Van pensioen naar crypto
Ineens een bedrag opnemen op je pensioendatum? Slechts 12% van de nu gepensioneerden had deze keuze achteraf gezien willen hebben. Jongeren willen dat juist wél.
Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer
Ineens een bedrag opnemen op je pensioendatum? Slechts 12% van de nu gepensioneerden had deze keuze achteraf gezien willen hebben. Jongeren willen dat juist wél. Zij steken hun pensioengeld het liefst meteen in cryptomunten. Dit blijkt uit de tweede meting van de Bedrag Ineens Barometer* van Nationale-Nederlanden.
Het bedrag ineens betekent dat werknemers aan het begin van hun pensioen maximaal 10% van hun totale ouderdomspensioen in één keer laten uitkeren. Ze bepalen zelf waar ze het geld aan besteden. Wel wordt hun maandelijkse uitkering dan lager. Deze regeling maakt onderdeel uit van het pensioenakkoord dat naar verwachting op 1 januari 2023 van kracht wordt.
De kennis van – en interesse in – bedrag ineens is nauwelijks veranderd sinds de eerste meting begin vorig jaar. Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen Nationale-Nederlanden: “Op zich is dit logisch, omdat beide Kamers de voorgenomen wetgeving nog moeten bespreken met minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. We hopen dat dit snel gebeurt, zodat we als sector deelnemers kunnen vertellen wat de invoering van het pensioenakkoord voor hen persoonlijk betekent.“
Minder dromen, meer zekerheid
Uit de tweede meting blijkt dat slechts 12% van de gepensioneerden op de pensioendatum interesse zou hebben gehad in het bedrag ineens. Bij (jongere) werknemers heeft nu maar liefst bijna drie kwart interesse, als ze de mogelijke bestedingsdoelen hebben gezien. Zij zouden het liefste gaan reizen, een deel van de hypotheek aflossen of eerder stoppen met werken. Gepensioneerden hebben minder dromen en zoeken vooral zekerheid. Ruim de helft geeft aan het geld achter de hand te houden.
Bedrag ineens omzetten in cryptovaluta
Een aanzienlijke groep deelnemers zou bedrag ineens gebruiken om te beleggen. De meesten van hen zouden het geld beleggen in aandelen en/of obligaties. Een kwart hiervan, vooral jongere werknemers (onder de 40), zou zelfs investeren in cryptovaluta. Twee derde van deze doelgroep verwacht door zelf te beleggen een beter rendement te behalen dan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. 14% is hier zelfs zeker van. Visser-Brons: “Goed om te zien dat jongeren meer interesse tonen in bedrag ineens. Het is wel de vraag of het altijd verstandig is om het in risicovolle producten te stoppen. Wij helpen deelnemers er graag bij om de juiste keuze te laten maken. En daarbij is het goed om hierbij professioneel advies in te winnen.
Graag gesprek met adviseur
Bijna 40% van de werknemers is het eens met Visser-Brons en heeft behoefte aan individuele ondersteuning van een onafhankelijke adviseur. Ruim 80% van de werknemers denkt alleen een goede keuze te kunnen maken voor bedrag ineens als ze kunnen berekenen hoeveel geld ze precies krijgen. En hoeveel hun maandelijkse uitkering dan daalt.
* Over de Bedrag Ineens Barometer
De Bedrag Ineens Barometer is een doorlopend onderzoek naar kennis over en interesse in ‘bedrag ineens’ onder werknemers. Het eerste onderzoek is begin 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden. De tweede meting is in het najaar van 2021 gedaan. Aan de tweede editie deed een nieuwe groep van 1.465 Nederlanders mee, die representatief is voor ‘werkend Nederland’. Hiermee bedoelen we mensen (21-67 jaar) die nu in loondienst zijn, minimaal 16 uur per week werken en pensioen opbouwen via hun werkgever. Daarnaast hebben 369 extra gepensioneerden meegedaan, voor extra inzicht in deze doelgroep.
Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 19 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).