Ga direct naar inhoud

Los schulden af, ook de kleintjes

Terug naar Alle eindejaarstips

Heb je een vermogen van meer dan € 30.846,-? Dan is het slim om voor het einde van het jaar je openstaande schulden af te lossen. Ook al zijn ze klein.

Je vermogen is het verschil tussen je bezittingen en je schulden. Met je bezittingen wordt bijvoorbeeld je spaargeld en beleggingstegoeden bedoeld. Hieronder valt niet je eigen woning (hoofdverblijf). Tot je schulden behoren onder meer persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en het uitstaande saldo op je creditcard. Maar bijvoorbeeld niet de schuld die samenhangt met de aankoop of verbouwing van je eigen woning.

Schuldenvrijstelling

Bij de berekening van de belasting over je vermogen worden schulden tot een bedrag van € 3.100,- buiten beschouwing gelaten. Dit noemen we de schuldenvrijstelling. Voor (fiscale) partners geldt zelfs het dubbele bedrag.

Door deze vrijstelling betaal je belasting over een deel van je vermogen dat je – door de aanwezigheid van deze schulden – eigenlijk niet hebt. Als je schulden hebt en je kunt deze aflossen, dan kun je belasting besparen door deze vóór 1 januari af te lossen.