Ga direct naar inhoud

Nationale-Nederlanden werkt met bewoners aan ‘de Veiligste straat van Nederland’

Den Haag, 28 juli 2017

De veiligste straat van Nederland worden? Dat doe je samen. Sparklab, het innovatielab van Nationale-Nederlanden, maakte samen met bewoners van de Haagse wijk Escamp de ‘Veiligste straat van Nederland’.

Twee maanden geen inbraken

Voor het experiment werd gekozen voor een straat in de Haagse wijk Escamp. De straat heeft een actieve Buurt-WhatsAppgroep en een Facebookpagina waar veel informatie wordt gedeeld over wat er in de straat gebeurt. ‘Het doel was om de straat minimaal twee maanden inbraakvrij te houden. Best een uitdaging omdat het om een wijk gaat waar regelmatig wordt ingebroken, en zelfs ten tijde van het experiment in een aangrenzende straat nog een poging tot inbraak is gedaan. Maar, het is gelukt!’ aldus Kokke van der Werf, directeur van Sparklab.

Hoe meer huishoudens meedoen, hoe veiliger de buurt

Een kwart van de huishoudens in de straat nam actief deel aan het experiment en kreeg een gratis woningcheck aangeboden. Verbeteringen konden de bewoners zelf oppakken of door Sparklab laten uitvoeren. Uit de woningchecks kwam onder andere naar voren dat de veiligheid in de straat verhoogd kon worden door het plaatsen van een af te sluiten hek  voor de ingang van het pad achter de huizen. Bewoners gingen gezamenlijk op zoek naar een leverancier van een hek. Bert Ruitenbeek, een van de initiatiefnemers; ‘De woningchecks brachten ons het inzicht en samen met een financiële tegemoetkoming heeft Nationale-Nederlanden een bijdrage geleverd aan de bestaande sociale samenhang in onze straat.’

De deelnemende bewoners van de straat zijn enthousiast. ‘Ik deed mee omdat ik mijn huis veiliger wilde maken. Ik vind de buurtaanpak goed. Hoe meer mensen meedoen, hoe veiliger de buurt wordt. Ook buurtbewoners die officieel niet meededen aan de pilot zijn wel zelf aan de slag gegaan.’ zegt Cort van Dijk, deelnemer aan ‘de Veiligste straat van Nederland’ over het experiment. Het experiment  krijgt later dit jaar een vervolg in een andere straat in Den Haag.

Ingebruikname van het hek door de bewoners. Ingebruikname van het hek door de bewoners.