Ga direct naar inhoud

Je huis verduurzamen: hoe betaal je de kosten?

Of je nu de isolatie van je huis wil verbeteren, zonnepanelen op je dak wil plaatsen of overgaat op een aardgasvrije oplossing zoals een warmtepomp; je zal de portemonnee moeten trekken. Maar, op de langere termijn kunnen deze investeringen je juist geld opleveren! Wij hebben de kosten van het verduurzamen van je huis al voor je op een rij gezet. De vraag blijft natuurlijk: hoe ga je dat betalen?

Twee mannen plaatsen zonnepanelen op een schuin dak.

Lenen

Het verduurzamen van je huis kun je op verschillende manieren financieren. Als je niet direct het benodigde geld beschikbaar hebt, kun je misschien extra lenen binnen je hypotheek. Je betaalt dan elke maand meer rente en aflossing. Het voordeel is dat je de aanpassingen aan je huis meteen kunt doorvoeren. Door de besparing die dat oplevert op je energielasten blijven de kosten te overzien.

Een andere optie is de duurzaamheidslening die sommige gemeenten in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten aanbieden voor duurzame verbeteringen in huis. Het voordeel van de duurzaamheidslening is dat de rente lager ligt dan bij andere persoonlijke leningen en dat je hierbij geen afsluitkosten hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat je eigenaar moet zijn van het huis waarin je woont. De lening is dus niet beschikbaar voor huurders.

Subsidies

Ook stimuleert de overheid duurzame wooninitiatieven door middel van subsidies. Bijvoorbeeld voor energiezuinige verbouwingen of oplossingen voor aardgasvrije verwarming. Op Energiesubsidiewijzer kun je controleren welke subsidies jouw gemeente verstrekt.

Waarom zou je de zekerheid van het niet halen van je doelen met sparen niet vervangen door de onzekerheid dat je ze misschien wel haalt met behulp van beleggen?


Sparen

Als jij je huis niet per se direct wilt verduurzamen – en de aanpassingen liever op een later moment met je eigen geld wilt betalen – kun je bijvoorbeeld beginnen met sparen. “Het voordeel van sparen is dat je geen geld hoeft te lenen. Het nadeel is wel dat de rente op het moment erg laag, en soms zelfs negatief, is. Het kan dus langer duren voordat je het bedrag voor het verduurzamen van je huis bij elkaar hebt gespaard.”

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Beleggen

Een andere manier om met eigen geld de verduurzaming van je huis te betalen is door vermogen op te bouwen met beleggen. Realiseer je daarbij altijd dat beleggen voor de langere termijn is. Daarnaast brengt beleggen kosten en risico’s met zich mee. Ook bestaat de mogelijkheid dat jij je geïnvesteerde geld verliest. Aan de andere kant is de kans op een hoger rendement ook aanwezig. “Mensen hebben het vaak over risico’s als het gaat over beleggen. Dan zeg ik altijd: waarom zou je de zekerheid van het niet halen van je doelen middels sparen niet vervangen door de onzekerheid dat je ze misschien wel haalt met behulp van beleggen?”

Beleggen of sparen?

Of je nu beter kunt beleggen of sparen is dus heel erg afhankelijk van je eigen inkomens-, woon- en leefsituatie. Als je gaat beleggen, zorg er dan óók voor dat je een spaarbuffer achter de hand hebt om financiële tegenslagen op te vangen. NIBUD heeft een handige Bufferberekenaar om te berekenen hoe groot de buffer in jouw situatie moet zijn.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?