Ga direct naar inhoud

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor het nabestaandenpensioen?

Je gaat er niet van uit, maar het kan gebeuren. Je overlijdt voor je pensioendatum. Dat heeft financiële gevolgen voor je nabestaanden. De regels voor het pensioen zijn op 1 juli 2023 veranderd. Welke invloed heeft dat op het nabestaandenpensioen? We zetten een aantal belangrijke veranderingen op een rij.

"Mijn vader overleed op mijn negentiende. Mijn moeder was toen al overleden. Dat ik een wezenpensioen kreeg, was een cadeau in een zware tijd. Dankzij deze maandelijkse uitkering voelde ik geen financiële druk om te werken. En kon ik ondanks alles genieten van mijn studentenleven."

Anjet (44), project- en accountmanager

Bouw jij pensioen op via je werkgever? Dan doe je dat vaak niet alleen voor jezelf. Maar ook voor je nabestaanden, in het geval dat jij overlijdt. Het nabestaandenpensioen bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het partnerpensioen als je overlijdt vóór je pensioendatum.
  2. Het partnerpensioen als je overlijdt na je pensioendatum.
  3. Het wezenpensioen als je overlijdt vóór pensioendatum.

Hoe je nabestaandenpensioen precies is geregeld, hangt af van de afspraken met je werkgever. Of van je cao. Je vindt dit terug in je pensioenregeling.

Tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2028 worden de nieuwe pensioenregels ingevoerd. Hierdoor worden de verschillen tussen pensioenregelingen kleiner als het gaat om het partner- en wezenpensioen. Dit heeft vooral gevolgen voor je nabestaanden als je overlijdt vóór je pensioendatum.

Let op: de regels voor het nieuwe partnerpensioen gelden op het moment dat je pensioenregeling is aangepast aan de nieuwe regels. Dit gebeurt uiterlijk 1 januari 2028. Je ontvangt hiervan een bericht van je pensioenuitvoerder.

Kinderen krijgen een wezenpensioen tot 25 jaar

Nu verschilt het per pensioenregeling tot welke leeftijd je kinderen een wezenpensioen krijgen als jij overlijdt. De voorwaarden en leeftijdsgrenzen variëren, van 18 tot 30 jaar. Met de nieuwe pensioenregels krijgen kinderen standaard een wezenpensioen tot hun 25e.

Hoogte nabestaandenpensioen: maakt niet uit hoe lang je deelneemt

Het nabestaandenpensioen als je overlijdt voor je pensioendatum wordt straks voor iedereen op risicobasis. Voor sommige werknemers is dat nu al zo. Maar straks geldt dit dus voor álle werknemers. Wat dat betekent? Je nabestaanden zijn verzekerd van een uitkering zolang jij meedoet met een pensioenregeling. Hoelang je deelneemt, maakt voor de hoogte van de uitkering niet uit.

Goed om te weten: volgens de nieuwe pensioenregels is het partnerpensioen maximaal 50% van het jaarsalaris waarover je pensioen opbouwt. Het wezenpensioen is maximaal 20% van dat jaarsalaris. In jouw pensioenregeling kan een lager percentage zijn afgesproken.

Tot de nieuwe pensioenregels ingaan, kan het zijn dat het nabestaandenpensioen voor jouw nabestaanden op opbouwbasis is. Je bouwt dan ieder jaar dat je deelneemt aan je pensioenregeling een stukje uitkering op voor je nabestaanden als jij overlijdt.

Hoe hoog die nabestaandenuitkering is? Dat hangt onder andere af van het aantal jaar dat je hebt meegedaan met de pensioenregeling. En van het aantal jaren tot je pensioendatum op het moment dat je overlijdt.

Hoeveel geld je nabestaanden ontvangen als jij overlijdt, kun je checken bij je pensioenuitvoerder. En via mijnpensioenoverzicht.nl.

Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? Bekijk dan hoe het nabestaandenpensioen voor jouw nabestaanden is geregeld door in te loggen op mijn.nn (knop rechtsboven in dit scherm).

Geen pensioenregeling? Geen recht op nabestaandenpensioen

‘Op risicobasis’ betekent ook dat er alleen recht is op nabestaandenpensioen zolang je deelneemt aan een pensioenregeling. Overlijd je voor je pensioendatum? Maar doe je op dat moment niet mee met een pensioenregeling? Bijvoorbeeld omdat je uit dienst bent gegaan? Dan hebben je partner en kinderen geen recht op een nabestaandenpensioen.

Onder de nieuwe regels zijn hier voor het partnerpensioen twee uitzonderingen op. Deze gaan waarschijnlijk ook gelden voor het wezenpensioen:

  • Overlijd je terwijl je pas minder dan drie maanden uit dienst bent? Dan heeft je partner recht op hetzelfde partnerpensioen als toen je nog in dienst was.
  • Overlijd je terwijl je een WW-uitkering krijgt, direct na je deelname aan de pensioenregeling? Dan heeft je partner recht op hetzelfde partnerpensioen als toen je nog in dienst was. Bij deeltijd-WW wordt de hoogte van het partnerpensioen aangepast op basis van het percentage WW dat je ontvangt.
"Je nabestaanden zijn verzekerd zolang jij meedoet met een pensioenregeling."

Toch een partnerpensioen regelen

Wil jij zorgen dat je partner altijd een partnerpensioen krijgt? Ook als je overlijdt voor je pensioendatum terwijl je niet meedoet met een pensioenregeling? Dan heb je sinds 1 juli 2023 onder andere deze mogelijkheden:

1. Partnerpensioen laten doorgaan

Je hebt een pensioenregeling volgens de nieuwe regels, en je gaat uit dienst. Je kunt dan het partnerpensioen van je pensioenregeling vrijwillig laten doorgaan. Deze mogelijkheid is nieuw. Er wordt dan een deel van je eigen pensioen geruild voor partnerpensioen. Je eigen pensioen wordt hierdoor wel lager. Deze mogelijkheid geldt niet voor het wezenpensioen.

Let op! Ga je uit dienst en heb je niet meteen een nieuwe baan? Dan loopt het recht op partnerpensioen drie maanden door. Je kunt deze keuze dan ná die drie maanden maken. Krijg je nadat je uit dienst bent meteen een WW-uitkering? Dan kun je deze keuze maken als je WW-uitkering afloopt.

2. Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af. Die staat los van je pensioenregeling. En hiervoor betaal je zelf de premie. Je bepaalt zelf wie de uitkering krijgt: je partner, je kinderen of bijvoorbeeld je zakenpartner. Dit is ook nu al mogelijk.

Meer weten over de gevolgen van de nieuwe pensioenregels? Lees dan onze andere artikelen uit de serie Mijn nieuwe pensioen. Bijvoorbeeld waar je op moet letten als je binnenkort met pensioen gaat. Of als je eerder met pensioen wil.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Snel zien hoeveel AOW, werknemerspensioen en eventueel nabestaanden- of partnerpensioen je hebt opgebouwd?
Log in op mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD voor meer inzicht in je pensioen.


Wil je meer weten?