30
maart
2017
|
16:35
Europe/Amsterdam

Nationale-Nederlanden is een founding partner van de Nationale Blockchain Coalitie

Samenvatting

Nationale-Nederlanden neemt deel aan de Nationale Blockchain Coalitie. Deze coalitie is een initiatief van verschillende overheden, kennisinstellingen en ruim twintig organisaties uit de financiële, logistieke en energiesector.

Nationale-Nederlanden neemt deel aan de Nationale Blockchain Coalitie. Deze coalitie is een initiatief van verschillende overheden, kennisinstellingen en ruim twintig organisaties uit de financiële, logistieke en energiesector. Samen willen zij de grootschalige uitrol van blockchain in Nederland bevorderen. Het actieprogramma van de Nationale Blockchain Coalitie werd vandaag officieel gepresenteerd door minister Henk Kamp van Economische Zaken in aanwezigheid van alle founding partners, waaronder Nationale-Nederlanden.

Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor de veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Iedere transactie wordt gecontroleerd door meerdere computers en is volledig transparant, zonder tussenkomst van een derde partij. Misbruik is daardoor moeilijk. De coalitie verwacht dat blockchain tot grote veranderingen leidt, vergelijkbaar met de opkomst van het internet. Zo voorziet zij een grote invloed op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening of logistiek.

Een van de belangrijkste punten in de actieagenda is de ontwikkeling van digitale identiteiten. Daarmee kunnen personen, objecten en rechtspersonen digitale transacties verrichten als onderdeel van een blockchain. Verder gaat de coalitie onder andere werken aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie. 

Mariken Tannemaat, Chief Innovation Officer van Nationale-Nederlanden, zegt dat de verzekeraar op deze manier bijdraagt ‘om van Nederland een frontrunner te maken op het gebied van blockchaintoepassingen’. De voortschrijdende digitalisering van de samenleving biedt volgens haar ‘kansen voor het beter en sneller bedienen van onze klanten’.

Nationale-Nederlanden heeft inmiddels een aantal blockchainexperimenten gedaan. ‘Onze belangrijkste les is dat je dit thema niet alleen kan oppakken. De meeste waarde wordt gecreëerd wanneer je meerdere partijen samenbrengt en verbindt. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen om ook met blockchain aan de slag te gaan in een consortiumvorm’, vult Tannemaat aan.
 

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 4 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten meer dan 5000 medewerkers van het bedrijf zich in om de financiële toekomst van klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is al 170 jaar actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.