08
februari
2023
|
13:38
Europe/Amsterdam

Monali Meher wint de NN Art Award 2023

Samenvatting

De NN Art Award wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent dat in Nederland is opgeleid Dit jaar werd de NN Art Award 2023 overhandigd aan Monali Meher van de Lumen Travo Galerie.

 

Op 8 februari werd, voor de zevende keer, de NN Art Award uitgereikt tijdens Art Rotterdam, een jaarlijkse kunstbeurs. De NN Art Award wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent dat in Nederland is opgeleid Dit jaar werd de NN Art Award 2023 overhandigd aan Monali Meher van de Lumen Travo Galerie.

Meher ontvangt EUR 10,000 voor de productie en ontwikkeling van nieuw werk. Daarnaast koopt NN Group een kunstwerk van genomineerden Salim Bayri, Kévin Bray of Laura Jatkowski aan voor de NN Kunstcollectie.

Monali Meher met Fleur Hudig tijdens Art Rotterdam

Monali Meher: ‘Het is een bijzonder moment voor mij waar ik met veel trots op terug zal kijken. De NN Art Award biedt mij veel kansen om te blijven investeren in mijn werk. Hiermee kan ik kunst creëren die het bewustzijn van de wereld vergroot en commentaar biedt op haar wonderen en rampen.’

Voor Meher is tijd het hoofdonderwerp, het medium en het doel van haar kunstenaarspraktijk. Continuïteit, herhaling, tijdelijkheid, vluchtigheid, en onsterfelijkheid, ze construeert en vervormt. Zij brengt je in beweging; in cirkels van vernietiging en vernieuwing, in cirkels van persoonlijk en universeel, en in cirkels van kwetsbaarheid en kracht, aldus de jury. Zij zet verschillende media in om haar verhalen over te brengen. Meher gebruikt de natuurlijke kwaliteiten van haar materialen, en vervormt deze om de ruimte eromheen te transformeren. Van glaskunst tot de inzet van kruiden, van fotografie tot performances, ze beheerst het.

Fleur Hudig, Head Corporate Citizenship bij NN Group vertelt: ‘Deze award biedt artistiek talent een platform om hun innovatieve kunstwerken te tonen. De artistieke reis van elke kunstenaar zal generaties blijven inspireren, dat is het mooie van kunst en het doel van de NN Art Award. Het is vooral indrukwekkend om te zien hoe Meher grondstoffen gebruikt voor kunstwerken en hierdoor bijdraagt aan een circulaire economie. Dit laat zien dat kunst kan bijdragen aan een duurzamere wereld terwijl iets prachtigs gecreëerd wordt.’

Jury 2023

Dit jaar bestond de jury uit: 
Inez de Brauw – beeldend kunstenaar en winnaar NN Art Award Public Choice 2022 
Yolande van der Heide – curator Van Abbe museum 
Ali Keles – verzamelaar en Managing Partner Lakeside Capital Partners 
Marina de Vries – hoofdredacteur Museumtijdschrift 
Elisah van den Bergh – voormalig conservator van de NN Kunstcollectie 

Genomineerden

De vier genomineerden van de NN Art Award 2023: 
Salim Bayri – Prospects, Mondriaan Fonds 
Kévin Bray – Upstream Gallery 
Laura Jatkowski – Prospects, Mondriaan Fonds 
Monali Meher – Lumen Travo Galerie 

Partnerschap NN Group en Art Rotterdam

NN Group is sinds 2017 partner van Art Rotterdam. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid is specifiek gekozen voor het uitreiken van een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars: de NN Art Award. Deze prijs zet de schijnwerpers op de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies te vinden. 

NN Group wil een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, door mensen te helpen hun financiële toekomst veilig te stellen en door maatschappelijk betrokken te zijn. Op het gebied van cultuursponsoring hebben we een lange geschiedenis, met als doel kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo investeert NN Group in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. 

Deel artikel

Contact

Bas Kuik
Woordvoerder
+31 (0)6 20 89 39 66