Ga direct naar inhoud

Schenk voordelig aan een goed doel

Terug naar Alle eindejaarstips

Aan een goed doel geven is niet alleen vrijgevig, je kunt er ook fiscaal je voordeel mee doen. Hieraan zitten wel wat voorwaarden verbonden.

Schenkingen aan goede doelen zijn fiscaal aftrekbaar als:

  • 1. deze meer bedragen dan € 60,- per jaar (voor alle aftrekbare giften samen), én
  • 2. de schenkingen meer zijn dan 1% van het drempelinkomen (het totaal van de inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 wat je aangeeft bij je inkomstenbelasting).

Let op

Als de schenking méér bedraagt dan 10% van het drempelinkomen is dat meerdere deel niet fiscaal aftrekbaar.

Schenkingen vastleggen

Deze drempel zorgt ervoor dat schenkingen niet altijd aftrekbaar zijn. Doe je jaarlijks een schenking aan een goed doel? Leg dit dan vast in een onderhandse akte. Voorwaarde is wel dat je de schenking voor een periode van minimaal 5 jaar vastlegt. In dat geval geldt de drempel niet en is de jaarlijkse gift volledig fiscaal aftrekbaar. Voor het goede doel maakt het niet uit, dus het is de moeite waard om het bij ze te checken.

Schenking kunst en cultuur

Schenk je aan een goed doel op het gebied van kunst en cultuur? Dan heb je recht op extra aftrek. Een gift aan een goed doel op het gebied van kunst en cultuur mag je bij het berekenen van de aftrek met 25% verhogen. Hiervoor geldt wel een maximum van € 1.250,-.

Per jaar schenken en toch voordeel?

Het kan voordelig zijn om je giften per jaar te bundelen. Ben je van plan om dit jaar een gift te doen aan een goed doel en volgend jaar ook, maar wil je deze niet vastleggen voor 5 jaar of langer? Dan kan het voordelig zijn om je giften te concentreren in één jaar. Je gift kan dan mogelijk voor een hoger bedrag aftrekbaar zijn.