Ga direct naar inhoud

Sneakerverzamelaar Joey (26) vertelt hoe hij veilig online koopt

15 november 2016

Joey Peijen (26) uit Tilburg is gek op sneakers en verzamelt ze uit de hele wereld. Dat doet hij door te reizen naar winkels en beurzen in bijvoorbeeld Berlijn, maar ook online speurt hij naar de nieuwste sneakers. Hij vertelt ons over zijn passie en hoe je sneakers van 2000 euro veilig online afrekent.

Joey, wat een collectie. Hoe is je passie voor sneakers ooit begonnen?

“Via mijn broer, eigenlijk. Hij en een maatje vonden de kleding van bepaalde dj’s op housefeesten interessant en checkten daarom online voor die exclusieve sneakers. Je kunt wel gewoon naar de Footlocker of de standaard webwinkels, maar zij wilden toch iets vetters. Toen zag ik hun eerste drie paartjes en dacht ik meteen: dat wil ik ook! De sneakers hadden vette kleuren die je hier in Nederlandse winkels niet tegenkomt. Ik vroeg mijn broer of hij ook voor mij kon rondkijken. Zo begon het eigenlijk. Ik was toen zeventien.”

Weet je nog wat je eerste paar was?

Een paar uit de Nike Air Max Powerwall serie. Daar zijn er maar 250 van in de wereld. Als ik dat paar nu nog zou hebben, zou het 1000 euro waard zijn. Maar dat wist ik toen nog niet.

Hoe gaat dat verzamelen van exclusieve sneakers in zijn werk? Hoe weet je bijvoorbeeld dat er iets exclusiefs aankomt?

“Ik check online forums, en ik heb vrienden die dezelfde hobby’s en interesses hebben. Samen checken we iedere site die je maar kan bedenken op data wanneer de nieuwste sneakers uitkomen. Het is dan maar de vraag of zo’n dag vaststaat en wat we gaan doen: gaan we naar de winkel of gaan we het met vier computers proberen online te kopen? Het is echt spannend. Vroeger moest je campen.”

Wat is dat, campen?

“Dat je voor een sneakerrelease [het moment dat een sneaker wordt uitgebracht, red.] wacht en kampeert tot de winkel opengaat en de schoenen verkocht worden. Vier jaar geleden, toen ik 21 jaar was, gingen we naar Berlijn om te campen. Dat heb ik ook in Rotterdam, België en Amsterdam een keer gedaan. Vijf keer in totaal, en dan vaak twee of drie nachten. De langste keer was in Berlijn. Toen lag ik zes nachten voor de deur, samen met drie anderen.

Maar de sneakerwereld is veranderd. Naast echte liefhebbers kopen ook andere mensen online bijzondere sneakers op en verkopen ze door, of gaan ook met groepen voor de winkel liggen. Die bieden dan nieuwe releases meteen online aan voor het driedubbele. Dat kun je niet tegenhouden.”

Je koopt online een paar voor bijvoorbeeld 2000 euro. Is dat niet een beetje eng?

“Zeker, ik probeer altijd schoenen in Europa te vinden als ik ze online ga kopen. Ik heb met een paar uit het buitenland veel gedoe gehad. Dan stuurde ik het bedrag naar diegene, en ging het intern verkeerd en werden de schoenen niet verzonden. Een week wachten op schoenen van 2000 euro duurt dan iets te lang voor mij. Destijds heb ik de eigenaar aangesproken en heb ik een claim moeten indienen om mijn geld terug te krijgen. Het kwam goed maar het was wel spannend. En via Marktplaats heb ik weleens gehad dat ik geld overmaakte en dan helemaal niks meer hoorde. Dan kun je wel naar de politie gaan, maar die doen er eigenlijk niet veel mee.”

Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht?

“Tegenwoordig heb je groepen die elkaar online beschermen. Op Facebook heb je bijvoorbeeld de groep Sneakerfreakers Holland. Als je iets van Marktplaats wilt kopen, dan vraag je daarin eerst ‘Kennen jullie deze gast en wie heeft hier weleens zaken met hem gedaan?’ om te checken of diegene wel ‘legit’ [betrouwbaar, red.] is. Iedereen helpt elkaar. Je hebt met z’n allen een passie. Dat is wel gaaf om te zien.”

Ten slotte: wat is je meest bijzondere paar?

“Toch dat paar uit Berlijn waar ik zes dagen voor de winkel voor heb moeten liggen. Daar zijn minder dan duizend paar van gemaakt, en het is een ‘collab’ [samenwerking, red.] met Kanye West.”

Of je nou, net als Joey, veel kostbare online aankopen doet of gewoon af en toe iets online koopt, met de Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd voor rechtshulp bij juridische geschillen over aankopen via internet en nog veel meer. Zo kun je met een gerust hart je online aankopen blijven doen. Klik hier om erachter te komen wat deze service allemaal voor jou kan betekenen.

Rechtsbijstandverzekering

  • Professionele hulp
  • Bepaal zelf uw dekking
  • Onbeperkt telefonisch advies

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie