|
15:30
Europe/Amsterdam

Movir en Nationale-Nederlanden participeren in DESTRESS onderzoek onder werkend Nederland

Stress is steeds vaker de oorzaak van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid. Volgens deskundigen van het DESTRESS initiatief kost dit Nederland meer dan een miljard euro per jaar. Dit is voor Movir en Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief aanleiding deel te nemen aan het DESTRESS onderzoek. Als kennispartner en verzekeraar van werkgevers, werknemers en zelfstandig ondernemers, zetten beide labels zich samen in om stress te verminderen en de veerkracht van werkend Nederland te vergroten.

Vroegtijdig stress herkennen 
Het doel van DESTRESS is om proactief en vroegtijdig stress te herkennen door stresssignalen vanuit het individu en de omgeving slim te meten. Werkgevers, werknemers en zelfstandig ondernemers krijgen gereedschap in handen om beter met stress om te gaan en grenzen te bewaken. Zo zijn ze in staat om in een vroeg stadium te zorgen dat het goed met ze gaat. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat minder mensen uitvallen door stress.

Baanbrekend initiatief
Amsterdam UMC en een groot aantal partners, ontwikkelen een vernieuwende manier om stress aan te pakken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt voor dit baanbrekende initiatief EUR 10,8 miljoen beschikbaar. Het initiatief met Christiaan Vinkers - klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – als hoofdaanvrager staat op het programma van de Nationale Wetenschapsagenda.

Zelfstandig ondernemers
Movir doet mee aan het onderzoek om stress te verminderen en veerkracht te versterken specifiek voor zelfstandig ondernemers. Maurick Schellekens, directeur van Movir: ‘zelfstandigen voelen zich over het algemeen méér dan verantwoordelijk voor hun bedrijf en het eigen inkomen. Dit vormt vaak een belangrijke bron van stress. Ook plaatsen ze regelmatig het bedrijf en werkzaamheden boven hun eigen welzijn. Hierdoor is er meer risico op een mentale disbalans. Wij ervaren dit binnen Movir ook. Daarom is meer dan de helft van onze collega’s dagelijks bezig om zelfstandigen deskundige hulp te bieden om weer duurzaam aan de slag te gaan. Onze kennis en jarenlange ervaring stellen we dan ook graag ter beschikking aan het onderzoek.’

Werkgevers en werknemers
Ook Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief kijkt uit naar deze samenwerking voor de komende jaren. Igno Schings, directeur Nationale-Nederlanden Collectieve Inkomensverzekeringen: ‘Het ziekteverzuim onder werknemers is hoog. De mentale gezondheid van werknemers staat onder druk. We zien dat het verzuim vanwege psychische klachten toeneemt. Daarom vinden we het belangrijk te participeren in DESTRESS. Ook met onze kennis en data. Tijdens de looptijd van het onderzoek delen we tips en interventies die de veerkracht van werknemers vergroot. Zo helpen we werkgevers en werknemers nóg beter het verzuim te verkorten en voorkomen.’

Het DESTRESS-consortium 
DESTRESS is een multidisciplinair samenwerkingsverband: een consortium van experts die samen dit onderzoek gaan doen. Het consortium vertegenwoordigt een breed scala aan partners en universiteiten, waaronder het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit (VU), Radboud Universiteit, Radboudumc, Donders Instituut, TNO, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Gedurende het project wordt ook ervaringskennis ingezet in samenwerking met MIND. Movir en Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief nemen deel als partners uit de praktijk, net als HumanTotalCare, Paradigma groep (DPG), Healthy Chronos en UWV.

De partijen AWVN, CNV, FNV, KOM, Landelijke Vereniging POH-GGZ, Ministerie VWS, Ministerie SZW, NIP, NVAB, NVVA, NVVG, NVvP, OVAL, VRelax, VNO/NCW, VZN en Zorgverzekeraars Nederland ondersteunen dit initiatief.

 

Voor meer informatie 
Nationale-Nederlanden / Movir Mediarelaties 
Bas Kuik 
+31 (0) 62089966 
bas.kuik@nn.nl

Deel dit nieuws op

Gerelateerde onderwerpen

Contact

Bas Kuik
Woordvoerder
+31 (0)6 20 89 39 66
Boilerplate

Over Movir
Movir is dé inkomensverzekeraar voor zelfstandig Nederland en is onderdeel van Nationale-Nederlanden. Al meer dan 125 jaar helpt Movir zelfstandigen om in beweging te blijven. Als je arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval, dan krijg je met een arbeidsongeschikt-heidsverzekering van Movir de uitkering waarvoor je verzekerd bent. Daarnaast krijg je deskundige hulp op maat om zo goed en snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Movir gaat een stap verder en biedt ook uitgebreide hulp om te voorkomen dat je uitvalt. Movir is een handelsnaam van Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V.

 

Over Nationale-Nederlanden 
Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 11 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).