Ga direct naar inhoud

Regel een samenlevingscontract

Terug naar Alle eindejaarstips

Ben je gaan samenwonen? Breng dan je financiën voor dit jaar en komend jaren goed op orde en regel een samenlevingscontract. Hierin leg je namelijk gemaakte afspraken vast en creëer je duidelijkheid voor jullie als stel, voor nu en later.

Samen een huis kopen

Heb je samen een woning gekocht? Dan is een samenlevingscontract sowieso een aanrader. Hierin kun je bijvoorbeeld ook een ‘verblijvingsbeding’ opnemen. Mocht je partner overlijden, dan wordt de woning van jou. Zo’n verblijvingsbeding werkt alleen voor gezamenlijke bezittingen.

Voordelen van bezittingen laten vastleggen

Wil je dat je partner ook je persoonlijke bezittingen erft? Maak dan een testament. Daarvoor kun je terecht bij de notaris. Als je ook het samenlevingscontract door de notaris laat vastleggen, dan biedt dat een extra voordeel. Je wordt dan als fiscaal partner aangemerkt voor de erfbelasting.

Naast dat je aanspraak kunt maken op de hoge partnervrijstelling van € 650.913,- (2019), val je ook in een gunstiger belastingtarief zodra je meer erft dan de vrijstelling.

Fiscaal partnerschap

Om te spreken van fiscaal partnerschap voor de erfbelasting, moet er een wederzijdse zorgverplichting in het contract worden opgenomen. Dit komt er op neer dat jullie afspreken wie wat bijdraagt aan de gezamenlijke kosten van de huishouding. Een notarieel samenlevingscontract kost tussen de € 200,- en € 500,-, afhankelijk van hoe complex jullie situatie is en wat je erin wilt opnemen.