Ga direct naar inhoud

Belastingplicht in het buitenland

Heeft u bij ons sinds 2016 een spaarrekening of een beleggingsrekening, of vraagt u er een aan? Dan vragen we aan u of u (ook) belastingplichtig bent in het buitenland.

Of dat zo is, kan afhangen van uw persoonlijke situatie en financiële situatie. Bijvoorbeeld waar u de meeste tijd doorbrengt, waar uw partner en/of familie woont, waar u werkt, waar u een huis bezit of waar uw spaartegoeden of beleggingen aanhoudt. Of u belastingplichtig bent in een land, is afhankelijk van de nationale regels. U kunt deze regels navragen bij de belastingdienst van dat land.

Let op: u moet in Nederland wonen als u bij ons een product aanvraagt.

Waarom vragen wij of u belastingplichtig bent in het buitenland?

Als u (ook) belastingplichtig bent in een ander land dan Nederland, moeten wij uw gegevens doorgeven aan de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de belastingdienst van dat land. Dit geldt alleen als dat land meedoet aan de Common Reporting Standard. Hieronder leest u daar meer over.

Wat is Common Reporting Standard (CRS)?

Door Common Reporting Standard (CRS) wisselen al meer dan 100 landen financiële gegevens met elkaar uit. Het gaat hierbij om financiële gegevens van personen en organisaties. De afspraken over die uitwisseling staan in het CRS. De Europese Commissie heeft de afspraken overgenomen in een richtlijn van de Europese Unie (EU).

Op 1 januari 2016 is de CRS in Nederland ingegaan. De CRS is toen opgenomen in de ‘Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen’. Daardoor zijn onder andere banken verplicht om aan hun klanten te vragen in welk land zij belastingplichtig zijn. Alle andere lidstaten van de EU werken hier ook aan mee. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over CRS en de deelnemende landen.


Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik in een ander land belastingplichtig ben?

Of u belastingplichtig bent in een ander land, kan afhangen van uw persoonlijke situatie en financiële situatie. Bijvoorbeeld waar u de meeste tijd doorbrengt, waar uw partner en/of familie woont, waar u werkt, waar u een huis bezit of waar uw spaartegoeden of beleggingen aanhoudt.

Of u belastingplichtig bent in een land, is afhankelijk van de landelijke regels. U kunt deze regels navragen bij de belastingdienst van dat land.

Ik ben niet meer belastingplichtig in het buitenland, hoe kan ik deze wijziging doorgeven?

U kunt deze wijziging doorgeven door een e-mail te sturen naar sparen@nn.nl of beleggen@nn.nl.

Welke producten vallen onder de wetgeving van CRS?

CRS geldt voor financiële producten waarop vermogensopbouw kan plaatsvinden, zoals spaarrekeningen en beleggingsproducten. Fiscale producten vallen niet onder CRS, zoals bankspaarproducten.

De volgende producten van Nationale-Nederlanden vallen onder CRS:

  • Internetsparen
  • Depositosparen
  • Basissparen (kan niet meer geopend worden)
  • SpaarZakelijk (kan niet meer geopend worden)
  • Beheerd Beleggen
  • Basis Beheerd Beleggen (kan niet meer geopend worden)
  • Begeleid Beleggen (kan niet meer geopend worden)
  • Zelf Beleggen (kan niet meer geopend worden)
Kan ik in meerdere landen belastingplichtig zijn?

Ja, u kunt in meerdere landen belastingplichtig zijn.

Welke gegevens geven jullie door aan de Nederlandse belastingdienst?

Wij geven door in welk land u belastingplichtig bent en wat uw fiscaal nummer is in dat land. Heeft u in plaats van een fiscaal nummer uw geboorteland en geboorteplaats doorgegeven? Dan geven wij deze gegevens door. Daarnaast zijn wij in elk geval verplicht de saldi van uw rekeningen door te geven aan de Nederlandse Belastingdienst.

Ik ben belastingplicht in het buitenland, maar ik weet mijn fiscaal nummer in het buitenland niet. Wat moet ik doen?

Als u aangeeft dat u belastingplichtig bent in het buitenland, vragen wij ook om uw fiscaal nummer in het buitenland. Als u dit niet weet, kunt u uw fiscale nummer opvragen bij de belastingdienst van het betreffende land.