21
november
2018
|
07:51
Europe/Amsterdam

Wonen in grote steden niet populair

Samenvatting

Woningbezitters en huurders voelen er weinig voor om op zoek te gaan naar een woning in één van de grote steden in de Randstad.

Woningbezitters en huurders voelen er weinig voor om op zoek te gaan naar een woning in één van de grote steden in de Randstad. Slechts 10% van hen heeft de voorkeur om in een stad als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht te wonen. De populariteit van de dorpen is duidelijk zichtbaar (28%), op de voet gevolgd door kleine en middelgrote steden (24% en 23%). Volgens Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden, is ‘het aanbod van huur- en koopwoningen in de grote steden zeer beperkt, en wat er te koop staat is voor veel woningzoekenden moeilijk te betalen. Dat mensen uitwijken naar kleinere gemeenten is een logisch gevolg.’

De regionale woonvoorkeur blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden over de woontevredenheid van de Nederlander, dat in oktober is uitgevoerd door DirectResearch. Opvallend is dat woningbezitters en huurders het alleen met elkaar eens zijn voor wat betreft hun voorkeur voor kleinere gemeenten. Ten aanzien van de tevredenheid over de huidige woonsituatie zijn er wel verschillen. Zo is het percentage huurders dat zeer tevreden is over zijn woonomstandigheden slechts 44% terwijl dit bij de huizenbezitters 69% is. Tegelijkertijd besteden huurders een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan huizenbezitters. Ruim de helft van de huurders (55%) geeft meer dan 30% van hun netto-inkomen uit aan woonlasten, bij huizenbezitters is dit een kwart (24%).

Kopen lastig voor huurders

Door de overspannen woningmarkt is het kopen van een huis momenteel een uitdaging. Vooral huurders zitten klem als het gaat om het zetten van ‘de volgende stap’ in hun woon-carrière. Maar liefst 62% van de huurders heeft weinig vertrouwen in het vinden van een geschikte koopwoning. Een koophuis is voor velen van hen onbereikbaar door te hoge vraagprijzen (volgens 73% van de huurders) en door onvoldoende geschikt aanbod (volgens 53% van de huurders).

Behoefte aan hypotheek op maat

Naast de hoge vraagprijzen en het beperkte woningaanbod is het verkrijgen van een hypotheek een ander struikelblok voor huurders. Slechts 19% van de huurders die graag willen kopen, denkt voldoende hypotheek te kunnen krijgen. Onder huizenbezitters ligt dit aandeel veel hoger (53%). Zij denken naast hun hypotheek ook overwaarde in te kunnen zetten voor de financiering van hun volgende koophuis. Meer dan de helft van de Nederlanders (6 op de 10) vindt dan ook dat er meer maatwerk op het gebied van hypotheken moet komen, waarbij rekening wordt gehouden met iemands specifieke situatie. ’Een hypotheek moet toegespitst zijn op de persoon, het is niet one-size-fits-all’, aldus een respondent. Nationale-Nederlanden herkent deze behoefte. ‘We zien steeds vaker mensen zonder een vast arbeidscontract, met een flexibel inkomen, maar ook expats die in Nederland een huis willen kopen. Ook zijn er meer verschillen in woonwensen, zoals ouderen die kleiner willen wonen of juist hun bestaande woning toekomstbestendig willen maken‘, aldus Monique Sueters. ‘Het is belangrijk dat hier aandacht voor is.’

Drie tips voor huurders op huizenjacht

Als huurder kan het lastig zijn op de woningmarkt. Deze drie tips kunnen behulpzaam zijn: 
 

Tip 1: Zoek een huis buiten de grote stad

Niet de hoofdprijs betalen en toch mooi wonen? Kijk eens naar dorpen en kleinere steden in de omgeving. Hier zijn misschien wel mooie parels te vinden. 
 

Tip 2: Stel een realistisch wensenlijstje op

Niet zoeken naar iets dat niet bestaat. Stel een wensenlijstje op met daarin absolute dealbreakers en doorslaggevende factoren. En houdt het realistisch. 
 

Tip 3: Alternatieve financiering

Natuurlijk zal de hypotheek een grote rol spelen bij de aankoop van de nieuwe woning. Maar bekijk ook de mogelijkheden van (deels) alternatieve financiering, bijvoorbeeld via een schenking of een lening van ouders.

 

Over het onderzoek

In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan naar de woontevredenheid van Nederlanders. Aan het onderzoek hebben 1014 deelnemers meegedaan. Het onderzoek is in oktober 2018 uitgevoerd.


 

In de bijgevoegde infographic zijn de resultaten gevisualiseerd en deze is vrij te gebruiken. 
Meer informatie: www.nn.nl/woontevredenheid
 


 

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met:

Laura Boogers 
Telefoon: +31 6 51 25 80 20, 
Email: hello@togettheremedia.nl


Voor meer informatie over Nationale-Nederlanden kunt u contact opnemen met:

Bas Kuik
Telefoon: +31 (0)6 20 89 39 66 
Email: bas.kuik@nn.nl


Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten onze medewerkers zich in om de financiële toekomst van klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is al sinds de negentiende eeuw actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen, beleggingen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener met een beursnotering aan Euronext Amsterdam (NN).