20
juni
2018
|
12:54
Europe/Amsterdam

Helft Nederlanders gaat relaxed op vakantie

Samenvatting

Slechts de helft van de Nederlanders gaat relaxed op vakantie. Stress treft jonge gezinnen het zwaarst: minder dan de helft gaat ontspannen op vakantie.

Slechts de helft van de Nederlanders gaat relaxed op vakantie. Stress treft jonge gezinnen het zwaarst: minder dan de helft gaat ontspannen op vakantie. Jonge stellen en 65-plussers hebben het minst last van vakantiestress. Opvallend is dat de vakantiestress ook ’s nachts toeslaat: ruim de helft van de vrouwen slaapt de nacht voor vertrek slecht, ten opzichte van slechts 27% van de mannen. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 1000 mensen dat Nationale-Nederlanden door Direct Research liet uitvoeren.

Inpakken zorgt voor de meeste stress

Het inpakken van de koffers is de grootste stressfactor tijdens de vakantievoorbereidingen. Vooral vrouwen en gezinnen met kinderen ervaren dit zo: in beide groepen heeft 38% van de ondervraagden inpakstress. De mannen daarentegen hebben hier een stuk minder last van: minder dan een kwart maakt zich druk om de inhoud van hun koffer. En waar het schoon en veilig achterlaten van de woning bij 32% van de vrouwen óók stress veroorzaakt, maakt slechts 14% van de mannen zich hier druk om.

Werk loslaten blijkt lastig

Ook werk zorgt tijdens de vakantievoorbereidingen voor een hoop spanning. Een op de vijf Nederlanders ervaart stress bij het overdragen en achterlaten van het werk. Van alle Nederlanders onder de 65 jaar neemt ruim 40% zelfs werk mee op vakantie. Tot groot ongenoegen van hun partners: maar 3% gaf aan dat het niet erg is als hun wederhelft op vakantie aan het werk is.

Onbezorgd op vakantie met drie tips

Hoe zorg je ervoor dat de voorbereidingen van je vakantie net zo zorgeloos zijn als de vakantie zelf:

Tip 1: Pak laat in

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun koffer later inpakken minder stress ervaren. Pak daarom 1 tot 3 dagen voor vertrek je koffer in. Gebruik eventueel een lijstje als je bang bent iets te vergeten.

Tip 2: Doe alsof je thuis bent

Een kwart van de Nederlanders maakt zich druk om het veilig achterlaten van hun huis, bijvoorbeeld in verband met inbraak. Maar inbrekers schrik je al af door te doen alsof je thuis bent. Zet lichten op een tijdschakelaar, laat je post ophalen en houd gordijnen open.

Tip 3: Telefoon uit, vakantiemodus aan

De simpelste tip, maar moeilijk: zet de werktelefoon uit. En als je dan écht bereikbaar moet zijn, beperk je dan tot een half uurtje in de ochtend.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten onze medewerkers zich in om de financiële toekomst van onze klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is sinds de negentiende eeuw actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.