Ga direct naar inhoud

Kunstmuseum Den Haag

NN Group is tentoonstellingspartner van het Kunstmuseum Den Haag, waarbij ieder jaar een nieuwe grote expositie wordt ondersteund. In 2019 veranderden zij hun naam van Gemeentemuseum naar Kunstmuseum Den Haag.

Ondersteunde projecten

Erwin Olaf

Maak dit voorjaar kennis met de beroemde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Op 16 februari opende in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag de langverwachte overzichtstentoonstelling. Erwin Olaf oogstte afgelopen jaar veel lof met zijn portretten van de koninklijke familie. Twee musea brengen nu een eerbetoon aan Olaf die dit jaar 60 wordt. NN is partner van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum die tot 12 mei 2019 te bezoeken is.

Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

(Foto: Erwin Olaf, Palm Springs, The Kite, 2018. © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery)


De Haagse School op Scheveningen

7 juli t/m 16 september 2018 - Het Gemeentemuseum Den Haag is deels opgericht door de schilders van de Haagse School. In 1866 werd het eerste schilderij aangekocht voor een toekomstig museum voor moderne kunst. Vanaf dat moment heeft het Gemeentemuseum een indrukwekkende verzameling Haagse School verworven. Veel van de topstukken uit deze collectie, zoals Strandgezicht van Weissenbruch, Bomschuit van Jacob Maris en Gezicht op Scheveningen van Paul Gabriël hebben de beroemde badplaats als onderwerp. Tezamen tonen deze werken het veelzijdige karakter alsook de ontwikkeling van deze kustplaats. Maar bovenal laten deze werken zien hoe de schilders van de Haagse School in Scheveningen de schoonheid van het samenspel van lucht, licht en water wisten te vatten.

(Foto: Jan Hendrik Weissenbruch, Strandgezicht, 1887, olieverf op doek, 72,8 x 102,9 cm, Gemeentemuseum Den Haag)


De ontdekking van Mondriaan

De ontdekking van Mondriaan - Amsterdam-Parijs-Londen-New York
Gemeentemuseum Den Haag neemt bezoekers in de zomer van 2017 (3 juni tot en met 24 september) mee op reis door het leven en werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (Amersfoort 1872 – New York, 1944). Die reis voert langs de metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York, de steden waar Mondriaan ontdekkingen deed, waarmee hij de kunst totaal veranderde. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld. De tentoonstelling ‘De ontdekking van Mondriaan’ toont voor het eerst de volledige collectie, die uit maar liefst 300 werken bestaat.

(Foto: Piet Mondriaan [1872-1944], Avond; De rode boom, 1908-1910
Olieverf op doek, 70 cm x 99 cm, Gemeentemuseum Den Haag)

De collectie bestrijkt iedere fase van Mondriaans indrukwekkende loopbaan. Van de vroege avontuurlijke landschappen die hij schildert in en om Amsterdam en Domburg, langs de fundamentele abstractie die hij ontdekt in Laren en Parijs, helemaal tot aan New York. In deze laatste stad ontdekt hij een radicaal nieuw ritme dat zijn laatste meesterwerk Victory Boogie Woogie (1942-1944) definieert.

(Foto: Piet Mondriaan [1872-1944] ,  Victory Boogie Woogie, 1942-1944
Olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek
127,5 x 127,5 cm, Gemeentemuseum Den Haag
Bruikleen Instituut Collectie Nederland/Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen)

City Dressing en De Stijl
In 2017 is Nationale-Nederlanden deelnemer aan het City Dressing programma in Den Haag. Dit is een gemeentelijk initiatief waar diverse panden in de stad aan deelnemen.

Dit programma maakt deel uit van de landelijke viering van het 100-jarig bestaan van de kunststroming ‘De Stijl’ (1917-1931), waarvan Piet Mondriaan een van de oprichters was.

Het gebouw Haagse Poort is beplakt met herkenbare Stijl elementen in primaire kleuren. Een ontwerp van studio Vollaerszwart.

‘De Stijl’ wordt gezien als één van de belangrijkste Nederlandse bijdragen aan de kunst. Het wordt ook wel een revolutie in de vormgeving genoemd. Een groep kunstenaars wilde in 1917 een stijl creëren die tijdloos was en voor iedereen bereikbaar. De stijlgroep is een reactie op de ‘chaos’ van de Eerste Wereldoorlog en het streven naar een betere wereld. Kunst moest niet de werkelijkheid weergeven, maar harmonie uitbeelden. Voor die harmonie had je abstracte vormen nodig, rechte lijnen en heldere kleuren.

In de ontvangsthal van het Haagse Poort gebouw in Den Haag zal in de zomer van 2017 een kleine expositie te zien zijn rondom ‘De Stijl’ en het werk van Piet Mondriaan.