30
september
2019
|
07:03
Europe/Amsterdam

Nieuwbouwbewoners zijn het hechtst met de buurt

Samenvatting

Bewoners van een nieuwbouwwoning komen vaker bij de buren over de vloer dan bewoners van bestaande woningen.

Bewoners van een nieuwbouwwoning komen vaker bij de buren over de vloer dan bewoners van bestaande woningen. Ook ondernemen ze meer activiteiten met de buurt en spelen de kinderen vaker met elkaar. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van DirectResearch in opdracht van Nationale-Nederlanden. In het onderzoek is het woongeluk van Nederlanders die in een nieuwbouwhuis wonen vergeleken met dat van bewoners van bestaande bouw. Naast de hechte band met de buurt vinden Nederlanders de lage onderhoudskosten van nieuwbouw en de duurzaamheid van de woning een groot voordeel.

Vaker bij de buren langs

Bijna twee derde van de Nederlanders die wonen in een nieuwbouwwoning (70%) komen bij de buren over de vloer. Bewoners van bestaande bouw doen dit minder; de helft van hen gaat wel eens langs bij de buren. Ook organiseren nieuwbouwbewoners meer activiteiten met elkaar (62%) dan bewoners van bestaande bouw (45%). Twee derde van de kinderen in nieuwbouwbuurten spelen met elkaar, tegenover de helft van de kinderen in buurten die langer bestaan. Zelfs het vertrouwen in de buren ligt wat hoger bij bewoners van nieuwbouw (78%) dan bij bewoners van bestaande bouw (69%).

Nieuwbouw wordt gezien als goede investering

Naast het sociale aspect dat bij nieuwbouw duidelijk hoog scoort, komen er ook praktische voordelen bij een nieuwbouwwoning kijken. Zo geeft 80% van de mensen met een nieuwbouwwoning aan dat hun woning weinig onderhoud nodig heeft.

Op het gebied van duurzaamheid heeft nieuwbouw twee keer zo vaak zonnepanelen (54%) dan bestaande bouw (23%). Verder zijn 37% van de nieuwbouwwoningen gasvrij, tegenover 18% van de bestaande woningen. Mensen met een nieuwbouwwoning zijn zich bewust van deze duurzame oplossingen en geven hun woning een 8,1 voor duurzaamheid. Bewoners van bestaande bouw geven hun woning hier gemiddeld slechts een 6,6 voor.

Het overgrote deel (86%) van de nieuwbouwbewoners vindt dat nieuwbouw een goede investering voor de toekomst is. Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) waaruit blijkt dat duurzamere woningen bij verkoop een duidelijk hogere prijs opleveren dan woningen met een laag energielabel.

Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet bij Nationale-Nederlanden, “In het kopen van een nieuwbouwwoning gaat veel tijd zitten, maar het voordeel is dat je je huis volledig naar eigen smaak kunt inrichten en de eerste jaren niet hoeft te klussen. Ook voldoet een nieuwbouwwoning vaak aan de modernste normen waardoor deze energiezuinig of energieneutraal is. We zien dat nieuwbouw dan ook vaak sneller in waarde stijgt”.

Gelukkig wonen in nieuwbouw

In het onderzoek is ook aan het woongeluk een rapportcijfer gegeven. Ondanks dat het aankoopproces vaak als stressvol wordt ervaren geven bewoners van nieuwbouw gemiddeld een 8,4 voor hun woongeluk. De helft van hen (47%) vindt dat een nieuwbouwwoning meer ‘van jezelf’ voelt dan een bestaande woning. De meesten hebben al eigendomsgevoel van de woning voordat er ook maar een paal de grond is in gegaan: vanaf het moment van ondertekenen van het koopcontract voelt het al alsof de nieuwbouwwoning echt van hen is. Kopers van bestaande bouw hebben dit gevoel meestal later, namelijk pas bij de sleuteloverdracht van de woning. Of ze opnieuw voor een nieuwbouwwoning zouden kiezen? 62% van de nieuwbouwbewoners weet dat nu al zeker.

Sueters: “Het kopen van een nieuwbouwwoning verschilt van het kopen van een bestaande woning. Daarom bieden we de NN Nieuwbouwhypotheek die niet alleen geschikt is voor projectbouw, maar ook voor zelfbouw, vernieuwbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)”.

Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Overweeg je een nieuwbouwwoning te kopen? Lees dan onderstaande tips voor een soepel proces.

Tip 1: Check de bijkomende kosten

Bij 40% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning werden de totale kosten van de aankoop hoger dan verwacht. Bereid je dus goed voor en check van tevoren met welke bijkomende kosten je rekening moet houden.

Tip 2: Houd rekening met uitloop van de bouw

Bij 35% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning vond de sleuteloverdracht op een later moment plaats dan gepland. Houd er rekening mee dat de bouw van een nieuwe woning kan uitlopen.

Tip 3: Geef je duurzame wensen op tijd aan

Een derde van de ondervraagde nieuwbouwbewoners heeft behoefte aan duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een inductiekookplaat of een warmtepomp. Als je van tevoren kunt aantonen dat je je woning energiezuiniger wilt maken, is het soms mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen. Het kan dus aantrekkelijk zijn om hier al bij aanvang goed over na te denken!

De belangrijkste resultaten zijn gevisualiseerd in de video hieronder.

 

Over het onderzoek

In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan naar het woongeluk van Nederlanders met een koopwoning. Aan het onderzoek hebben 1101 respondenten meegedaan. Het onderzoek is in september 2019 opgeleverd.


Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Laura Boogers, telnr. +31 6 51 25 80 20, hello@togettheremedia.nl
Voor meer informatie over Nationale-Nederlanden kunt u contact opnemen met Bas Kuik, telnr. +31 (0)6 20 89 39 66,  bas.kuik@nn.nl

Over Nationale-Nederlanden Bank

Nationale-Nederlanden Bank N.V. (NN Bank) biedt ongeveer 1 miljoen voornamelijk Nederlandse klanten financiële diensten op het gebied van sparen, banksparen, beleggen, hypotheken en kredietverlening. NN Bank is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener, actief in 18 landen, met een sterke aanwezigheid in een aantal Europese landen en Japan. NN Group is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).