31
maart
2021
|
06:45
Europe/Amsterdam

Starters stellen bezoek aan hypotheekadviseur uit

Samenvatting

Ruim drie kwart van de starters denkt voldoende eigen geld gespaard te hebben om een eigen woning te kunnen kopen. Toch is zo’n 40% nog niet in gesprek geweest met een hypotheekadviseur.

Nationale-Nederlanden ziet veel starters sparen voor eerste woning

Ruim drie kwart van de starters denkt voldoende eigen geld gespaard te hebben om een eigen woning te kunnen kopen. Toch is zo’n 40% nog niet in gesprek geweest met een hypotheekadviseur. Dat blijkt uit de Startersquiz van Nationale-Nederlanden die sinds januari door ruim 1.000 starters is ingevuld.

‘We zien dit jaar een toenemende interesse van starters op de woningmarkt. Dat komt met name omdat kopers tot 35 jaar sinds januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Toch is het belangrijk om je goed te laten adviseren over je financiële mogelijkheden als je voor de eerste keer een huis wilt kopen’, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank. Vanaf morgen 1 april wordt de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar beperkt. Deze geldt dan alleen nog voor woningen tot maximaal 400.000 euro.

Sparen voor koopwoning

Uit de Startersquiz blijkt dat veel starters zich verdiept hebben in wat er komt kijken bij het kopen van een huis. Zo begrijpt een overgrote meerderheid van de starters (84%) dat je naast een hypotheek ook te maken krijgt met andere woonlasten. En een nog iets groter deel (88%) weet ook dat een studieschuld gevolgen heeft voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Verder blijkt dat ruim drie kwart van de starters een bedrag heeft gespaard om een eigen woning te kunnen kopen. Opvallend daarbij is dat dat niet alleen geldt voor starters boven de 25 jaar, maar óók voor de jongere starters. Het sparen voor een koopwoning lijkt op steeds jongere leeftijd te beginnen. Hoeveel spaargeld nodig is voor het kopen van een woning is afhankelijk van verschillende factoren. Met de Kosten Koper tool op nn.nl is dat te berekenen. 
 

Koopplannen in de ijskast

Ondanks alle voorbereidingen heeft vier op de tien starters nog geen afspraak gehad bij een adviseur voor persoonlijk financieel advies. Mauritsz: ‘De verlaagde overdrachtsbelasting heeft gezorgd voor meer interesse vanuit starters. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt en blijven de huizenprijzen stijgen. Het lijkt er nu op dat een deel van de starters ervoor heeft gekozen om hun koopplannen voorlopig in de ijskast te zetten. Begrijpelijk, maar het is belangrijk om goed te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Maak die afspraak met een adviseur, zodat je gelijk kunt toeslaan als de kans zich voordoet.’ 
 

Klaar om te kopen

De Startersquiz bestaat uit tien stellingen waarmee de kennis en voorbereiding van starters op de woningmarkt getest wordt. Ruim de helft van alle starters (57%) die de stellingen beantwoord heeft, blijkt er klaar voor te zijn om een eerste huis te kopen. 39% weet ongeveer wat er bij komt kijken, maar heeft nog onvoldoende zicht op de persoonlijke mogelijkheden. En 4% van de starters is zich nog helemaal niet bewust van de voor- en nadelen van een eigen huis. 

Voor een persoonlijk advies over het afsluiten van een eerste hypotheek verwijst Nationale-Nederlanden altijd door naar een hypotheekadviseur. Meer informatie is te vinden op nn.nl
 


Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 20 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).