Ga direct naar: inhoud

Beleggen voor aanvullen pensioen

05 oktober 2017

Weet u hoeveel u later te besteden heeft? Kunt u rondkomen van uw AOW en uw pensioen? Veel Nederlanders weten niet hoeveel inkomen ze na pensionering hebben. Hoe eerder u weet hoeveel inkomen u nodig heeft, hoe langer u heeft om dat op te bouwen. Zo kunt u zorgen voor voldoende vermogen, zodat u onbezorgd kunt genieten van uw oude dag.

Wat is de hoogte van uw pensioen?

Iedere Nederlander die vanaf zijn 15de in Nederland woont, heeft vanaf de AOW-leeftijd recht op AOW-uitkering van de overheid. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Naast AOW bouwen veel Nederlanders pensioen op bij hun werkgever. Weet u hoeveel pensioen u krijgt vanuit uw werkgever? Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers of pensioenfondsen.

Waarom uw pensioen aanvullen?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw pensioen zou willen aanvullen of zelf op wilt bouwen. Heeft u bijvoorbeeld een aantal jaren niet gewerkt of geen pensioen opgebouwd? Bent u gescheiden? Of wilt u eerder met pensioen? Hierdoor heeft u mogelijk minder te besteden als gepensioneerde en wilt u extra vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Een aantal voorbeelden:

Geen pensioenregeling

Uit onderzoek van Blackrock blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen pensioen opbouwt. Wanneer u geen pensioenregeling heeft, zelf geen pensioen opbouwt en geen alternatieve middelen heeft, zult u moeten rondkomen van uw AOW-uitkering. Vergeleken met uw huidige inkomen kan het zijn dat u met minder moet rondkomen dan u gewend bent.

Pensioengat door missende jaren

Misschien heeft u een aantal jaar geen pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk geen werk had of een baan zonder pensioenregeling. Dit kan leiden tot een pensioengat.

Minder pensioen door scheiding

In veel gevallen heeft een (ex-)partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens een huwelijk is opgebouwd. Dit kan leiden tot een tekort voor één van beiden. Uiteraard kunt u samen andere afspraken maken. Bekijk ook wat er met het partnerpensioen gebeurt. Als het partnerpensioen op risicobasis is, vervalt deze helemaal bij een scheiding. Meer over scheiden en pensioen leest u in het blog ‘Pensioen na scheiding: niet vergeten!’.

Eerder met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen? Dan heeft u geld nodig om de periode tot uw AOW-leeftijd te overbruggen. Bovendien valt uw pensioen lager uit; u stopt tenslotte eerder met opbouwen en ontvangt over langere tijd pensioen.

Pensioen aanvullen door extra vermogen op te bouwen

Als u op tijd begint, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om het pensioentekort aan te vullen. U kunt zelf pensioen opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, een banksparen product of door te beleggen voor uw pensioen.

Beheerd Beleggen voor uw pensioen

Met beleggen kunt u vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Nationale-Nederlanden biedt u Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Meer kans op het behoud van opgebouwd vermogen

Eén van de voordelen van beleggen over een langere periode is dat u een grotere kans heeft om uw doel te bereiken. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt hieraan bij; zodra de doeldatum nadert, wordt er minder risicovol belegd. Hierdoor heeft u een grotere kans om uw opgebouwde vermogen te behouden. U berekent eerst hoeveel u verwacht nodig te hebben; uw doelbedrag. Vervolgens bedenkt u wanneer u over het geld wilt beschikken; de doeldatum. Dit kan de datum zijn waarop u AOW ontvangt, of juist eerder of later.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Beheerd Beleggen?

Lees hier meer over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden.

Start met Beheerd Beleggen

  • Uw beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Open een rekening

Met de hulp van experts kom je verder. Wat is jouw doel?

Ruud is steward bij een luchtvaartmaatschappij. Zijn vrije tijd besteedt hij aan het componeren van klassieke muziek. Met het Metropole Orkest lieten we een grote droom van Ruud uitkomen.

Bekijk het verhaal van Ruud