Ga direct naar inhoud

8 gouden zontips om je kind optimaal te beschermen

De zonkracht neemt weer toe! Heb je (bonus)kinderen? Dan is het extra belangrijk je eens te verdiepen in veilig zonnen. Waarom is de kinderhuid eigenlijk zo kwetsbaar? En wat kun je doen?

Waarom de kinderhuid extra gevoelig is voor zon

De huid van een kind is veel dunner dan die van een volwassene en de celdeling gaat sneller. Daardoor krijgt een verbrande huid amper de tijd om te herstellen. En dat betekent snel littekens, die een kind een leven lang met zich meedraagt. Hoe meer huidschade een kind oploopt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Met déze tips is jouw kind klaar voor de zomer:

#1. Smeer dik, met een hoge factor en minstens elke twee uur

Volgens Satish Lubeek, dermatoloog bij het Radboudumc, smeren de meeste mensen te dun, waardoor de zonbescherming afneemt. Om de beschermingsfactor te halen moet je echt dik smeren. Onthoud deze theelepeltheorie als ezelsbruggetje. Je hebt 7 grote theelepels nodig per sessie: 1 voor het gezicht en de hals, 2 theelepels voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug en 2 voor benen en voeten. En vergeet vooral de oren en lippen niet. KWF Kankerbestrijding adviseert altijd een hoge SPF te gebruiken voor kinderen, 30 of 50. Kinderen onder de 1 jaar moeten helemaal uit de zon blijven. Is je kind in het water geweest? Dan smeer je opnieuw. En vergeet niet: smeer niet alleen tijdens die stranddag, maar ook tijdens speeltuindates en fietstochten. Kortom, maak er een gewoonte van als jullie naar buiten gaan. Ook als het bewolkt is. En herhaal, herhaal, herhaal. Elke twee uur.

#2. Kies liever voor een crème, dan een spray

Dik insmeren is dus de basis. En dat is veel makkelijker met een crème, dan met een spray. Sprays zijn makkelijker, maar de kans is kleiner dat je met een spray voldoende bent ingesmeerd. Voor optimale bescherming grijp je liever naar een zonnebrandcrème. Daarbij, vertelt Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: ‘Zonnebrand bestaat uit nanodeeltjes en die wil je liever niet inademen. Dat risico loop je wel met een spray.’

#3. Kies een zonnebrand zonder parfum

Een kinderhuid is dun en daardoor extra kwetsbaar. Niet alleen voor de zon, maar ook voor irritaties. Kies daarom een zonnebrand met zo min mogelijk parfum. En zijn zonnebrandcrèmes die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Vaak bevatten die ook minder irriterende stoffen. De prijs van een zonnebrandproduct is in ieder geval niet bepalend voor de kwaliteit. Zo blijkt uit de laatste informatie van KWF Kankerbestrijding. Een goedkope fles is net zo goed als een dure. De SPF betekent wereldwijd hetzelfde. Er zit wel verschil in de extra’s: denk aan de geur, verpakking, smeerbaarheid of toegevoegde stoffen. Check vooral hoe de huid van je kind op de zonnebrand reageert.

#4. Ga uit de zon tijdens piekmomenten

Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht op zijn hoogst. Houd je kind op die momenten uit de zon. In de zomermaanden is de zonkracht in Nederland tussen de 4 en 7. Bij zonkracht 7 verbrandt de huid heel snel: al na 10 minuten.

#5. Draag UV-werende kleding 

UV-werende kleding is kleding die geen uv-straling doorlaat. Het beschermt net zo goed als zonnebrand factor 50, blijkt uit research van De Volkskrant. Ook als het nat wordt. In tegenstelling tot gewone kleding, die vaak nog wel uv-straling doorlaat. Een wit T-shirt staat voor ongeveer factor 15 en beschermt dus een stuk minder goed. Er zijn trouwens ook UV-werende parasols, terrasdoeken en petjes te koop. Extra handig voor kinderen - én ouders - die niet zo gek zijn op insmeren.

#6. Kies voor uv-kleding met UPF30 of hoger

Let op: er is veel verschil tussen UV-kleding. Kies voor UV-kleding met een label van UPF30 of hoger. Een label moet voldoen aan strenge Europese eisen. Wordt er geen filter genoemd? Dan is het geen UV-kleding. Was je UV-kleding met de hand om de filter uv-filter zo lang mogelijk goed te houden. Net als bij zonnebrand zegt ook de prijs van UV-kleding niets over de kwaliteit. En vergeet de zonnebril niet: ook kinderogen zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.

#7. Geef het goede voorbeeld

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: laat zien hoe het hoort. Smeer je goed en regelmatig in en blijf uit de zon tijdens de piekuren. Kinderen zijn na-apers. Grote kans dat ze jouw zonritueel kopiëren.

#8. Download de SkinVision app

Tip! Download nu de SkinVision-app. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan zit de app standaard in jouw pakket. Via de app check je verdachte huidplekjes en raadpleeg de UV-index als je nieuwsgierig bent naar de zonkracht op jouw bestemming.


Ook interessant voor jou:

Feit of fabel: wist jij dit al over zonnen?

De zon kan slecht zijn voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je veilig kunt zonnen? Heb jij de laatste info over zonnen paraat? Test snel je kennis!

Ik weet alles over veilig zonnen

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Jeukende huid, duizeligheid of zelfs shock. Een allergische reactie door een insect is soms gevaarlijk. Wat zijn alle symptomen? En heb je medicatie nodig? Dit moet je weten over allergische reacties.

Dit moet je doen

Festival gepland? 9 tips voor een fitte festivalzomer

Of je nou naar Best Kept Secret, Pinkpop, Awakenings, Kwaku of Milkshake gaat komende maanden: met deze tips houd je het hoofd koel tijdens warme festivaldagen.

Kom maar op met die fitte festivalzomer