Ga direct naar: inhoud

Beleggen voor aanvullen pensioen

05 oktober 2017

Weet u hoeveel u later te besteden heeft? Kunt u rondkomen van uw AOW en uw pensioen? Veel Nederlanders weten niet hoeveel inkomen ze na pensionering hebben. Hoe eerder u weet hoeveel inkomen u nodig heeft, hoe langer u heeft om dat op te bouwen. Zo kunt u zorgen voor voldoende vermogen, zodat u onbezorgd kunt genieten van uw oude dag.

Wat is de hoogte van uw pensioen?

Iedere Nederlander die vanaf zijn 15de in Nederland woont, heeft vanaf de AOW-leeftijd recht op AOW-uitkering van de overheid. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Naast AOW bouwen veel Nederlanders pensioen op bij hun werkgever. Weet u hoeveel pensioen u krijgt vanuit uw werkgever? Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers of pensioenfondsen.

Waarom uw pensioen aanvullen?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw pensioen zou willen aanvullen of zelf op wilt bouwen. Heeft u bijvoorbeeld een aantal jaren niet gewerkt of geen pensioen opgebouwd? Bent u gescheiden? Of wilt u eerder met pensioen? Hierdoor heeft u mogelijk minder te besteden als gepensioneerde en wilt u extra vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Een aantal voorbeelden:

Geen pensioenregeling

Uit onderzoek van Blackrock blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen pensioen opbouwt. Wanneer u geen pensioenregeling heeft, zelf geen pensioen opbouwt en geen alternatieve middelen heeft, zult u moeten rondkomen van uw AOW-uitkering. Vergeleken met uw huidige inkomen kan het zijn dat u met minder moet rondkomen dan u gewend bent.

Pensioengat door missende jaren

Misschien heeft u een aantal jaar geen pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk geen werk had of een baan zonder pensioenregeling. Dit kan leiden tot een pensioengat.

Minder pensioen door scheiding

In veel gevallen heeft een (ex-)partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens een huwelijk is opgebouwd. Dit kan leiden tot een tekort voor één van beiden. Uiteraard kunt u samen andere afspraken maken. Bekijk ook wat er met het partnerpensioen gebeurt. Als het partnerpensioen op risicobasis is, vervalt deze helemaal bij een scheiding. Meer over scheiden en pensioen leest u in het blog ‘Pensioen na scheiding: niet vergeten!’.

Eerder met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen? Dan heeft u geld nodig om de periode tot uw AOW-leeftijd te overbruggen. Bovendien valt uw pensioen lager uit; u stopt tenslotte eerder met opbouwen en ontvangt over langere tijd pensioen.

Pensioen aanvullen door extra vermogen op te bouwen

Als u op tijd begint, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om het pensioentekort aan te vullen. U kunt zelf pensioen opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, een banksparen product of door te beleggen voor uw pensioen.

Beheerd Beleggen voor uw pensioen

Met beleggen kunt u vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Nationale-Nederlanden biedt u Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Meer kans op het behoud van opgebouwd vermogen

Eén van de voordelen van beleggen over een langere periode is dat u een grotere kans heeft om uw doel te bereiken. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt hieraan bij; zodra de doeldatum nadert, wordt er minder risicovol belegd. Hierdoor heeft u een grotere kans om uw opgebouwde vermogen te behouden. U berekent eerst hoeveel u verwacht nodig te hebben; uw doelbedrag. Vervolgens bedenkt u wanneer u over het geld wilt beschikken; de doeldatum. Dit kan de datum zijn waarop u AOW ontvangt, of juist eerder of later.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Beheerd Beleggen?

Lees hier meer over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden.

Start met Beheerd Beleggen

  • Uw beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Ontvang nu € 60,-* cadeau

Start nu met Beheerd Beleggen en je ontvangt tijdelijk € 60,-* cadeau.

* Lees de actievoorwaarden

Lees meer over Beheerd Beleggen