08
februari
2017
|
13:15
Europe/Amsterdam

Quistrebert broers winnen NN Group Art Award

Samenvatting

De Franse broers Florian & Michael Quistrebert van gálerie Juliètte Jongma uit Amsterdam winnen de eerste NN Group Art Award.

De Franse broers Florian & Michael Quistrebert van gálerie Juliètte Jongma uit Amsterdam winnen de eerste NN Group Art Award. Dit is vandaag tijdens de press preview op Art Rotterdam bekend gemaakt.

Inzendingen en criteria

Van de galeriehouders die op de beurs vertegenwoordigd zijn, zijn 35 inzendingen van kunstwerken bekeken. De belangrijkste jurycriteria voor de NN Group Art Award : het voltooien van een kunstvakopleiding in Nederland, kwalitatief hoogstaand werk maken en het uitdragen van authentiek en innovatief vakmanschap.

De jury

De jury van de award, bestaande uit een museum curator, een verzamelaar, een kunstjournalist en de conservator van de NN Group Art Collectie, kwam tot haar besluit na een spannende selectieronde.
’De kwaliteit van de ingezonden werken was hoog. Alle kunstenaars hebben een duidelijk eigen signatuur. Dit bevestigt de reputatie van de beurs, die strenge toelatingscriteria hanteert’, aldus de jury.

Het juryrapport over de broers

In het juryrapport valt te lezen dat de kunstenaars volgens de jury een passie voor de huid van een schilderij hebben. De broers maken hiermee hun eigen vertaalslag naar de hedendaagse commerciële beeldcultuur, waarin vooral verleid wordt met decoratieve elementen. Ze gebruiken materialen als autolak en bier, en smeren modelleerpasta over het jute uit. Ook worden zagen, beitels en vijlen gebruikt; we zien ‘sculpturale schilderkunst’. De jury stelt tevens dat de kunstenaars hun ideeën over de huid van een schilderij heel consequent toepassen. 

De werken hebben hun wortels in de traditie van de geometrisch-abstracte kunst, pop-art en optische kunst. Het werk lijkt enerzijds een duidelijke link te hebben met de moderne kunstgeschiedenis, zoals met het werk van Jan Schoonhoven. Anderzijds zoeken ze de grenzen van de schilderkunst op en rekken die uit. Het licht speelt hierbij vaak een cruciale rol. De kleur van het oppervlak van sommige werken verandert als je als kijker van positie verandert. Sommige toeschouwers vinden het hallucinerend. Daarbij nodigen de gebruikte kleine Led-lampjes uit, om het werk aan te raken. De jury is het er over eens dat er een lineaire ontwikkeling te zien in dit visueel aantrekkelijke werk.

De award

NN Group Art Award is een nieuwe kunstprijs voor uitzonderlijk talent, geïntroduceerd door NN Group . Aan de prijs is een geldbedrag van EUR 10.000,- verbonden, door de kunstenaars te besteden aan de verdere ontwikkeling van hun werk. NN Group koopt tevens een werk van deze kunstenaars voor de eigen bedrijfscollectie aan. Dit werk is vanaf maart in het hoofdkantoor van NN Group in Den Haag te zien.

Art Rotterdam vindt plaats van 9 t/m 12 februari in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Florian en Michael Quistrebert ontvingen de award en de cheque uit handen van Fons Hof, directeur Art Rotterdam, Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship bij NN Group en Els Drummen, jurylid van de NN Group Art Award. Florian en Michael Quistrebert ontvingen de award en de cheque uit handen van Fons Hof, directeur Art Rotterdam, Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship bij NN Group en Els Drummen, jurylid van de NN Group Art Award.

 

NN Group profiel

NN Group is een internationale verzekeraar en asset manager, actief in meer dan 18 landen, met een sterke aanwezigheid in een aantal Europese landen en Japan. Met ongeveer 11.500 medewerkers biedt de groep producten en diensten aan op het gebied van pensioenen, verzekeringen, investeringen en bankactiviteiten aan meer dan 15 miljoen klanten. NN Group omvat Nationale-Nederlanden, NN en NN Investment Partners en is genoteerd op Euronext Amsterdam.