Ga direct naar inhoud

Een ‘bedrag ineens’ opnemen: waar moet je op letten?

Wat zou jij doen met 10% van je pensioen? Waarschijnlijk kun je vanaf 1 januari 2025 kiezen voor een bedrag ineens. Dat betekent dat je een deel van je pensioen in één keer opneemt als je met pensioen gaat. Dit bedrag kun je gebruiken voor wat je maar wilt. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als je kiest voor een bedrag ineens.

“Met 10% van mijn pensioen zou ik eerst een deel van mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen. Als ik nog geld overheb, gebruik ik dat om het land door te reizen en tentoonstellingen te bezoeken. Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar enorm gemist!”

– Annelies (62), ambtenaar

Bedrag ineens: de basisregels

Ga jij binnenkort met pensioen? En lijkt een bedrag ineens je wel wat? Dan zijn dit de basisregels:

  • Je mag maximaal 10% van je pensioen in één keer opnemen.
  • Je kunt ook een kleiner deel opnemen. Bijvoorbeeld 5%.
  • De optie bestaat alleen voor je eigen ouderdomspensioen. Je partner of kinderen kunnen dus geen bedrag ineens opnemen als jij onverwacht overlijdt.
  • Je mag het bedrag ineens overal aan besteden.
  • Na afkoop van 10% moet je pensioen meer zijn dan € 592,51 bruto per jaar (bedrag voor 2024).
  • Je kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor hoog-laag. Hoog-laag betekent dat je de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere.
  • De wet over het bedrag ineens is nog niet definitief. Maar het kan zijn dat een bedrag ineens straks gevolgen heeft voor het partnerpensioen als je overlijdt. In bepaalde gevallen kan dat dan lager worden door het bedrag ineens. Als dat zo is, moet je partner ermee instemmen dat jij een bedrag ineens wil opnemen.

Het voordeel van een bedrag ineens

Door de keuze voor een bedrag ineens heb je als werknemer meer flexibiliteit. Je kunt je pensioen namelijk beter afstemmen op je persoonlijke situatie. En op je toekomstwensen. Wil je bijvoorbeeld een extra aflossing doen op je hypotheek? Eindelijk die verre reis maken? Of je (klein)kinderen een bedrag schenken? Dat kan allemaal.

Wat je moet weten als je een bedrag ineens laat uitkeren:

  • Je maandelijkse pensioen gaat omlaag. Dus als je op je pensioendatum kiest voor nu, heeft dat gevolgen voor straks. Kijk daarom goed of je voor de rest van je leven genoeg pensioen overhoudt nadat je een bedrag ineens opneemt. Tip: bij je pensioenuitvoerder check je wat er met je pensioenuitkering gebeurt als je voor een bedrag ineens kiest. En hoe hoog het bedrag is dat je dan ineens krijgt. Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? En ga je op of na 1 juli 2024 met pensioen? Dan kun je maximaal zes maanden van tevoren checken wat een bedrag ineens betekent voor jouw pensioenuitkering. Dat doe je via je persoonlijke pensioenpagina.
  • Je gaat mogelijk meer belasting betalen. Door het bedrag ineens kan je inkomen namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.
  • Het bedrag ineens wordt uitgekeerd op je daadwerkelijke pensioendatum. Ga je met pensioen in de maand waarin je AOW ingaat, of op de eerste dag van de maand direct nadat je AOW ingaat? Dan kun je betaling van dat bedrag mogelijk uitstellen tot januari van het volgende jaar. Het voordeel hiervan? Ná je AOW-datum betaal je minder belasting.
  • Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan het zijn dat je die tijdelijk niet meer krijgt. Want je inkomen wordt gedurende één jaar wat hoger door het bedrag ineens.

Is zo’n bedrag ineens ook wel wat voor jou? Denk dan op tijd na over deze keuze, zodat je goed voorbereid bent. Zo kun je het geld zonder zorgen uitgeven aan jouw toekomstwensen!

Meer weten over de nieuwe pensioenregels?

Wil je meer weten over bedrag ineens? Of wil je weten of jij deze nieuwe keuze krijgt als je binnenkort met pensioen gaat? Je leest er meer over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

Wil je meer weten over de gevolgen van de nieuwe pensioenregels? Lees dan onze artikelen uit de serie Mijn nieuwe pensioen. We vertellen waar je op moet letten als je binnenkort met pensioen gaat. Of als je van baan verandert.



Advies nodig?

Wil je weten of je je pensioen écht goed geregeld hebt? Maak een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Vind een onafhankelijk adviseur


Wil je meer weten?