Research Centre for Longevity Risk onderzoekt impact veranderende levensverwachting
Nationale-Nederlanden en de Amsterdam School of Economics van de Universiteit van Amsterdam (UvA) openen samen een nieuw onafhankelijk onderzoekscentrum: het Research Centre for Longevity Risk.
Nationale-Nederlanden en de Amsterdam School of Economics van de Universiteit van Amsterdam (UvA) openen samen een nieuw onafhankelijk onderzoekscentrum: het Research Centre for Longevity Risk. Wetenschappers van de UvA bestuderen in het centrum de ontwikkelingen in overlevingskansen en levensverwachtingen, en hoe die door allerlei factoren kunnen worden beïnvloed.
Wereldwijd is de levensverwachting gemiddeld gestegen in de laatste decennia. Maar de snelheid waarmee de levensverwachting kan veranderen is onzeker, bijvoorbeeld als gevolg van plotselinge hogere sterfte door een pandemie. Deze onzekerheid brengt uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld voor de betaalbaarheid van pensioenvoorzieningen of voor de benodigde capaciteit van het zorgstelsel.
Het Research Centre for Longevity Risk zal meer inzicht verschaffen over de financiële en maatschappelijke gevolgen van veranderende levensverwachtingen. Daarbij wordt gekeken naar demografische trends en medische ontwikkelingen, maar ook naar invloeden van lokale sociaaleconomische omstandigheden en de kwaliteit van onze leefomgeving.
Variatie in levensverwachting
Michel Vellekoop, hoogleraar Life Insurance aan de Amsterdam School of Economics van de UvA: ‘De maatschappelijke en financiële gevolgen van de ontwikkeling in de levensverwachting zijn enorm. De variatie in levensverwachting is bovendien groot onder verschillende bevolkingsgroepen, onder meer door sociaaleconomische verschillen. We hebben nog altijd onvoldoende inzicht in hoe de levensverwachting zich gaat ontwikkelen en hoe alle daarvoor relevante factoren zich tot elkaar verhouden. We hebben ook nog onvoldoende kennis van de financieel-economische gevolgen van die ontwikkelingen. Met het Research Centre for Longevity Risk willen we daar verandering in brengen.’
Grotere bewustwording nodig voor gevolgen
Leon van Riet, CEO Nationale-Nederlanden (leven- en pensioenbedrijf): ‘Als internationale levensverzekerings- en pensioenuitvoerder hebben we veel kennis en ervaring over het thema langleven. We vinden dat de financiële sector een belangrijke rol te spelen heeft in de samenleving en we streven ernaar om op de lange termijn duurzame waarde te creëren voor alle belanghebbenden, zoals onze klanten, investeerders en de samenleving waarin we actief zijn. Onze financiering van het Research Centre for Longevity Risk past bij de ambitie van NN om diverse maatschappelijke initiatieven op het gebied van financieel welzijn en kennisontwikkeling te ondersteunen. Het onderzoek in het centrum zal bijdragen aan het management van langlevenrisico en van groot belang zijn voor overheden, beleidsmakers en andere stakeholders in de financiële sector. Het zal daarnaast de bewustwording van mensen om pensioen op te bouwen helpen vergroten. Dit is in lijn met onze bedrijfsdoelstelling: wij helpen mensen zorgen voor wat zij echt belangrijk vinden.’
Over het Research Centre for Longevity Risk
Het Research Centre for Longevity Risk is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum; de onderzoekers van het centrum bepalen zelf de onderzoeksagenda. Alle onderzoeksresultaten zullen openbaar zijn. Om de maatschappelijke relevantie van het onderzoek te borgen, wordt er een Governing Board ingesteld waarin naast de UvA en Nationale-Nederlanden, ook collega-universiteiten en andere financiële instellingen vertegenwoordigd zijn.
Over de Amsterdam School of Economics
De Amsterdam School of Economics (ASE) is onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Zij staat bekend om de hoge kwaliteit van haar research-based onderwijs en haar onderzoek, dat significant bijdraagt aan het adresseren van maatschappelijke problemen. Naast voltijdse bachelor- en masteropleidingen op het gebied van (gedrags)economie, econometrie, actuariële wetenschappen, business analytics en fiscale economie biedt de ASE postacademische opleidingen aan voor professionals in het financiële bedrijfsleven die zich willen verbreden of verdiepen in hun werkveld. Binnen de ASE werken ruim 200 medewerkers, die meer dan 2.500 bachelor-, master-, PhD- en postacademische studenten bedienen.
Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 19 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).