Ga direct naar: inhoud

Drie tieners en hun ouders over de eerste dag dat ze naar de middelbare school gaan

31 augustus 2016

De middelbare schoolpoort voor het eerst binnenlopen, staat gelijk aan je intrede maken in de jungle van volwassenheid. Alles is nieuw, hectisch, en ongelofelijk spannend. We staan er niet vaak bij stil dat een eerste schooldag ook voor ouders een spannend moment is. Zij zijn al sinds de geboorte van hun kind bezig met één ding: hun kind een zo goed mogelijke toekomst geven.

We gingen op de ochtend van de eerste schooldag langs bij drie gezinnen om kind en ouders te bevragen over deze mijlpaal, en hoe ze zich hier mentaal en financieel op voorbereid hebben.

Luna (12), dochter van Remco (52) en Karin (49)

Ha Luna, jij vertrekt zo voor de allereerste keer naar de brugklas. Hoe voel je je nu?
Luna:
Ik heb de hele nacht wakker gelegen omdat ik er zoveel zin in heb!

Wat vind je spannend aan vandaag?
Luna:
Dat we ineens kluisjes gaan hebben in plaats van laatjes, en zoveel verschillende docenten.
Remco: Ze wist precies wat ze wou aantrekken: een broek met gaten erin, en een handtas waarin ze haar iPad kwijt kan.

Waar gaat het meeste geld naartoe sinds jullie kinderen hebben?
Remco:
Eten, kleren, contributiegeld en materiaal voor hobby’s, school en spaarplannen. En soms ook wel onverwachte situaties. Zo bleef onze zoon dit jaar zitten, en nu gaat hij nog eens met de klas naar Rome. Dat kost 1000 euro.
Karin: En vorig jaar zat mijn man een tijdje zonder werk. Toen moesten we een tijdlang besparen op leuke dingen zoals etentjes, uitstapjes en vakantie. Het is echt goed om een financiële buffer te hebben.

Jullie hadden het over een spaarplan voor de kinderen. Hoe zit dat?
Remco:
Voor elk kind zetten we vijfhonderd euro per jaar aan de kant in de vorm van een beleggingspolis die we hebben afgesloten bij hun geboorte. Dat is echt bedoeld voor iets bijzonders: een startbudget voor een studie, een auto, een koophuis of een wereldreis. Daarnaast hebben we voor elk kind een normale spaarrekening waar we maandelijks 25 euro op overmaken.

Hebben jullie tips voor kersverse ouders over hoe ze kunnen sparen voor de toekomst van hun kind?
Karin:
Vroeger gebeurde het vaak dat we niets overhielden. We spendeerden te veel geld aan eten. Nu pin ik elke week op vrijdag 200 euro, en daar moeten we het met z’n vijven een hele week van doen.
Remco: Creditcards zijn ook gevaarlijke dingen. Soms schrokken we van de grote rekeningen die we kregen, dus nu gebruiken we die kaart enkel en alleen voor vakanties.

Puck (12), dochter van Frans (45) en Liesbeth (41)

Hoi Puck! Je gaat zo voor het eerst naar de brugklas. Vind je het spannend?
Puck:
Ja, ik maakte deze vakantie met kenningsmakingsdag een paar vriendinnetjes, maar verder ken ik helemaal niemand. De engste gedachte is dat ik bij de lunch niemand heb om bij te zitten.

Waar kijk je het meest naar uit?
Puck:
Dat het heel anders gaat zijn dan de lagere school. Hier zit ik klein en fijn in mijn eigen dorp waar iedereen elkaar kent, en straks ga ik naar een school in de grote stad. Het is ook spannend dat ik 45 minuten moet fietsen. Ik hoop dat ik de weg goed onthoud; ik wil niet dat mama me afzet.

Frans en Liesbeth, wat voor kosten maken jullie allemaal om Puck zo goed mogelijk te ondersteunen?
Liesbeth:
Het meeste geld gaat naar hobby’s. Puck zit op de toneelles en heeft ook heel lang op de zangles gezeten. Dat is erg prijzig. Omdat haar nieuwe school vier keer zo duur is als haar oude, hebben we dat even stopgezet. Misschien kan ze zich op school voor creatieve hobby’s inschrijven.

Hebben jullie een spaarstrategie voor de toekomst van je dochter?
Frans:
We zetten niet per kind een bedrag aan de kant voor later. Uiteindelijk moeten ze zelf hun kostje gaan verdienen. Natuurlijk hebben we spaargeld, en daarmee gaan we haar ondersteunen als ze gaat studeren.
Liesbeth: We leren Puck nu al om te sparen, en dat doet ze ook. Ze heeft al vierhonderd euro op haar spaarrekening staan van geld van verjaardagen, feestdagen en oppassen.

Kom je soms ook voor onverwachte kosten te staan?
Liesbeth:
Puck wilde met een vriendinnetje naar Buitenkunst, een soort theaterkamp van 240 euro voor een week. We moesten goed overleggen: kunnen we dit betalen? Uiteindelijk hebben we het gedaan, maar dan hebben we een weekendje weg laten vallen om hier financieel voor te compenseren.

Wat voor spaartips kunnen jullie jonge ouders geven om hun kind van een mooie toekomst te voorzien?
Frans:
Je moet vooral letten op vaste kosten: verzekering, ziektekosten, hypotheek, energieleveranciers… Bekijk dat elk jaar één keer, en pluis uit of er voordeligere opties bestaan.

Zipora (12), dochter van Frank (56) en Mania (49)

Hoi Zipora. We staan voor Codarts, je nieuwe school. Wat gaat er nu door je heen?
Zipora:
Ik voel me heel blij, want mijn oude school vond ik helemaal niks. Hier kan ik een nieuwe start maken.

Ben je zenuwachtig?
Zipora:
Nee. Ik ken de school al, want vorig jaar zat ik hier twee keer per week op dansles.
Mania: Het wordt alleszins een goeie start, want het is ook haar verjaardag. Ze gaat trakteren: voor alle meisjes een rubberen armband met een pen erin, en voor de jongens een katapultpen om docenten te plagen.

Waar gaat het meeste geld naartoe sinds jullie kinderen hebben?
Frank:
Hun dans- en muziekopleidingen kosten bakken geld. Vijf tot zes balletlessen per week, waarvan één les 260 euro per jaar kost. En dan heb je nog pakjes, maillootjes, bodywarmers, dansschoenen, reiskosten.
Mania: En Zipora heeft ADHD, waarvoor we heel veel dure, natuurlijke producten kopen.

Wat is jullie spaarstrategie?
Frank:
We werken extra hard. Ik maak vaak overuren, en mijn vrouw - die nu net weer gaat studeren – nam naast haar vorige fulltime baan ook extra klussen aan om bij te verdienen. Voor beide kinderen hebben we een spaarrekening waarnaar we maandelijks geld overmaken. Soms vijftig en soms honderd euro, afhankelijk van onze verdiensten.

Wat voor spaartips kunnen jullie andere ouders geven?
Frank:
Investeer je geld in de kwaliteiten en passies van je kinderen. Dat betaalt zich later dubbel en dik terug.
Mania: We kopen alle kleding van het geld van de kinderbijslag; voor uitstapjes kijken we op veiling.nl; we doen mee aan acties om gratis kaartjes te krijgen; onze reizen boeken we enkel lastminute, zodat ze heel goedkoop zijn.

Of het nu gaat om school, hobby’s of sport, als ouder wil je je kind zoveel mogelijk stimuleren in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Kijk op Nationale-Nederlanden voor meer informatie over onze spaar- en beleggingsproducten.

Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen