Ga direct naar inhoud

Transgenderzorg

Ben je geboren als man, maar voel je je een vrouw? Of andersom? Dan kun je in transitie gaan om helemaal of voor een deel van geslacht te veranderen. Dat is een heel persoonlijk proces, dat voor iedereen anders loopt. De één slikt alleen hormonen, de ander wil ook operaties. We begrijpen dat het fijn is om te weten hoe transgenderzorg bij Nationale-Nederlanden geregeld is. Daarom vertellen we graag waar je rekening mee moet houden en welke behandelingen je vergoed kunt krijgen.

Transgenderzorg: welke vergoedingen zijn er?

Voor je start met jouw transitie, heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Met deze verwijzing kun je naar een genderteam om verdere stappen te zetten. Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team kijkt of jij kunt starten, helpt je in het proces en bespreekt welk traject het beste bij je past.

Algemene vergoedingen

Dit zijn vergoedingen die gelden voor beide transities. Van man naar vrouw of andersom. Denk aan vergoedingen psychologische hulp en hormoonmedicatie.

Bekijk de algemene vergoedingen

Vergoedingen voor transgendervrouwen (transvrouwen)

Bij de transitie van man naar vrouw kun je denken aan vergoedingen voor logopedie tot een borstprothese.

Bekijk vergoedingen voor transvrouwen

Vergoedingen voor transgendermannen (transmannen)

Bij de transitie van vrouw naar man kun je denken aan het invriezen van eicellen tot een geslachtsbevestigende operatie.

Bekijk vergoedingen voor transmannen

Veelgestelde vragen over transgenderzorg

Wat houdt een transitie precies in?

Een transitie is voor iedereen anders. Het proces verschilt per persoon en is dus nooit helemaal hetzelfde. Ga voor persoonlijk advies naar jouw (huis)arts of een expert van het genderteam. Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team kijkt of jij kunt starten en staat je bij tijdens het proces. Wil je meer weten? Check de websites van Transgender Netwerk Nederland of Transvisie.

Hoe start je een transitie?

Ga altijd eerst naar de huisarts. Die geeft je een verwijsbrief voor een genderteam. Je kiest zelf het genderteam. Check via de pagina Algemene vergoedingen welke genderteams door Nationale-Nederlanden gecontracteerd zijn.

Mijn kind is transgender. Hoe kan ik helpen?

Een luisterend oor helpt enorm. Wij ondersteunen je graag bij het vinden van de juiste weg voor je kind. Ga eerst eens samen langs de huisarts. Met een verwijzing van een (huis)arts kun je met een deel van de transitie starten.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact