Running Blind

Nationale-Nederlanden steunt sinds 2018 Stichting Running Blind. Deze stichting maakt het voor mensen met een visuele beperking mogelijk om veilig hard te lopen en deel te nemen aan evenementen.

Sporten is voor mensen met een visuele beperking niet vanzelfsprekend. Om de positieve effecten van hardlopen ook voor hen bereikbaar te maken, werkt Stichting Running Blind samen met lokale atletiekverenigingen en loopgroepen. Zij ondersteunen mensen met een visuele beperking om in een groep te trainen en te lopen. Daarnaast koppelt Stichting Running Blind mensen met een visuele beperking die willen hardlopen ook op individueel niveau aan zogenoemde hardloopbuddy’s.

Samenwerken om een succesvol duo te worden

De loper en hardloopbuddy worden op basis van een aantal wensen en locatie aan elkaar gekoppeld. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de veiligheid en het plezier tijdens het lopen. De buddy gaat als vrijwilliger een commitment aan om samen te werken met de loper met een visuele beperking. Het is belangrijk om als buddy een veilig en vertrouwd hardloopmaatje te zijn en zo samen een succesvol duo te worden.

NN Running Blind Weekend

Samen met Uniek Sporten organiseerde Nationale-Nederlanden het NN Running Blind Weekend tijdens de NN Zevenheuvelenloop 2023. Meer dan 100 deelnemers deden mee. Niet eerder waren er bij een hardloopevenement zo veel lopers met een visuele beperking bij elkaar.

Met begeleiding naar de start en finish, startnummers in braille, eigen startwaves, finishlinten en medailles en uiteraard een prachtige bokaal, maakten we er een echt hardloopfeest van. “Het is zo mooi dat dit kan. Dit moet zo breed mogelijk worden gedeeld, het vergroot de toegankelijkheid." , aldus Bart Frenken, een van de deelnemers.

Veertienvoudig Nederlands kampioen Michel Butter was de trotse toernooidirecteur van het NN Running Blind Weekend. “Sporten is voor mensen met een visuele beperking niet vanzelfsprekend. Maar hardlopen kan vaak wel. Wat een geweldig evenement hebben we neergezet en wat een prachtige verhalen hebben wij gehoord van de deelnemers. Het maakt indruk wat het voor hun betekent om mee te kunnen doen.”
Het eerste NK Running Blind vond in 2019 plaats tijdens de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Tijdens deze wedstrijd starten de atleten en hun buddy’s vanuit een speciaal vak. De winnaars worden gehuldigd en ontvangen een wisseltrofee.

Ben je een loper met een visuele beperking en zoek je een buddy of wil je jezelf opgeven als buddy? Meld je dan aan op de website van Running Blind.

NN en Uniek Sporten

Als supporter van alle hardlopers zet Nationale-Nederlanden zich in om hardlopen voor iedereen toegankelijk te maken. Niet alleen voor valide lopers, maar ook voor mensen met een beperking. Daarom werken NN en Uniek Sporten samen om via Stichting Running Blind hardlopen voor mensen met een visuele beperking mogelijk te maken en te verbeteren. Op het platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport kan je kijken of er in jouw regio een Running Blind afdeling actief is. In Nederland zijn ongeveer 250.000 mensen (ernstig) slechtziend en zo'n 150.000 mensen blind.